Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:55, 06 lis 2018

Gabriela napisał(a)
A ja nie rozumiem nichęci do Royality, może nie dałaś jej czasu?
Była moją drugą jabłonką ozdobną, burza ciemoróżowych kwiatów wiosną, soczyście bordowe liście i małe, ciemne jabłuszka są moim zdaniem atutem. Podsadziłąm ją trzy lata temu różą, która miała być Paul's Himalayan Musk, a okazała się być Fantin Latour i dlatego mam ciąle jeszcze zielone drzewo w ogrodzie. A w czerwcu na drzewie jest szał zapachu i koloru.

Czy coś robisz z owoców róży pomarszczonej, jakoś nigdy się nie zmobilizowałam, choć taka zdrowa i poprzestaję na przerabianiu jej płatków na nalewkę i konfiturę do pączków.

Ta jabłonka rośnie od 5 lat. Wokół mniej owinięta była róża Veilchenblau. Kiepsko kwitła, owoców miała niewiele.

Już rośnie u sąsiadki razem z mniejszym wiązem. Może tam jej będzie lepiej. A w jej miejscu rośnie ta śliwa wiśniowa.

Róże sadziłam z myślą o konfiturze z płatków. ale... kiedy kwitnie tak pięknie pachnie, że najzwyczajniej w świecie żal mi je zrywać. Owoce róży są dość ciężkie do przetwarzania, bo trzeba wydłubać najpierw drobniutkie pesteczki. Zostawiam je na krzakach. Ładnie zdobią.

Kasiu, jabłonka osiągnęła 3 metry. Z każdym rokiem pozbycie się jej byłoby trudniejsze. Zdaje się, że zasadziłam za dużo drzewek i stoję przed koniecznością zrobienia selekcji zanim będzie za późno.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:56, 06 lis 2018

JoannA napisał(a)
A jednak nornice maczały w tym palce
Warzywnik doskonale przygotowany na następny sezon. Ostra skiba jak się patrzy

Ba!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:32, 06 lis 2018

Dla Ewy- Pszczółki zdjęcia oczaru, który rośnie w nieformowanym żywopłocie (warunki świetlne do zdjęć kiepskie)

Gruszka_na_w... 19:39, 06 lis 2018

Gosiek33 napisał(a)
Ile czasu rośnie u Ciebie ten żagwin? O ile pamiętam jest krótkowieczny?

Od 4 lat. Podmarzł nieco tej zimy, ale szybko się zregenerował. Na skarpie początkowo było bardzo łysko i tradycyjnie zadarniałam czym się dało. Kiedy tak teraz patrzę na niego, to wychodzi mi, że powinnam go nieco zredukować.

Gruszka_na_w... 19:44, 06 lis 2018

Warzywnik odhaczony. Pozostało dokończenie kancików i uporządkowanie gnijących host. Pogoda sprzyja pracom na zewnątrz i tylko krótki dzień jest sporym utrudnieniem.

Gabriela 20:51, 06 lis 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ta jabłonka rośnie od 5 lat. Wokół mniej owinięta była róża Veilchenblau. Kiepsko kwitła, owoców miała niewiele.

Już rośnie u sąsiadki razem z mniejszym wiązem. Może tam jej będzie lepiej. A w jej miejscu rośnie ta śliwa wiśniowa.

Róże sadziłam z myślą o konfiturze z płatków. ale... kiedy kwitnie tak pięknie pachnie, że najzwyczajniej w świecie żal mi je zrywać. Owoce róży są dość ciężkie do przetwarzania, bo trzeba wydłubać najpierw drobniutkie pesteczki. Zostawiam je na krzakach. Ładnie zdobią.

Hm, a ja bym wymieniła tam ziemię i posadziła inną jabłoń ozdobną, ale skoro jest śliwka, to też dobrze.

Mnie nie żal kwiatów, bo przecież ciąle kwitną. A wiesz, że żeby zrobić dżemik, to wcale nie trzeba wydłubywać pestek? Gotuje się całe owoce z cukrem i odrobiną wody i potem przecedza przez sito i gazę, w ten sposób nie dopuszcza się do przejścia pestek z włoskami. Ciągle mnie korci, tylko czasu niewiele na taką zabawę, bo albo robota, albo jak do ogrodu to też robota, tylko porządkowa, a dzień krótki.

PS. Niebo jak w Hiszpanii, u mnie też takie dziś było. Wyrazy uznania za warzywnik, jest piękny i taki idealnie symetryczny.
Gruszka_na_w... 21:29, 06 lis 2018

Gabriela napisał(a)

Hm, a ja bym wymieniła tam ziemię i posadziła inną jabłoń ozdobną, ale skoro jest śliwka, to też dobrze.

Mnie nie żal kwiatów, bo przecież ciąle kwitną. A wiesz, że żeby zrobić dżemik, to wcale nie trzeba wydłubywać pestek? Gotuje się całe owoce z cukrem i odrobiną wody i potem przecedza przez sito i gazę, w ten sposób nie dopuszcza się do przejścia pestek z włoskami. Ciągle mnie korci, tylko czasu niewiele na taką zabawę, bo albo robota, albo jak do ogrodu to też robota, tylko porządkowa, a dzień krótki.

PS. Niebo jak w Hiszpanii, u mnie też takie dziś było. Wyrazy uznania za warzywnik, jest piękny i taki idealnie symetryczny.

Dałam do dołka kompostowej ziemi. Może coś się ruszy w tym miejscu.

Jeszcze nie dojrzałam do ścinania kwiatów. Nie mogę się nacieszyć, że w ogóle są. Może kiedyś dojrzeję do tych różanych przetworów, chociaż gazy i sitka mocno mnie zniechęcają.

W warzywniku idealnej symetryczności nie ma. Sad podebrał kawałek terenu, ale sprawdza mi się układ trawiastych ścieżek. Są dobrym spoiwem z resztą ogrodu i nieco porządkują tę z natury nieco rozwichrzoną przestrzeń. W normalnym warzywniku elegancko jest tylko wczesną wiosną.

Brzozowadzie... 22:22, 06 lis 2018

Witaj Haniu Nadrobiłam. Gdzieś wspomniałaś o opieńkach. A ja właśnie zaliczyłam inwazję w/w. Zaczęły rosnąć niemal wszędzie. Zebrałam starannie i wyrzuciłam do kosza. Czy mam zacząć się martwić? Co to oznacza?
Gruszka_na_w... 22:48, 06 lis 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Witaj Haniu Nadrobiłam. Gdzieś wspomniałaś o opieńkach. A ja właśnie zaliczyłam inwazję w/w. Zaczęły rosnąć niemal wszędzie. Zebrałam starannie i wyrzuciłam do kosza. Czy mam zacząć się martwić? Co to oznacza?

O opieńkach pisała Gosia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5594-ogrod-do-odnowy?page=440

Bogdzia ją pocieszyła, że opieńki od zawsze w lasach były i lasy wciąż są.

Lubię zmielonymi opieńkami nadziewać krokiety.
Brzozowadzie... 22:53, 06 lis 2018

Widzisz Haniu, a ja się już załamałam... Idę do eMa, mówię Mu co wyczytałam, a On na to - no to będziemy mieć po prostu naturalny las i też będzie pięknie... Chyba trzeba wziąć na klatę i pogodzić się... A zastanawiałam się, dlaczego mi jedna żurawka tak marnie rośnie, podejrzewałam pędraki, dopiero jak znalazłam wrośnięte w nią opieńki, to mnie coś tknęło. Ech...