Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

anbu 09:19, 20 lut 2017

No, rady Toszki bezcenne
AgataP 09:42, 20 lut 2017

No widzę że nie próżnujesz... wysiewy niezłe.

Ja w tamtym roku wysiałam rozplenicę z własnych nasion, miałam 16 roślinek.
Na razie zimują zadołowane, w tym roku może pójdą już na swoje miejsce.

W tym roku zebrałam też kotki z roplenicy rubrum - ciekawe czy coś z niej będzie, ale z wysiewem się nie spieszę. Bo nie mam ziemi i po chorobie muszę podgonić inne sprawy

Werbenę przytargałam z domku gosp. na jesieni przesadziłam całą roślinę do doniczki, przycięłam i stała sobie spokojnie. Zobaczę czy przeżyła, jeśli tak to będę rozmnażać sposobem Małej Mi

Ciekawa jestem molini jak sobie da radę - jaką siałaś ?
Mirka 10:15, 20 lut 2017

Agnieszka jakiego trzcinnika wysiewałaś?Nasionka masz swoje czy kupione? Jak głęboko siałaś i kiedy
Wendy79 10:33, 20 lut 2017

Dziewczyny, trzcinnika i molinię siałam w sobotę (o odmiany mus podpytać Kamilę z Ofisowego, bo to były nasionka z jej traw z Wojsławic). Po sianiu wgniotłam nasionka w ziemię i delikatnie przyprószyłam ziemią.
AniMa 11:41, 20 lut 2017

Aguś a gdzie kupowałaś piwonie????
AgataP 13:29, 20 lut 2017

Aga co Cię interesuje w sprawie podjazdu? czy się zapada teraz po roztopach?
Nie, woda stoi w niższych miejscach bo pewnie ziemia jeszcze zmarznięta pod spodem. Na wierzchu kamieni aktualnie nie ma wody, jest jeszcze trochę śniegu, ale wjeżdżamy normalnie i wyjeżdżamy też. Dodam że auta mamy spore, bo to vany 7 miejscowe więc i swoje ważą.
Zobaczmy jak rozmarznie ziemia bardziej w głąb, ale u nas dużo pospółki poszło najpierw, a potem dolomit więc nie przewiduję kłopotów

Jedyna przypadłość, za nisko osadzoną mamy bramę i musimy zwiększyć prześwit, kamienie na mrozie bardziej "puchną" i czasami mamy kłopot z otwarciem.

Jak coś jeszcze to pisz...
Gruszka_na_w... 21:59, 20 lut 2017

U mnie podobnie jak u Agaty. Na glinach trzeba dobrze wykorytować podjazd i nasypać solidną warstwę podsypki. U mnie to był taki miał granitowy. Na to ubity kliniec. Ani razu nie było zastoin wody i nawet dobrze się odśnieżało.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 22:47, 20 lut 2017

U nas trochę większy problem, bo my mamy drogę wyżej i woda się do nas pcha (cała działka ze spadkiem). Na razie mamy tylko wykorytkowane i tak naprawdę to mamy staw przed domem. Zastanawiamy się jak to dobrze zrobić, żeby potem woda nie stała, bo chcielibyśmy zakończyć ten wjazd w tym roku, a widzimy co się teraz dzieje po roztopach.
Wendy79 22:52, 20 lut 2017

AniMa napisał(a)
Aguś a gdzie kupowałaś piwonie????

Aniu, priv poszedł.
AniMa 07:31, 21 lut 2017

Agus dzięki za priw...
Odnośnie wjazdu to mam identycznie jak Wy. Też droga wyżej niż poziom garażu. Zaraz Ci poszukam w jaki sposób my wykostkowaliśmy....
Oczywiście korytowanie i niesort tak jak piszą Aga i Gruszka