Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

gobasia 14:16, 13 lut 2017

chyba lepiej będzie do donic...tak myślę
Pszczelarnia 14:56, 13 lut 2017

Chodzi o to, zęby kłącze nie przeschło i od razu zaczęło się ukorzeniać. Donica (głęboka z dobrą ziemią) to najlepsze miejsce na piwonię teraz. Ona się troszkę przekorzeni i podrośnie w tej donicy do sierpnia, wtedy ją do gruntu Jak zaraz wysadzisz z donicy do gruntu, to tylko pozornie zyskasz. Tak mi kiedyś tłumaczył Mariusz - on jest wielkim specjalistą od piwoni.
AniMa 15:18, 13 lut 2017

Shirley tez mi sie marzy Uwielbiam piwonie. Jak Ty tyle planujesz, to te laweczki -hoteliki szybko sie zapelnią
Fajnie wyglada plan tej rabaty brzozowej
Aguś wybierasz sie na giełdę 25.02???
Gruszka_na_w... 16:44, 13 lut 2017

Z piwoniami trzeba bardzo uważać, żeby ich nie posadzić za głęboko. Potrafią wtedy zastrajkować i nie kwitną. W zeszłym roku wiosną zakupiłam kłącza piwonii razem z różami. Wsadzałam od razu w miejsce docelowe. Zakwitły pojedynczymi kwiatkami. zaczynałam eksperyment z piwoniami od tych starych odmian (Shirley Temple, Sarah Bernhardt), mam też wybiórczo serię polską Piwonie polskie
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 17:43, 13 lut 2017

AniMa napisał(a)
Shirley tez mi sie marzy Uwielbiam piwonie. Jak Ty tyle planujesz, to te laweczki -hoteliki szybko sie zapelnią
Fajnie wyglada plan tej rabaty brzozowej
Aguś wybierasz sie na giełdę 25.02???

Widziałam,że się umawianie, ale ja pracuję przeważnie w weekendy i w ten 25-26.02 też.
Wendy79 17:49, 13 lut 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z piwoniami trzeba bardzo uważać, żeby ich nie posadzić za głęboko. Potrafią wtedy zastrajkować i nie kwitną. W zeszłym roku wiosną zakupiłam kłącza piwonii razem z różami. Wsadzałam od razu w miejsce docelowe. Zakwitły pojedynczymi kwiatkami. zaczynałam eksperyment z piwoniami od tych starych odmian (Shirley Temple, Sarah Bernhardt), mam też wybiórczo serię polską Piwonie polskie

Wiesz, nawet widziałam dzisiaj film z panią Bilska, w którym pokazywała dzielenie i sadzenie piwonii.
Kocham te kwiaty, ale właśnie sadzenia się najbardziej boję.
polinka 17:50, 13 lut 2017

Czy na brzozowej będą trawy? Pamiętam, że Twój eM kocha trawy

Do Sycowa muszę się wybrać! W tamtym roku planowaliśmy i na planach niestety tylko się skończyło.

Pozdrawiam Aguś
AgataP 18:00, 13 lut 2017

Wendy79 napisał(a)

Wiesz, nawet widziałam dzisiaj film z panią Bilska, w którym pokazywała dzielenie i sadzenie piwonii.
Kocham te kwiaty, ale właśnie sadzenia się najbardziej boję.

Ja przeprowadziłam eksperyment i przesadziłam peonie w sezonie bo nie miałam wyjścia, sama jestem ciekawa czy zakwitną w tym roku
Anda 18:10, 13 lut 2017

Aga, nic się nie bój. Przesadzałam moje piwonie co prawda jesienią. Karpa jednej białej piwonii przy przesadzaniu mi się podzieliła sama i z jednej zrobiły mi się dwie. Miejsce miałam tylko na jedną, dlatego ten mniejszy kawałek wsadziłam do doniczki. Ten kawałek nie tylko w tej doniczce przezimował, ale i zakwitł po posadzeniu go wiosną ma rabacie. Piwonie bylinowe zawsze sadzę bardzo płytko, te czerwone "oczka" prawie że widać.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wendy79 18:17, 13 lut 2017

polinka napisał(a)
Czy na brzozowej będą trawy? Pamiętam, że Twój eM kocha trawy

Do Sycowa muszę się wybrać! W tamtym roku planowaliśmy i na planach niestety tylko się skończyło.

Pozdrawiam Aguś

No oczywiście, że będą Jakby nie moje sugestie byłyby tam same trawy

Ja z Sycowa nigdy nie wyjeżdżam bez jakiejś rośliny. Jestem uzależniona