Kasiu witaj!!
Piękny ten twój hibiskus bylinowy. Dobrze Ci zimuje?
Mam jeden taki z ciemnymi listkami ale czerwone na kwiaty. Ten jeszcze nie zimowal.
Zachwycaj się twoją rutewka . To jedna roslinka taka duża ?Cudna odmiana.
Ciekawe jestem jaka moja będzie. Jak przezimuje jeszcze.
Pozdrawiam serdecznie
Miro wszystkie u mnie sadzone w zeszłym roku i jedna już w zeszłym roku nieźle się prezentowała - w tym roku trochę podeschła a widze że one bardzo źle to znoszą.
No pewnie w dniu premiery , pięknie się prezentują - mam bardzo pozytywne doświadczenia jeśli chodzi o nowe odmiany dr Marczyńskiego.
Hibiskus jedną zimę dopiero u mnie przetrwał podsypany grubo korą, późno wystartował ale kwitnie pięknie.
Rutewki Devalaya mam dwie nie wiedziałam czy będą takie same ale chyba obydwie to odmiana Splendide - tak mi się wydaje ale rosną osobno więc ta wielka fioletowa chmura to jedna, sadzona w zeszłym roku
Kasiu, jeśli chodzi o clematisy wybrałam Słowiankę. Czy to dobry wybór?
Czy spasuje się kolorystycznie z różą Gizelką?
Jak myślisz?
Jeszcze nie zamówiłam, czekam na Twoją opinię
Asiu kolorystycznie będzie wspaniale a co do Słowianki to nic o niej nie wiem, niby informacje są że kwitnie obficie od połowy czerwca do końca lipca, a następnie mniej obficie do końca października więc powinno być ok ale to dopiero po posadzeniu się okaże, możemy spróbować dobrać podobną kolorystycznie odmianę z jakichś bardziej znanych ale jeśli ta Ci się spodobała to może trzeba dać jej szansę
Asiu w podobnej kolorystyce takie które znam to Viola i Polish Spirit Viola PS
to odmiany zdrowe i bardzo obficie kwitnące ale Słowianka ma ładniejszy kształt kwiatu
Wiesz co no tak czytam o Słaowiance i już nie wiem sama jaki ona ma kolor? Bardziej fioletowy czy bardowy? Niestety zdjęcia często bywają przekłamane kolorystycznie a w opisie jest że ma kolor czerwony - myślałam że fioletowy - wtedy świetnie by się komponowała z żółtą różą.
Mirko u mnie na zimę zostały zadołowane w warzywniku i tak do dziś zostały , nie mają kwaśnej ziemi i nie były w tym roku nawożone nie wyglądają najlepiej ale radzą sobie pomimo przemarznięcia do gruntu zimą.
Po lewej Revolution po prawej Pink Wonder.