Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:44, 12 gru 2018

U mnie wszystkie pory roku dwa tygodnie wcześniej niż w centralnej Polsce. Zdjęcia dzisiejsze.
Fajnie wyglądają te derenie podsadzone turzycą ID. Jeśli kiedyś mahonie mi wymarzną, to wykorzystam pomysł. Na zdjęciu widać też jak krzewy wypuszczają młode pędy obok tych starych (delikatne rozłogi). I o tym właśnie pisała Pszczółka. Trzeba na te młode pędy zarezerwować miejsce. Turzycy to nie przeszkodzi, ale bylinom już tak.
Drugie zdjęcie też piękne, ale efekt uzyskany jest dzięki przestrzeni wokół. W małym ogrodzie wyglądałoby to zupełnie inaczej. Bez wrażenia tej lekkości- mimo dużych w sumie krzewów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 19:54, 12 gru 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Szkoda dereni. Boję się radykalnych cięć. Wciąż jeszcze drży mi ręka przy takich pracach.
Melduję,że pierniczki upieczone. Nie wiem, czy dotrwają do świąt. Apetyczne są.
Z dedykacją dla Ciebie. W duecie mogłyby robić za zimowy stroik, gdyby dodać to i owo.

to i ja napiszę o dereniu - miałam kilka posadzonych razem, rozrosły się na wielkie krzaczyska, a ponieważ to był obszar z gatunku "Mordor" do uporządkowania to wycięłam niemal na pniu - przeżyły ale chorują, powoli odbudowują swoje gałązki ale już wiem, że nie wolno ich tak radykalnie ciąć, Gruszka ma absolutną rację by robić to stopniowo.
AgataP 20:04, 12 gru 2018

makadamia napisał(a)
To dzisiejsze zdjęcia?! No ładnie - u nas tylko poprószyło topniejącym śniegiem, nawet do ziemi nie doleciał
Cudne te zimowo-dereniowe zdjęcia

A co do tych moich dereni, wiesz, że u mnie mało miejsca i piętrowo muszę sadzić
Inspirowałam się tym zdjęciem a jeszcze bardziej tym, tylko wprzypadku tego drugiego, to coś mi się pomyliło, bo tu wcale nie derenie rosną

ja mam derenie w ice dance, na razie nie duzo ale nóżki mają zarośnięte...
Poppy 21:34, 12 gru 2018

Gruszko, przepiekne zimowe zdjecia, i roze, i derenie, wszystko! Zaznaczam sobie Twoj ogrod i watek do zimowego czytania

Im wiecej patrze na przestrzenne ogrody, mniej czy bardziej, ale jednak z tych wiekszych, np Twoj, czy Ewy z Pszczelarni, tym bardziej dochodzi do mnie, ze w mojej waskiej miniaturze nigdy nie osiagne tego, co by mi sie marzylo, eh.
Gruszka_na_w... 16:59, 14 gru 2018

Uff, dekoracje zewnętrzne zrobione i powieszone. Mrok mnie zastał.

Agatko, dobry pomysł miałaś z połączeniem dereni i turzycy. Dzisiaj wykorzystałam dereniowe pędy do ożywienia donic ze świerkowymi gałązkami.

Poppy, witam nowego gościa. Życzę przyjemnej lektury.
Ewy ogród jest dwa razy większy od mojego.
Swojego nigdy nie określiłabym mianem dużego. Działka ma zaledwie 1256 m2, ale faktycznie- w zestawieniu z działkami miejskimi- można ją uznać za obszerną.
Początkowo uznawałam ją za małą (ach te chciejstwa!). Teraz uważam, że jest akuratna. Pielęgnacja nie jest udręką i nie pochłania zbyt wiele czasu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:21, 15 gru 2018

Ranek przywitał nas śniegiem.

Oprócz przedświątecznej krzątaniny czekało nas pożegnanie ze świerkiem kłującym, którego niefrasobliwie posadziłam na froncie.

Teraz zieje tam dziura jak po wyrwanej jedynce. Trochę czasu minie nim oczy zaakceptują bez zdziwienia nowy widok.
Gałązki posłużyły do świątecznych dekoracji, a samo drzewko świętować będzie u sąsiadów.

Gruszka_na_w... 17:27, 15 gru 2018

Okolicznościowe dekoracje pojawiły się też przy furtce.

Honory świątecznego drzewka przejęła brzoza Yongii.

Teraz już można czekać na gwiazdkę z nieba.

Margerytka40 21:48, 15 gru 2018

Nastrój świąteczny aż bije . Tak klimatycznie się zrobiło i anielsko, błogo. Chyba wciąga mnie magia świąt. U mnie w tym roku nic nowego nie doszło, no prawie bo jakieś tam oświetlenie zewnętrzne dziś M zakupił. Mieliśmy nie robić ale stwierdził że wszędzie tak ładnie to coś go wzięło na te światełka, magia jak nic
Gabriela 21:57, 15 gru 2018

Takie bukiety z gałązek iglastych z pędami czerwonych dereni od lat robiłam na święta do donic na ganku. Ale bez ozdób. Oprócz adwentowego wianka nie mam jeszcze żadnych i nawet są niewyrzucone zmarznięte chryzantemy w doniczkach, brrr.
No i tak chodzę sobie przed spaniem po O i oglądam u Miry ładnie, u Ciebie, u Agani, itd. Mam wielkie plany od po wtorku.
Gruszka_na_w... 22:25, 15 gru 2018

Gabriela napisał(a)
Takie bukiety z gałązek iglastych z pędami czerwonych dereni od lat robiłam na święta do donic na ganku. Ale bez ozdób. Oprócz adwentowego wianka nie mam jeszcze żadnych i nawet są niewyrzucone zmarznięte chryzantemy w doniczkach, brrr.
No i tak chodzę sobie przed spaniem po O i oglądam u Miry ładnie, u Ciebie, u Agani, itd. Mam wielkie plany od po wtorku.

Pędy dereni to była moja pierwsza świąteczna dekoracja w nowym domu. Niczego innego nie dało się wykorzystać, bo wszystkie iglaki były malutkie. Zresztą święta były kilkanaście dni po przeprowadzce i nie miałam ani sił ani głowy do dekoracji. Dzień przed wigilią jeszcze szlifowałam poddawane renowacji meble
Choinki w domu raczej mikroskopijne są. Wykorzystuje teraz wiszące ozdoby bardziej na zewnątrz niż wewnątrz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies