Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Asiuniaa 17:24, 04 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Żeby robić zdjęcia nie na auto to nie taka prosta sprawa. Trzeba zgrać ze sobą czas naświetlania, przesłonę i iso jednocześnie. Żeby to ogarnąć ja osobiście poszłam na kurs 6 miesięczny. Ale nie tylko po to by posługiwać się dobrze lustrzanką bo od tego jest instrukcja obsługi. Chciałam nauczyć się robić zdjęcia artystyczne i znaleźć swoją metodę.

Teraz jak jest odpowiednie światło to nie potrafię nie skorzystać. To jak obsesja ogrodnicza albo i gorzej. Bo jak wyjdzie zdjęcie zgodne z zamiarem to mam ciary na plecach.

A żeby zrobić zdjęcie nocą bez lampy trzeba mieć tzw. jasny obiektyw. Ja nie używam lampy wcale bo nie lubię sztuczności. Wszystko musi być naturalne i nie koniecznie ostre. Bo przecież zdjęcie to nie żyletka i nie musi ciąć.

Też mnie interesuje ile kosztuje i gdzie taki kurs zrobiłaś?

Makao_J 17:28, 04 lut 2016

Sylvana napisał(a)

Pewnie masz trochę racji, bo ktoś kto nie ma za grosz wyczucia to nawet najlepszym aparatem zrobi kiepskie zdjęcie.
Chodzi mi o to, że mój aparat ma słabe parametry np. iso 200-1600, podczas gdy model D7100 ma iso 100-6400....można robić zdjęcia koliberka po ciemku i wyjdą wyraźne

Kochana nie wierz we wszystko co piszą. Duże iso przydaje się ale wtedy jest też duże ziarno. Do zrobienia zdjęcia w nocy bez lampy musisz mieć jasny obiektyw czyli przysłona f 1.8 a najlepiej 1.4 ale taki obiektyw to już klasy L a więc najwyższa półka (4000-5000zł). To są obiektywy stałoogniskowe.
Makao_J 17:29, 04 lut 2016

Asiuniaa napisał(a)

Też mnie interesuje ile kosztuje i gdzie taki kurs zrobiłaś?

6 lat temu kosztował 2 600.
Sylvana 17:32, 04 lut 2016

Wiem, że jest większe uziarnienie, ale format zdjęcia też jest większy niż w moim to może to odrobinę niweluje, hę?
Zdjęcia w nocy akurat mnie tak bardzo nie kręcą...marzy mi się obiektyw do macro....widziałam na All używane ale trochę się boję.
Sylvana 17:34, 04 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Ufff....to w moim wypadku zostaje tylko stara metoda...internet i książki.
Anda 17:37, 04 lut 2016

Sylwia, zajrzyj na forum Nikona. Poczytaj trochę i tam Nikoniarze czasem sprzedają obiektywy w celu zamiany na nowsze. Wtedy to takie bardziej zaufane źródło. Stałki są super.
Przy wysokich iso są szumy. Można je co prawda opanować w PS, ale są. W Nikonie na 6400 nie są jednak aż takie złe. Ziarno to było kiedyś, na filmach w analogach
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Asiuniaa 17:40, 04 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Ooooo. A ja mam chyba już zabytek Sony FinePix S6500 ale bardzo go lubię.
Asiuniaa 17:44, 04 lut 2016

Sylvana napisał(a)

Aniu...jesteś wielka....dzięki bardzo...w przerwach nad innymi ogródkami borykam się nadal z moim - nie wiem czy go jeszcze pamiętasz - kompostownikiem i przedogródkiem...ale to na razie musi poczekać, bo obiecałam pomóc Asi i Dominice...może zdążę rozgrzebać do dyskusji coś swojego do wiosny, wtedy Wasza pomoc mile widziana

Sylwia jesteś niesamowita- pomagasz nam a Twoje leży... Na pewno będę w miarę swych możliwości pomagać Ci
Sylvana 17:48, 04 lut 2016

Anda napisał(a)
Sylwia, zajrzyj na forum Nikona. Poczytaj trochę i tam Nikoniarze czasem sprzedają obiektywy w celu zamiany na nowsze. Wtedy to takie bardziej zaufane źródło. Stałki są super.
Przy wysokich iso są szumy. Można je co prawda opanować w PS, ale są. W Nikonie na 6400 nie są jednak aż takie złe. Ziarno to było kiedyś, na filmach w analogach

Dzięki tak właśnie zrobię...z All bywa różnie nie wiadomo na kogo się trafi a reklamacje...no cóż to nie sklep.
Ziarno ....taki ze mnie znawca
Sylvana 17:49, 04 lut 2016

Asiuniaa napisał(a)

Sylwia jesteś niesamowita- pomagasz nam a Twoje leży... Na pewno będę w miarę swych możliwości pomagać Ci

Dzięki...muszę się jakoś ogarnąć i narysować to wszystko...potem będziemy się zastanawiać jakie byki popełniłam