Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród, mydło i powidło.

Ogród, mydło i powidło.

agapant 19:27, 27 mar 2017

Kasia jak miło że mogłam Was poznać, pamiętaj o mnie przy kolejnych spotkaniach a jak będziecie kiedyś w mojej okolicy zapraszam do mojego ogrodu na kawę.
Monia81 21:49, 27 mar 2017

Kasiu jak obiecałam rano tak piszę wybrałam powojniki Blue Angel, Venosa Violacea i Mazury. Na razie te trzy na kratownicę przy tarasie Później dojdą na pewno jeszcze inneDzięki raz jeszcze
katel 21:50, 27 mar 2017

gosika67 napisał(a)
Witaj Kasiu ale macierzanki białej to ja nigdy nie widziałam. Muszę się rozejrzeć za nią. Mam macierzankę fioletową.Taki fajny kobierzec tworzy. Będę z niecierpliwością czekać na Twoje cudne clematisy.Ja teraz po niedzieli biorę się za robotę przy altanie i szykuję miejsce do swoich clematisów, będę je miała w II połowie kwietnia.
Będę miała do Ciebie 100 pytań odnośnie sadzenia, pielęgnacji, co fachowiec to fachowiec, zresztą widać na załączonym obrazku u Ciebie.Pozdrawiam.Gonia

Gosiu ta biała to macierzanka wczesna Albiflorus, jest w wizytówce na zdjęciu z goździkami:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7424-wizytowka-ogrod-mydlo-i-powidlo
mi się bardziej ta fioletowa podoba .
Gosiu co do clemków to ja ciągle jeszcze eksperymentuję, bo kilka mi wypadło , żaden ze mnie fachowiec .

Marga napisał(a)

Może w jakiejś dobrej szkółce z pięknym ogrodem pokazowym (taka luźna propozycja )

Monia dokładnie tak będzie trzeba zrobić .

Kasya napisał(a)

przecudne te powojniki

z rozami pieknie wygladaja...ale masakra potem ciac roze i powojniki
u mnie wygladalo to okropnie z zaschnietymi liscmi
ostatecznei wykruszylam tylko liscie bo inaczej sie nie dalo

Właśnie tego wyciągania i rozplątywania się obawiam.

Monia81 napisał(a)
Kasiu dziękuję za namiary, jak będę wieczorem to napiszę jakie wybrałam powojniki, bo w pracy nie mam swoich zapisków

Bardzo jestem ciekawa które Cię zauroczyły

agusiek napisał(a)
Kasiu , mnie też rozczarowały targi ....
Byłam rano z Mamą i eMem , szybko wróciliśmy do domu .
Najwięcej szkółek jest w okolicach Kurowa i Końskowoli , tam to dopiero można poszaleć .
Dużo roślin z tamtąd mam , jeśli jest czas to można się pokręcić po okolicy i kupić taniej z gruntu .

Targi porażka , gdybym budowlanymi tematami była zainteresowana to pewnie bym nie narzekała ale dla tych którzy tylko ogrodem byli zainteresowani to była totalna klapa .
Szkółek mamy pod dostatkiem tylko niestety z czasem słabo .

agapant napisał(a)
Kasia jak miło że mogłam Was poznać, pamiętaj o mnie przy kolejnych spotkaniach a jak będziecie kiedyś w mojej okolicy zapraszam do mojego ogrodu na kawę.

Gosiu mi również było szalenie miło Was poznać , takie spotkania są strasznie wciągające, mam nadzieję że będzie ich coraz więcej .
katel 21:56, 27 mar 2017

Monia81 napisał(a)
Kasiu jak obiecałam rano tak piszę wybrałam powojniki Blue Angel, Venosa Violacea i Mazury. Na razie te trzy na kratownicę przy tarasie Później dojdą na pewno jeszcze inneDzięki raz jeszcze

Błękitnego anioła mam a Venosa i Mazury w planach - czekam na fotki Twoich kwitnących
Filomena 08:06, 28 mar 2017

Kasiu, dziękuję, za zorganizowanie niedzielnego spotkania.
Tobie zakupy się udały - miałaś ostre oko, które wypatrzyło ładne cukiereczki w targowych skromnych progach.
Ja odważyłam się zakupić tam o tej porze roku kilka kiełkujących tulipanów. Zobaczymy co z tego wyniknie
UlaB 11:13, 29 mar 2017

Katel, czy dobrze kojarze ze to Ty napisałaś u Rozark o cięciu Bioulevarda w stożek? Możesz go pokazać? Nie brązowieje Ci w środku?

Dziekuję za odpowiedź w sprawie tych róz na ogrodzeniu. Kurcze, podoba mi sie ta czerwona, oglądałam ją juz kilka razy w sklepach internetowych, ale boje sie ze bedzie mi przemarzać i nie doczekam sie kawitów. Okrywasz ją? Lublin i Białystok to mniej wiecej ten sam klimat. Czy ona jest mocno kłująca?
Kupiłam sobie Aloha - miała dorastac maksymalnie do 2,5-3m. Doznałam szoku na widok długosci przyrostów w pierwszym roku i kolców na pędach. Mimo ze kwiaty piekne, to chyba sie z nią pozegnam. Zreszta mam watpliwosci co do jej zimotrwałosci.
gobasia 13:18, 29 mar 2017

Marga napisał(a)

Może w jakiejś dobrej szkółce z pięknym ogrodem pokazowym (taka luźna propozycja )

no to jest okazja u Szmitów 3 .06
KasiaWB 19:59, 29 mar 2017

Kasia, zrobiliśmy oprysk promanalem 28.03. Czy wystarczy raz czy trzeba powtórzyć za kilka dni?
Skusiłam się na Clematisy w Lidlu za całe 7.99 zł ) na montana i alpina. Niestety żadnych dodatkowych nazw nie ma na opakowaniu. Może trafi się Rubens?....hmm.... Zaryzykowałam Zobaczymy ))

Pozdrawiam!

katel 22:44, 29 mar 2017

UlaB napisał(a)
Katel, czy dobrze kojarze ze to Ty napisałaś u Rozark o cięciu Bioulevarda w stożek? Możesz go pokazać? Nie brązowieje Ci w środku?

Dziekuję za odpowiedź w sprawie tych róz na ogrodzeniu. Kurcze, podoba mi sie ta czerwona, oglądałam ją juz kilka razy w sklepach internetowych, ale boje sie ze bedzie mi przemarzać i nie doczekam sie kawitów. Okrywasz ją? Lublin i Białystok to mniej wiecej ten sam klimat. Czy ona jest mocno kłująca?
Kupiłam sobie Aloha - miała dorastac maksymalnie do 2,5-3m. Doznałam szoku na widok długosci przyrostów w pierwszym roku i kolców na pędach. Mimo ze kwiaty piekne, to chyba sie z nią pozegnam. Zreszta mam watpliwosci co do jej zimotrwałosci.

On jest jeszcze mały (ma ok. 1m) i wąski, nie widzę żeby coś brązowiało. Zdjęcie jest w wizytówce na 4 stronie.
Co do róż ja też miałam obawy, nawet planowałam je okryć jeśli zima będzie mocniejsza ale najpierw zwlekałam a potem nie miałam kiedy. To są młode róże a u nas było -24, rosną na bardzo wietrznym miejscu a Flammentanz nie ma żadnych uszkodzeń więc o nią kompletnię się już nie martwię . Kłuje, niestety jak to róża, nie bardziej niż inne ale też i nie mniej. Nie widziałam Aloha ale jeśli chodzi o wzrost to tam gdzie kupiłam było info że dorasta do 2,5 - ale 2,5 to jej roczne przyrosty, znalazłam info że dorasta do 5m - jak bym wcześniej wiedziała to bym ją ciut przesunęła .

gobasia napisał(a)

no to jest okazja u Szmitów 3 .06

Mam nadzieję że się spotkamy Basiu

KasiaWB napisał(a)
Kasia, zrobiliśmy oprysk promanalem 28.03. Czy wystarczy raz czy trzeba powtórzyć za kilka dni?
Skusiłam się na Clematisy w Lidlu za całe 7.99 zł ) na montana i alpina. Niestety żadnych dodatkowych nazw nie ma na opakowaniu. Może trafi się Rubens?....hmm.... Zaryzykowałam Zobaczymy ))

Pozdrawiam!

Już odpowiedziałam u Ciebie.
Ja też potrzebuję Rubensa ale mówisz że nie były opisane jest jednak duża szansa że sie trafi - zobaczymy
UlaB 23:04, 29 mar 2017

Bardzo dziękuję za odpowiedz.
Aloha ma kolce nieporównywalne z żadną różą jaką mam. Wiadomo, niektóre wieksze i wiecej, inne sa bardziej łaskawe dla ogrodnika, ale Aloha to potwór - wzrostem i kolcami. Wygląda na to, że Flammentanz rosnie podobna na wielkość.

Pieknie przyciety ten cyprysik Trzymam kciuki żeby Ci ładnie rósł i nie brązowiał. Wypatrzyłam w wizytówce barbulę - jak Ci się sprawuje? Świerka Rydala tez mam - kupowałam takie maleństwo ze 30cm, teraz sięga mi juz prawie do pasa. Swietny jest, mimo że to Abies, to mam nadzieje, ze jeszcze troche bedzie ładny Jak Twój sie sprawuje? Przycinmsz go czy rosnie swoim tempem? Wytworzył Ci juz przewodnik?

I jeszcze jedno pytanie - czy Sirocco Ci zimuje? Kupiłam ją w ubiegłym roku i wygląda na to, że po cięciu zaczyna u mnie wypuszczać - bardzo by mnie to cieszyło.