Gosia - ale pięknie to ujęłaś z tym malowaniem - dzięki! To clematis Viola i Ernest Markham - obydwa gorąco polecam, muszę dosadzić jeszcze jedną Violę z drugiej strony . Dołem są goździki kropkowane, drzewo to magnolia Kobus. Tu fotka z 2016. Edit: tu na zdjęciu goździków już prawie nie ma, to fioletowe to macierzanka.
Co do łączenia róż z powojnikami to jeszcze nie mam doświadczeń, Mirka z Wszystkiego po trochu cudownie je łączy. Clematisy na początek najlepiej wybierać z grupy Viticella ew. Wielkokwiatowe Późno kwitnące, zerknij też na tą listę: clematisy dla początkujących
Wystawa o której napisałaś to taka mocno nasłoneczniona, sprawdzaj sobie jaka wystawa pasuje clematisowi który wybierzesz, możesz też użyć wyszukiwania np. po kolorze (po prawej w tabelce) clematisy
Goździki kropkowane wiem które, mam taką małą kępkę.A te fioletowe na dole teraz to floksiki tzw, płomyki? A to na dole takie białe kwiatki? Posiedzieć tam na ławeczce,
to każdy by chciał.
Moja siora z Radości też ma ciekawe clematisy i udają jej się. Ciekawe jak te moje, czy poradzę sobie z nimi. Zresztą cały czas się uczymy.Jestem dobrej myśli, będzie wtedy cieplej i mogę chodzić nad nimi.
Są tam też filmy na tej stronie z różnymi poradami
Fioletowe to macierzanka piaskowa a białe macierzanka wczesna - rabata w trakcie zmian, niestety nie mogę tam macierzanki ani goździków zostawić bo mi się tam chwast niemiłosiernie sieje i nie daje rady wydłubywać , muszę im inne miejsce znaleźć.
Cześć Kasiu ja z innej beczki. Widzę że masz na płocie matę (nie wiem dokładnie jak to się nazywa). Czy ona jest z trzciny czy z bambusa? Jesteś z niej zadowolona?