Ten na zdjęciu to Dereń Kwiecisty, mam jeszcze derenia kwiecistego Rubra i Derenia kwiecistego Cherokee Brave to zeszłoroczne nabytki.
No niby jest ciepło i słoneczko świeci ale ja się wciąż krokusów w kolorze nie mogę doczekać tylko kiełki wylazły. Dziś nie miałam czasu sprawdzić jak się jakiś kolor pojawi to zaraz wstawię .
Wiesz, że nie pamiętam! Dereń kousa? No nie wiem
Kasiu to zdjęcia derenia z 2012 i do 2015 w 16 posadziłam pod nim ostrokrzewy i trawy ale efekt mi nie pasuje, coś pozmieniam i zobaczę. Jak była kora to dobrze się kosiło, nie było problemów tylko upiększyć chciałam ale mi nie wyszło .
Przydało by się - u mnie krokusiki botaniczne ładnie się powychylały ale kolorków jeszcze nie pokazały, przynajmniej do wczoraj - dziś za póżno przyjechałam ciemno już było a i siły nie miałam żeby z latarką ganiać
Mam , Arabellę - pozycja obowiązkowa nawet dla tych którym do tej pory z powojnikami nie wychodziło. Bluish Violet - też pięknie i obficie kwitnie ale mam problem jak je prowadzić żeby ładnie się prezentowały - wydaje mi się że muszą się wspinać na inne rośliny dlatego Arabellę na jesieni przesadziłam pod róże parkową. Powojnik Mandżurski rośnie obok bzu czarnego Eva i cudownie na bzie wygląda . Mam jeszcze pachnące: clematis wonny i Rubromarginata ładnie mi startują a potem albo podsychają albo je nornica podkopuje , no i jeszcze mój Sweet Summer Love, radzi sobie doskonale
Z bylinowych mam Rooguchi i całolistny (jaka odmiana nie wiem).I właśnie zastanawiam się czy je pod róże przesadzić.Ładnie by z nimi konweniowały
Tylko zastanawiam się czy róże nie ucierpią jak wiosną będę ściągać suche pędy powojnika w celu jego przycięcia.
Raczej prosto nie będzie, łapki jeszcze bardziej będą pokłute niż do tej pory , moja parkowa ma grube pędy ale druga której też zafundowałam Arabellę jest pnąca i łatwo nie będzie ale spróbuje.