Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Agania 22:29, 05 lis 2018

Dziękuję za rajskie jabłuszka..nie dziwię się, że są przysmakiem ptaków...mają raj u Ciebie
inka74 22:41, 05 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
aż musiałam zacytować - super zdjęcie ))

Czemu jabłonkę Royalty chcesz wymienić? Ja ostatnio dumam nad moją bo pokraczna strasznie, kiepsko mi rośnie, krzywa, szybko straciła liście. Ogólnie nic specjalnego po 3 latach. I tak jakoś psuje mi widok ale mi jej szkoda.

Edit: właśnie doczytałam czemu. czyli nie jestem odosobniona w braku zachwytu nad Royalty...
JoannA 22:44, 05 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W środku były stada ślimaków. Miałyby spółkę?

Nie podejrzewam żeby miały spółkę z nornicami
U mnie nigdy nie było ślimaków, a marchew jesienią miałam podobnie wyżartą.
Jak siedziały w środku to możliwe że to ich sprawa
Gruszka_na_w... 22:57, 05 lis 2018

inka74 napisał(a)
aż musiałam zacytować - super zdjęcie ))

Czemu jabłonkę Royalty chcesz wymienić? Ja ostatnio dumam nad moją bo pokraczna strasznie, kiepsko mi rośnie, krzywa, szybko straciła liście. Ogólnie nic specjalnego po 3 latach. I tak jakoś psuje mi widok ale mi jej szkoda.

Edit: właśnie doczytałam czemu. czyli nie jestem odosobniona w braku zachwytu nad Royalty...

Chciałam kiedyś ze śliw wiśniowych zrobić przesłonę okien od strony tarasu. Mam tam blisko granicę działki. Niestety przysłali mi śliwy szczepione i nie bardzo tam pasowały. Zastąpiłam je serbami i zostałam z tymi dwiema śliwami.
Jedna rośnie teraz na tle tamaryszka i dobrze się wpisała, a druga ma dosyć niefortunną miejscówkę i na osi widokowej nakłada się na tę ciemnolistną jabłonkę. Takie dwa grzyby w barszczu się zrobiły.
Jabłonki mi nie szkoda, bo o żadnej porze roku nie ma atutów. Kwiaty ledwie widać, liście bardzo szybko opadają, a jabłuszka są wielkości ciut większej od głogu i prawie czarne. Nietrafiony zakup.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 07:20, 06 lis 2018

Ile czasu rośnie u Ciebie ten żagwin? O ile pamiętam jest krótkowieczny?
Margerytka40 07:35, 06 lis 2018

Ja miałam dwa podejścia do Royality, za pierwszym razem myślałam że trafiłam jakąś sadzonkę nie teges bo słabo rosła, liście robiły się brzydkie. Kupiłam następną, wypasioną. Ale mimo, że nawet rosła, nie zachwycała. Szkoda zachodu, są ładniejsze drzewka
Kasya 07:46, 06 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)
Ja miałam dwa podejścia do Royality, za pierwszym razem myślałam że trafiłam jakąś sadzonkę nie teges bo słabo rosła, liście robiły się brzydkie. Kupiłam następną, wypasioną. Ale mimo, że nawet rosła, nie zachwycała. Szkoda zachodu, są ładniejsze drzewka

No ciekawe co piszecie o tej jablonce...
Obserwuje od lat w zieleni miejskiej
Śliczne są w czasie kwitnienia, obsypane masą amarantowych kwiatów
A potem tez ładne o zmiennej barwie liści
Mam 2 młode
Póki co nie powalają ale mysle ze trzeba dać trochę czasu..
Gabriela 09:18, 06 lis 2018

A ja nie rozumiem nichęci do Royality, może nie dałaś jej czasu?
Była moją drugą jabłonką ozdobną, burza ciemoróżowych kwiatów wiosną, soczyście bordowe liście i małe, ciemne jabłuszka są moim zdaniem atutem. Podsadziłąm ją trzy lata temu różą, która miała być Paul's Himalayan Musk, a okazała się być Fantin Latour i dlatego mam ciąle jeszcze zielone drzewo w ogrodzie. A w czerwcu na drzewie jest szał zapachu i koloru.

Czy coś robisz z owoców róży pomarszczonej, jakoś nigdy się nie zmobilizowałam, choć taka zdrowa i poprzestaję na przerabianiu jej płatków na nalewkę i konfiturę do pączków.
Gruszka_na_w... 18:42, 06 lis 2018

JoannA napisał(a)

Nie podejrzewam żeby miały spółkę z nornicami
U mnie nigdy nie było ślimaków, a marchew jesienią miałam podobnie wyżartą.
Jak siedziały w środku to możliwe że to ich sprawa

To była jednak spółka. Wykopałam dzisiaj warzywa i niżej były tunele.
Selery, buraki i marchew już zabezpieczone przed szkodnikami.

Buraki trochę za duże. Trzeba będzie je kroić, żeby weszły do garnka.

Nać selerów zamroziłam. Przekopałam rabaty razem z resztkami naci marchwi i buraczanych liści. W warzywniku są jeszcze pory (przed zimą je przytnę), natka pietruszki i brukselka. Zieleni się szczypiorek. Reszta gotowa do zimowania. W styczniu rozsypię dolomit.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
JoannA 18:53, 06 lis 2018

A jednak nornice maczały w tym palce
Warzywnik doskonale przygotowany na następny sezon. Ostra skiba jak się patrzy