Reniu ciężko się teraz po tych jesiennych fotkach połapać co na tej rabacie rośnie, ale cofnęła się do wcześniejszych zdjęć i twoich inwentaryzacji

I tak na szybko co mi się widzi. Po pierwsze jest za gęsto i dla wielu roślin za ciasno patrząc w przyszłość. Staraj się powtarzać kolory i sadzić grupami. Na przykład jeśli gdzieś sadzisz coś bordowego na przodzie rabaty to niech pojawi się ten kolor dalej, ale głębiej i jako wyższe piętro. Idąc od lawendy to bardzo razi mnie ta żółta tuja posadzona tak z boku, jakoś fajniej by wyglądała symetrycznie po środku za tą lawendą. Przed lawendą rozchodnik bordowy jak Anda pisze z takich niziutkich. Dalej na prawo masz chyba wrzosy lub wrzośce, były na brzegu rabaty, ale teraz po poszerzeniu są w głębi. Ja by je usunęła z tego miejsca, szczególnie, że za mini jest przywrotnik. Jego dałabym na brzeg - taki pas, ale nie szadź w tej samej linii co rozchodniki przed lawendą, cofnij delikatnie, za nim wyższe szałwie. Przed przewrotnikiem posadź szafirki, bo przywrotnik im później brzydkie liście zasłoni, a wiem, że one cię denerwowały. Zasłoni też częściowo zasychające tulipany. Tam masz też chyba głębiej białe róże. W głębi jest chyba hakuro - przemyśl czy jej nie usunąć z tego miejsca.
Idąc dalej są tawułki Gold mound, przed nimi szałwie Deep Blue i szafirki. To by tam zostawiła ( niska szałwia nawiązuje do innych wyższych szałwii obok) tylko szafirki z przed szałwii przeniosłabym dalej obok. Idąc dalej na brzegu dałabym te właśnie szafirki i tą polecaną przez Andę Calamintha nepeta - ona też zakryje później liście szafirków. Następnie na łuku seslerie i za nią dla powtórzenia rozchodniki bordowe, ale wyższe ( nawiązanie do bordowych wiśni na tej rabacie). Za nimi plamę żółtych liliowców ( zamiast tych co chciałaś dać za lawendą). Tu zdjęcie poglądowe. Wpis z 6.56.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8579-wojslawice-2018-07-08?page=6
Pomiędzy liliowcami czosnki, liliowce zasłonią zasychające liście i będą kwitły przed liliowcami. I za tymi liliowcami po ługu można rozrzucić te stożki cisowe. W takie trójkątne ułożenie stożków bym nie dawała. Pomiędzy byliny jako wypełniacze. Pogrupuj też lilie kolorami, np. białe-różowe, bordowe-żółte.
I tu jeszcze muszę wspomnieć o tych trzech żółtych kuleczkach - chyba gdzieś doczytałam u ciebie, że to Rheingoldy. Reniu jak jesteś nieraz u mnie to proszę zerknij na miejsce pod brzozami przy placyku z ogniskiem. Tam są dwa Rheingoldy posadzone symetrycznie za ławeczkami. Te twoje piłeczki też kiedyś takie będą. Moje mają teraz 80-100 cm średnicy a są co dwa lata cięte. Zabrałaby je z tego miejsca i ewentualnie rozsadziła na tej rabacie w różnych miejscach.
Za tyle te rabaty jako tło na całej linii miskanty, przed mimi hortensje - tak jak na jednej z tych twoich inspiracji, które wrzuciłaś.
I idąc dalej te cztery cisy Elegantissima też w ty ułożeniu pod linijkę do rozsadzenia. I z uwzględnieniem ich rozmiarów w przyszłości
Koniec, bo i tak jak to przeczytasz to mnie zabijesz