Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 18:19, 13 lut 2017

Anda napisał(a)
Aga, nic się nie bój. Przesadzałam moje piwonie co prawda jesienią. Karpa jednej białej piwonii przy przesadzaniu mi się podzieliła sama i z jednej zrobiły mi się dwie. Miejsce miałam tylko na jedną, dlatego ten mniejszy kawałek wsadziłam do doniczki. Ten kawałek nie tylko w tej doniczce przezimował, ale i zakwitł po posadzeniu go wiosną ma rabacie. Piwonie bylinowe zawsze sadzę bardzo płytko, te czerwone "oczka" prawie że widać.

Moje ( jedna z zapomnianego ogrodu i jedna kupna z donicy) nie kwitną. To będzie ich trzeci sezon, a teraz mam zamiar posadzić cały szpaler piwonii, więc trochę jednak mam obawy, że to ja nie potrafię ich sadzić.
Wendy79 18:21, 13 lut 2017

Facebook przypomniał mi dzisiaj, że rok temu było już tak...

Anda 18:21, 13 lut 2017

Aga, jak dostaniesz karpy, to sprawdź oczka. Sadź tak, aby oczka były ledwo przysypane ziemią. Na jednej karpie powinny być trzy oczka minimum.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kamila66 18:25, 13 lut 2017

Poczytałam o piwoniach mogę tylko pomachać łapką bo na nich się nie znam
Czy u Was też było dzisiaj ciepło?
Wendy79 18:31, 13 lut 2017

Anda napisał(a)
Aga, jak dostaniesz karpy, to sprawdź oczka. Sadź tak, aby oczka były ledwo przysypane ziemią. Na jednej karpie powinny być trzy oczka minimum.

Dziękuję, zastosuję się. Jakby co, będę robić zdjęcia i dopytywać
Wendy79 18:32, 13 lut 2017

kamila66 napisał(a)
Poczytałam o piwoniach mogę tylko pomachać łapką bo na nich się nie znam
Czy u Was też było dzisiaj ciepło?

Minus sześć w ciągu dnia. Czekamy na wydarzenia najbliższych dni...
Madzenka 19:16, 13 lut 2017

Może za dwa tygodnie będzie tak jak rok temu?
Gabriela 19:48, 13 lut 2017

Och i tutaj też piwoniowo. Ja też zamówiłam i oczywiście wsadzę karpy do doniczek, ale nie wiedziałam że dobrze je potrzymać w donicach przez lato, zawsze sadziłam pod koniec kwietnia do ziemi. Jeśli to czyni różnicę we wzroście, to może warto spróbować, tyle że zadołuję doniczki w miejscach docelowych.
mira 20:46, 13 lut 2017

Ale się tu już dzieję lubię to!

Ja posadziłam za głęboko piwonie nie kwitły a może jeszcze sezon poczekam bo moje to kopane z innych ogrodów - kiedy popadnie.
Zastanawiam jak je odkopać tak po wierzchu.
Czytałam że mroźna zima sprzyja kwitnieniu piwonii - zobaczymy.

pozdrawiam
Wendy79 17:11, 14 lut 2017

mira napisał(a)
Ale się tu już dzieję lubię to!

Ja posadziłam za głęboko piwonie nie kwitły a może jeszcze sezon poczekam bo moje to kopane z innych ogrodów - kiedy popadnie.
Zastanawiam jak je odkopać tak po wierzchu.
Czytałam że mroźna zima sprzyja kwitnieniu piwonii - zobaczymy.

pozdrawiam

Mam nadzieję z tą zimą, bo też chciałabym doczekać się kwiatów

Dzisiaj rano piękny szron był na wszystkim. To moze już ostatnie takie widoki tej zimy. Delektowalam się tym