Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Wafel 20:03, 30 gru 2025

Życzę Dorego Roku, mam nadzieję, że trudne sprawy się rozwiązują... Wszelkiej pomyślności!

Twoja nieobecność niepokoi jednak
Gruszka_na_w... 13:14, 04 sty 2026

Parę dni temu obchodziłam 10 rocznicę obecności na forum. To zmotywowało mnie do pojawienia się na forum.
Zacznę od podziękowań dla Was; dziękuję bardzo za słowa otuchy i wsparcia wyrażone mailami, wpisami w wątku i w rozmowach telefonicznych. Ostatnich 7 miesięcy to był dla mnie najtrudniejszy czas w moim życiu. Bywało, że kolejne dni i miesiące zlewały się w jedną paskudną magmę, w której trudno było dojrzeć jakiekolwiek światełko nadziei. Ten najtrudniejszy czas jest już chyba za mną. Chyba, bo nie mam już odwagi napisać, że ciężkie dni nie powrócą. Życie potrafi zaskakiwać, o czym się boleśnie przekonałam.
Teraz jest już trochę lepiej, ale ... staram się nie wybiegać za daleko w przyszłość.
Dzisiaj jest dobrze.
O 2025 roku chciałabym zapomnieć jak najszybciej. Chciałabym, aby ten 2026 przyniósł wszystkim ogrodniczkom i ogrodnikom wiele radości z ogrodowania, pięknych plonów i spełnienia nasadzeniowych planów, obfitości zbiorów i zdrowia, aby można było to wszystko zrealizować.
Buziaki i uściski dla Was.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 13:25, 04 sty 2026

Hania chyba Cię ściągnęłyśmy myślami. Szukałam tu u Ciebie kiedy pryskać owocowe 2 dni temu.

Cieszę się że jesteś.♥️
I wyrażam nadzieję że będziesz tu z nami kolejne 10 lat conajmniej 10 .
Gruszka_na_w... 13:25, 04 sty 2026

Mam prawie półroczne zaległości w relacjach ze swojego ogrodu. Wszystkiego nadrobić się nie da, ale ku pamięci wkleję trochę zaległych fotografii. Miło się je teraz ogląda, bo za oknem trochę buro i ponuro.
Pomidory do połowy lipca wyglądały bardzo obiecująco.

Niestety, aura w tym sezonie nie sprzyjała uprawom pod chmurką. Zaraza zaatakowała błyskawicznie i zniszczyła pięknie zapowiadające się plony. Nie zrobiłam żadnych pomidorowych przetworów, a i do bezpośredniej konsumpcji było ich niewiele. Udały się za to zbiory cukinii, dyni, buraków i fasolki. Już się przyzwyczaiłam, że rzadko zdarza się rok, w którym ma się 100% satysfakcję z uprawy własnych warzyw.

Ogród ozdobny w drugiej części sezonu musiał sobie radzić sam. Nie miałam ani głowy, ani czasu, żeby się nim zajmować.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:28, 04 sty 2026

LIDKA napisał(a)
Hania chyba Cię ściągnęłyśmy myślami. Szukałam tu u ciebie kiedy pryskać owocowe 2 dni temu.

Cieszę się że jesteś.♥️

Teraz możesz pobielić pnie drzewkom owocowym. Swoje drzewka pryskałam Miedzianem pod koniec października. Kolejny oprysk tym środkiem zrobię w marcu.

W tym sezonie miałam piękne zbiory jabłek, gruszek i śliwek. Dopisały też porzeczki.

Gruszka_na_w... 13:32, 04 sty 2026

cd lipca 2025

Gruszka_na_w... 13:37, 04 sty 2026

Róża Alden Biesen nieźle sobie radzi w półcieniu.

Przestałam już marzyć o posiadaniu odmianowych jeżówek. Zanikały po roku. Te zwyklaki kwitną niezawodnie od 10 lat z samodzielnie wychodowanych sadzonek.

Gruszka_na_w... 13:39, 04 sty 2026

I ostatnie lipcowe zdjęcia.

Gruszka_na_w... 13:52, 04 sty 2026

W sierpniu nie zrobiłam w ogrodzie ani jednego zdjęcia.
We wrześniu zmobilizowałam się do powolnego zakończenia sezonu w warzywniku i zbioru owoców w sadzie. W ogrodzie ozdobnym przycięłam cisy i bukszpany. Podczas przycinania żywopłotu bukowo-grabowego zepsuły się akumulatorowe nożyce. Muszę koniecznie oddać je do naprawy, wczesną wiosną czekają mnie kolejne przycinki.

Z uprawy dalii chyba zrezygnuję. Mokra glina to nie jest ich ulubione stanowisko. Z prawie 10 posadzonych bulw skromnie zakwitła jedna.

Świetnie za to rosną rozchodniki olbrzymie i astry.

Gruszka_na_w... 13:57, 04 sty 2026

Plusem tego smutnego roku, który minął, jest przekonanie, że ogród ozdobny potrafi wybaczyć wielotygodniowe funkcjonowanie samopas.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies