Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 09:26, 30 lip 2017

Wpis pod tytułem: mam pytanie.

Za sadźcem posadziłam Gracka. Czy ma on szansę być wyższym, czy lepiej go przesunąć? (zdjęcie robione od tyłu rabaty)

Co zrobić z monardą? Ściąć?

Kto robi to mojemu eMowi na świeżo założonym trawniku? Kret, nornica, coś innego? Dodam, że przez dwa lata nie mieliśmy takich problemów.

Część róż przywiezionych w tamtą niedzielę z Rosarium, nadal czeka na wsadzenie. Główny dylemat z tymi owocowymi. Czy wsadzać je na kwiatową w warzywnym, czy na tyły bylinowej?

gobasia 16:02, 30 lip 2017

Hortka z czerwonymi pędami to może być Vanilla Fraise

zbiory czosnkowe obfite ...do ogórków sie przydadzą

w trawniku to robota kreta... przypilnować i wykopać ...najlepiej z rana

U mnie bardzo upalnie
Gruszka_na_w... 22:31, 01 sie 2017

Potwierdzam opinięGobasi na temat hortensji. To VF.
Jako poplon wysiałam zielony nawóz z gorczycy (w miejsce po czosnku). Po groszku, bobie i natce pietruszki tydzień temu wysiałam rzodkiewkę, szpinak i szparagową. Już wykiełkowały.
U mnie przed jeżówkami są rozplenice, zimozielone kulki tujowe, carexy, kostrzewy, kocimiętka, berberysy, szałwie, rozchodniki. Są nawet hortensje. Czego ja tam nie mam! Stopniuję wysokość.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
aga_pe 10:31, 02 sie 2017

Aguś, u Ciebie też tak ryją? U mnie był spokój jakieś dobre 5 lat. W tym roku oszalały.
Co do gracka, to rośnie wysoki. U mnie ma jakieś 150-160 cm, a wcale go nie nawożę, ani nie podlewam. Radzi sobie sam. U Polinki pewnie dużo większy

Co do odbioru bodziszków, to się nie upominałam, bo znowu plany musiałam skorygować. Z AniMa i Polinka nie mogę spotkać się od kilku miesięcy. A to rzut beretem
Kasia73 10:47, 02 sie 2017

Aga czy masz u siebie poziomki?
Wendy79 15:40, 02 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Potwierdzam opinięGobasi na temat hortensji. To VF.
Jako poplon wysiałam zielony nawóz z gorczycy (w miejsce po czosnku). Po groszku, bobie i natce pietruszki tydzień temu wysiałam rzodkiewkę, szpinak i szparagową. Już wykiełkowały.
U mnie przed jeżówkami są rozplenice, zimozielone kulki tujowe, carexy, kostrzewy, kocimiętka, berberysy, szałwie, rozchodniki. Są nawet hortensje. Czego ja tam nie mam! Stopniuję wysokość.

Na hortensjowej mam, tak myślę, z trzy odmiany, zamiast jednej. Cóż takie mamy szkółki...
Wymieniony poplon wysiałam już na innych rabatach, a że tu mam wolną tylko 1/3, bo na reszcie są jeszcze korzeniowe, to chyba już tak zostanie.
Kocimiętka, rozchodniki i szałwie, tak to dobry pomysł
Wendy79 15:43, 02 sie 2017

aga_pe napisał(a)
Aguś, u Ciebie też tak ryją? U mnie był spokój jakieś dobre 5 lat. W tym roku oszalały.
Co do gracka, to rośnie wysoki. U mnie ma jakieś 150-160 cm, a wcale go nie nawożę, ani nie podlewam. Radzi sobie sam. U Polinki pewnie dużo większy

Co do odbioru bodziszków, to się nie upominałam, bo znowu plany musiałam skorygować. Z AniMa i Polinka nie mogę spotkać się od kilku miesięcy. A to rzut beretem

Nigdy wcześniej nie ryły i trawnika też nie było, a teraz jak eM zaczyna go zakładać kawałkami, to się jakiś ujawnił i przerył mu nowo wysiany kawałek.
Sadziec też ma być duży. Najwyżej będę przesadzać.

Przejeżdżałam przez Twoją miejscowość Dla mnie to też blisko, nawet nie wiedziałam, że aż tak, więc myślę, że prędzej czy później Ci podrzucę, nawet jakbym miała pod drzwiami zostawić
Wendy79 15:44, 02 sie 2017

Kasia73 napisał(a)
Aga czy masz u siebie poziomki?

Mam
Kasia73 16:59, 02 sie 2017

Aga ja się do Ciebie wpraszam z tym całym sadzonkowym majdanem ( jeśli mogę.... czekam tylko na normalne dla nas i roślin temperatury)

a o poziomki pytam bo szukam odmianowych??? masz jakieś to Ci podkradne
aga_pe 18:27, 02 sie 2017

Wendy79 napisał(a)

Nigdy wcześniej nie ryły i trawnika też nie było, a teraz jak eM zaczyna go zakładać kawałkami, to się jakiś ujawnił i przerył mu nowo wysiany kawałek.
Sadziec też ma być duży. Najwyżej będę przesadzać.

Przejeżdżałam przez Twoją miejscowość Dla mnie to też blisko, nawet nie wiedziałam, że aż tak, więc myślę, że prędzej czy później Ci podrzucę, nawet jakbym miała pod drzwiami zostawić

Aguś zapraszam. Może coś wypatrzysz dla siebie. Jak zwykle zarastam chwastami, ale kiedyś chyba nadejdzie czas, gdy wszystkie rabaty zarosną porządanymi przeze mnie roślinami