Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

jankosia 09:11, 29 kwi 2016

AgataP napisał(a)

Monika coś w tym jest, jak za płotem było jeszcze pole porzeczek czarnych to zrobiłam chyba ze 30 litrów soku, piliśmy całą jesień i zimę, przeziębień nie było. Więc teraz jak się da to zrobię dużo sosny i od jesieni dzieciaki normalnie do picia do wody, albo do herbaty. A z tym dodatkiem do mięs... świetna myśl... marynata będzie ideał.

No tylko wiesz, ja alkoholem jedynie maleńki słoiczek zalewam. Normalnie syrop robię w pięciolitrowym słoju i mimo że piszą że się zepsuje to mi przetrzymuje w ciemnym miejscu do wiosny bez niczego. Konczy się akurat przed nowymi zbiorami (które tuż tuż). Tylko dużo cukru trzeba dać żeby się nie zepsuło
Wiadomo że lepiej zapobiegać niż leczyć, ale nawet jak idziesz z dzieckiem do lekarza bo kaszel to co ci każe kupić jak oskrzela czyste? Każe iść do apteki bo tam coś dadzą. A a aptece pani poleca syrop piniowy To już lepiej na własnym lecieć

AgataP 09:44, 29 kwi 2016

jankosia napisał(a)

No tylko wiesz, ja alkoholem jedynie maleńki słoiczek zalewam. Normalnie syrop robię w pięciolitrowym słoju i mimo że piszą że się zepsuje to mi przetrzymuje w ciemnym miejscu do wiosny bez niczego. Konczy się akurat przed nowymi zbiorami (które tuż tuż). Tylko dużo cukru trzeba dać żeby się nie zepsuło
Wiadomo że lepiej zapobiegać niż leczyć, ale nawet jak idziesz z dzieckiem do lekarza bo kaszel to co ci każe kupić jak oskrzela czyste? Każe iść do apteki bo tam coś dadzą. A a aptece pani poleca syrop piniowy To już lepiej na własnym lecieć

Alkohol dodałam tylko do jednego dla nas Ja kupię butelki na All, bo tak mi wygodniej będzie, też zamierzam zrobić go więcej. Sosenek to mam za płotem w brzózkach bez liku

Podobno kurkuma jest świetna na przeziębienia
jankosia 10:04, 29 kwi 2016

Na przeziębienia kochana to ja mam inny eliksir Zganiatasz kilka ząbków czosnku, tak z połowę główki, zalewasz to sokiem z jednej cytryny, potem kilka łyżek miodu i zalewamy letnią wodą. Robię wieczorem, mieszam, przykrywam i od rana pijemy. Śmierdzi czosnkiem ale w smaku zupełnie go nie czuć, smakuje jak lemoniada. Moja córa nazywa to bombą witaminową i często prosi żeby zrobić nawet jak nie jest chora Jak czujesz że się rozbiera to koniecznie wypróbuj
AgataP 10:24, 29 kwi 2016

jankosia napisał(a)
Na przeziębienia kochana to ja mam inny eliksir Zganiatasz kilka ząbków czosnku, tak z połowę główki, zalewasz to sokiem z jednej cytryny, potem kilka łyżek miodu i zalewamy letnią wodą. Robię wieczorem, mieszam, przykrywam i od rana pijemy. Śmierdzi czosnkiem ale w smaku zupełnie go nie czuć, smakuje jak lemoniada. Moja córa nazywa to bombą witaminową i często prosi żeby zrobić nawet jak nie jest chora Jak czujesz że się rozbiera to koniecznie wypróbuj

Kurna zrobię to mężowi, jak zrobię teraz to na wieczór może łyknąć ?
jankosia 10:35, 29 kwi 2016

No pewnie. Chodzi o to żeby się przegryzło parę godzin. I niech nie wącha, bo się zrazi
AgataP 10:36, 29 kwi 2016

Zrobiłam, czosnek mały był to wpierdutałam cały Stoi i się maceruje
AgataP 10:37, 29 kwi 2016

jankosia napisał(a)
No pewnie. Chodzi o to żeby się przegryzło parę godzin. I niech nie wącha, bo się zrazi

Monika ale my uwielbiamy czosnek, nawet Zośka wpierdziela sos czosnkowy taki że włosy dęba stają
kasja83 10:39, 29 kwi 2016

AgataP napisał(a)

wiesz co nie wiem czy to dobrze, czy źle że nie mogę siedzieć w bezczynności, nawet książki szybko czytam... zimą ponad 30 myknęłam

To pięknie nadrabiasz statystyki-bo wiadomo, że generalnie ludzie mało czytająKiedyś też byłam molem książkowym-teraz mniej-ale też bardzo lubię czytać. Wstyd się przyznać,ale trochę też mam hopla na punkcie serialów-nie jakichś tam tasiemców-ale np. Gra o Tron, czy Wikingowie
AgataP 10:50, 29 kwi 2016

A teraz pytanie bo wciąż i nieustannie mam dylemat.
Co zrobić z tą gruszą? Jest wielka, wiosną piękna, ale pod koniec lata jest utrapieniem - owoce dojrzałe są cierpkie, nikt z nas ich nie je, lecą na trawnik a tam osy mają wyżerkę. Rankiem zawsze wstaję i idę wyrzucić owoce, by dzieciaki nie wdepnęły. Ja też uczulona na ukąszenia os
Próbowałam ją przycinać, by nie owocowała tak silnie, ale tak się nie da.
Jesienią liści jest morze, ale do tego już się przyzwyczaiłam

Koncepcje są dwie:

- wyciąć na pniu, posadzone już jarząbki by niedługo spełniły rolę "parawanu"

- przyciąć tak by stanowiła jakby stelaż i powiesić huśtawkę. Jeśli nie na jednej gałęzi to może na dwóch, bo była wytrzymalsza ?

czekam na wszelkie sugestie gdyż biję się z myślami co z nią zrobić
mam czas do owocowania...

AgataP 10:54, 29 kwi 2016

kasja83 napisał(a)

To pięknie nadrabiasz statystyki-bo wiadomo, że generalnie ludzie mało czytająKiedyś też byłam molem książkowym-teraz mniej-ale też bardzo lubię czytać. Wstyd się przyznać,ale trochę też mam hopla na punkcie serialów-nie jakichś tam tasiemców-ale np. Gra o Tron, czy Wikingowie

Też lubimy seriale, polecam kryminalne, jesteśmy zachwyceni jednym i drugim

Most nad Sundem
Dochodzenie

A "grę o tron' przeczytałam i byłam rozczarowana zakończeniem, nie wiedziałam że kolejny tom w przygotowaniu, liczę ze w tym roku G.Martin się pospieszy