Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Warmia 22:14, 29 sie 2016

Uwielbiam ten Twój ogrodowy busz Wszystko do siebie pasuje, a rośliny wzajemnie się podkreślają. Jest bajecznie.Kocham Twój ogród.
Gruszka_na_w... 22:14, 29 sie 2016

Makusia napisał(a)
Ależ "perfekcyjnie niedbale" ułożone kamienie na podwyższonej rabacie!Powiem Ci HAniu artystyczny nieład- ujmuje mnie dogłębnie! Runianka tam jest? Zadowolona jesteś z niej? Myślę o nie na brzozowej (ależ szumnego określenia użyłam na coś, czego nie ma )

To suchy murek z łupka. Osobiście wydobywany z gruzowiska. Żeby się nie obsunął, jest wzmocniony kamieniami wchodzącymi w ziemię- stąd ten nieład.

Runianka świetnie rośnie w wilgotnym , zacienionym miejscu. Przyrasta wtedy błyskawicznie. Posadzona pod brzozami, podobnie jak funkie, wymagałaby codziennego podlewania. Zaglądałam dzisiaj na moją brzozową. Tam jest sucho jak pieprz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:18, 29 sie 2016

Gosiek33 napisał(a)
klimaty, klimatami ale na marcinki to jeszcze nieco za wcześniej

Jutro im o tym powiem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:19, 29 sie 2016

Sebek napisał(a)

Pewnie ja napiszę pierwszy o śniegu, a astry rozkwitną u mnie najpóźniej

Sebek, pewnie naprodukujesz z armatki. Wszak nie mieszkasz w Suwałkach.
Gruszka_na_w... 22:24, 29 sie 2016

Marta, tak się wzruszyłam, że gotowa jestem Cię zaadoptować.
Od osobiście rodzonych pacholąt nie usłyszałam tak miłych słów. Zagrożę im wydziedziczeniem i podam Ciebie jako wzorcowy przykład postępowania z nadgryzionymi zębem czasu.
ryska 22:25, 29 sie 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kosmosy potrafią wyrosnąć na potwory i zagłuszyć rabatę. Są trochę nieprzewidywalne.
Marcinki dają bardzo wyraźny akcent. Łatwiej je skomponować z innymi roślinami. Dołem mają skłonność do łapania mączniaka, ale podsadzone np. rozplenicą świetnie się prezentują.

Oj tak, przekonałam się o tym i musiałam zredukować ilość zielska kosmosowego. Z drugiej strony zakwitają wcześniej a marcinki dopiero we wrześniu. Kupiłam niedawno 3 pysznogłówki i od razu mączniaka złapały, musiałam obciąć, jeśli marcinki też tak mają to ich nie zaproszę.
Dziękuję za Twój głos
Warmia 22:41, 29 sie 2016

Marta, tak się wzruszyłam, że gotowa jestem Cię zaadoptować.
Od osobiście rodzonych pacholąt nie usłyszałam tak miłych słów. Zagrożę im wydziedziczeniem i podam Ciebie jako wzorcowy przykład postępowania z nadgryzionymi zębem czasu.

To teraz ja się wzruszyłam Zgadzam się na adopcję nawet od zaraz
Chciałabym mieć taki dryg do komponowania rabat.
Gruszka_na_w... 22:49, 29 sie 2016

Dryg? Może raczej umiejętność podpatrywania i ograniczony zasób $$. Wypełnia się wtedy ogród pospolitymi roślinami, a one nie są marudne i szybko rosną. Te pospolite łatwiej też złożyć do kupy w jakieś duety, tercety czy kwartety.
AgataP 09:15, 30 sie 2016

i takie tam

Gruszeczko masz pięknie w ogrodzie, zachwyciła mnie imperata, a zastanawiam się co to za trawa przy tujce...? taka niebieskawa... kostrzewa, proso... zgaduje tylko...
Gruszka_na_w... 15:43, 30 sie 2016

Agatko, to trawa, którą masz u siebie- owsica wieczniezielona. Tam ich rośnie 3. Dwie zmieniały miejscówkę 2 lata temu i od tego czasu trochę słabiej przyrastają.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies