Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 16:41, 18 lut 2017

Ku pamięci:
1.Posadziłam zakupione trawy, przy okazji dzieląc je.
2.Posiałam werbenę patagońską i nasiona z traw Kamili z Ofisowego ogrodu.

Ostnica i jej koleżanki nowo wysiane: trawa I - molinia, trawa II -trzcinnik.

kamila66 16:45, 18 lut 2017

Aga ja wysiewałam rozplenicę z nasion
Wendy79 16:52, 18 lut 2017

kamila66 napisał(a)
Aga ja wysiewałam rozplenicę z nasion

O, może w przyszłym roku też spróbuję, ale i tak jestem zadowolona, za 14 zł będę miała 6 nowych rozplenic, jak wszystko pójdzie dobrze i się przyjmą. Mogłam je chyba dzielić jeszcze mocniej, ale trochę się bałam. Jedna to "Magic", a druga "Hameln". Do tego podzieliłam M. proso "Rotstrahlbusch" na 5 części. Mam nadzieję, że będzie z nim wszystko ok, bo inaczej zostanę zamordowana
kamila66 17:18, 18 lut 2017

Wendy79 napisał(a)

O, może w przyszłym roku też spróbuję, ale i tak jestem zadowolona, za 14 zł będę miała 6 nowych rozplenic, jak wszystko pójdzie dobrze i się przyjmą. Mogłam je chyba dzielić jeszcze mocniej, ale trochę się bałam. Jedna to "Magic", a druga "Hameln". Do tego podzieliłam M. proso "Rotstrahlbusch" na 5 części. Mam nadzieję, że będzie z nim wszystko ok, bo inaczej zostanę zamordowana

Aga ja moje zakupy z Wojsławic podzieliłam od razu
Molinie na trzy sadzonki, z jednej zlazł właśnie śnieg i widzę, że przeżyły
Wendy79 17:22, 18 lut 2017

kamila66 napisał(a)

Aga ja moje zakupy z Wojsławic podzieliłam od razu
Molinie na trzy sadzonki, z jednej zlazł właśnie śnieg i widzę, że przeżyły

Molinia śliczna. Mogłoby coś wyjść z tych nasion
Mirka 17:43, 18 lut 2017

Wendy79 napisał(a)
Kilka dobro-wiosennych wiadomości.

Wróciły do nas żurawie ,a zamówienie na piwonie zostało złożone (+ dwie odmiany irysów bródkowych:blue i sen lac, również na rabatę peoniową)

Stan wysiewów na dzisiejszy poranek: wschodzi ostnica i goździki szabo też zaczynają nieśmiało.

Czy ktoś z Was kupował trawy w kłączach?
Mój eM wrócił wczoraj z A. z takimi oto zakupami:

Stan kłączy jak widać, co teraz z nimi zrobić?

Fiu fiu jakie wysiewy super.☺ Kłącza posadz do doniczki kiełków nie przysypuj postaw w wodnym ciepłym miejscu.Jaka cena była kłącza ?
Zagajanka 19:46, 18 lut 2017

Moje piwonię już wystartowały - widziałam dzisiaj pierwsze czerwone kły

Na kiedy myślisz możemy się umówić z kalinami?
polinka 18:12, 19 lut 2017

Ciekawa jestem jak dadzą radę te trawy z kłączy? Muszę pamiętać aby w sezonie przyjść do Ciebie po opinię.

Buziaki Aguś
Wendy79 09:07, 20 lut 2017

Ku pamięci cytuję Toszkę i jej wypowiedzi z Ogrodu Ani (Anbu):

"Ja bym proponowała dokonać masowego oprysku promanalem na buki, cisy i wiąza. Jednak temperatura musi być powyżej 12 stopni. Nic tak jak promanal nie niszczy misecznika i bawełnicy.
Już kilka razy pisałam o niefortunnym zakupie partii hicksii z misecznikiem - promanal okazał się najbardziej skuteczny. Reszta sukcesu zależy od dokładnie wykonanego oprysku i wpasowania się w temperaturę.
[...] liściaste pryska się w fazie bezlistnej ale przy pękających pąkach w których to szkodniki zimowały. "

http://poradnikogrodniczy.pl/promanal-ekologiczny-srodek-owadobojczy.php

O herbatce tymiankowej

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5700-ogrod-ani?page=468
AniMa 09:14, 20 lut 2017

Pierwszy rok po posadzeniu świerków miszecznika miałam na każdej gałązce jak bombek.... W zeszłym roku pryskałam promanalem i zdarzyły się może 2-3 sztuki.... Pryskałam w marcu, pilnowałam temperatur i pogody....
W tym roku na pewno powtórze oprysk