Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród, mydło i powidło.

Ogród, mydło i powidło.

katel 22:49, 25 mar 2017

gosika67 napisał(a)
Kasia a te clematisy to jakie nazwy, kolorki intensywne, fajnie się komponują.
A to drzewko przy nich? Podpowiedz. A to różowe nisko to co? Malujesz kolorami.

Monia ja mam zamówione już clematisy, będą po świętach wielkanocnych, posadzę przy altanie, mam zamówione 2 pnące i 1 bylinowy.

Gosia - ale pięknie to ujęłaś z tym malowaniem - dzięki! To clematis Viola i Ernest Markham - obydwa gorąco polecam, muszę dosadzić jeszcze jedną Violę z drugiej strony . Dołem są goździki kropkowane, drzewo to magnolia Kobus. Tu fotka z 2016. Edit: tu na zdjęciu goździków już prawie nie ma, to fioletowe to macierzanka.

Monia81 napisał(a)
Kasiu a polecasz jakieś konkretne odmiany. Moje by miały południowo-zachodnią ścianę. Tak cały czas się zastanawiam, czy same powojniki, czy wrzucić też jakąś różę pnącą...

Co do łączenia róż z powojnikami to jeszcze nie mam doświadczeń, Mirka z Wszystkiego po trochu cudownie je łączy. Clematisy na początek najlepiej wybierać z grupy Viticella ew. Wielkokwiatowe Późno kwitnące, zerknij też na tą listę:
clematisy dla początkujących
Wystawa o której napisałaś to taka mocno nasłoneczniona, sprawdzaj sobie jaka wystawa pasuje clematisowi który wybierzesz, możesz też użyć wyszukiwania np. po kolorze (po prawej w tabelce)
clematisy
Monia81 22:52, 25 mar 2017

Dziękuję za podpowiedzi, idę sobie czytać
gosika67 22:56, 25 mar 2017

Goździki kropkowane wiem które, mam taką małą kępkę.A te fioletowe na dole teraz to floksiki tzw, płomyki? A to na dole takie białe kwiatki? Posiedzieć tam na ławeczce,
to każdy by chciał.
Moja siora z Radości też ma ciekawe clematisy i udają jej się. Ciekawe jak te moje, czy poradzę sobie z nimi. Zresztą cały czas się uczymy.Jestem dobrej myśli, będzie wtedy cieplej i mogę chodzić nad nimi.
katel 23:10, 25 mar 2017

Monia81 napisał(a)
Dziękuję za podpowiedzi, idę sobie czytać

Są tam też filmy na tej stronie z różnymi poradami

gosika67 napisał(a)
Goździki kropkowane wiem które, mam taką małą kępkę.A te fioletowe na dole teraz to floksiki tzw, płomyki? A to na dole takie białe kwiatki? Posiedzieć tam na ławeczce,
to każdy by chciał.
Moja siora z Radości też ma ciekawe clematisy i udają jej się. Ciekawe jak te moje, czy poradzę sobie z nimi. Zresztą cały czas się uczymy.Jestem dobrej myśli, będzie wtedy cieplej i mogę chodzić nad nimi.

Fioletowe to macierzanka piaskowa a białe macierzanka wczesna - rabata w trakcie zmian, niestety nie mogę tam macierzanki ani goździków zostawić bo mi się tam chwast niemiłosiernie sieje i nie daje rady wydłubywać , muszę im inne miejsce znaleźć.
Kasya 01:02, 26 mar 2017

katel napisał(a)

Mirka, no weź mnie nie strasz , ogrodzenie solidne, mam nadzieję, że da radę za jakiś czas się okaże bo ja nawet nie mam jej gdzie przenieść.

Witaj! Bardzo wolno rośnie i przez jakieś pierwsze 3 lata średnio się prezentowała ale od zeszłego roku zaczęła ciut szybciej rosnąć.
Kupiona wiosną 2012,na drugim zdjęciu 2013, kolejne 2014 (maleństwo pomiędzy goździkami), 2015 ogromne przyrosty (jak na nią - pierwszy raz takie miała).

A ja mam 5 veilchenblau
wojtas2101 09:53, 26 mar 2017

Dzięki, wydaję mi się że odmiana Compactus nie ma tak łuszczącej się kory.
violka171 10:04, 26 mar 2017

śliczne powojniki,tfu ftu brzydactwa-co by nie zauroczyć
Karol99 10:20, 26 mar 2017

Zaglądam
patrycja 14:51, 26 mar 2017

Cześć Kasiu ja z innej beczki. Widzę że masz na płocie matę (nie wiem dokładnie jak to się nazywa). Czy ona jest z trzciny czy z bambusa? Jesteś z niej zadowolona?
16:12, 26 mar 2017
Kasiu jak u Ciebie po zimie macierzanki?
Przeżyły?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies