Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 10:14, 04 lis 2016

Kawa napisał(a)
jesiennie
naparstnica jeszcze kwitnie?
limki twardzielki u mnie też chciałby jeszcze kwitnąć

No kwitnie, ale już ostatnia. Ścinałam im kwiatostany więc kwitły nieprzerwanie całe lato Aż sama się dziwiłam. Ostróżka to tegoroczny zakup, też wciąż kwitła
AnnaCh 10:16, 04 lis 2016

Jaka przestrzeń
Jesień piękna, bylinówka uroczo zasypia
Mówisz, że liście na rabatach zostawiasz i na to wiosną kompost? To tam gdzie mam liście też tak zrobię Mam nadzieję, że jutro nie będzie lało i z trawnika poodkurzam
AgataP 10:21, 04 lis 2016

Margarete napisał(a)
Moja psica też uwielbia orzechy, ostatnio pod moją nieobecność dorwała sie do włoskich suszących sie w kartonie, ale miała ucztę...a ja sprzątanie...rozwlekła mi te łupiny po całym domu
Piekne zdjęcia ze spaceru, okolice masz świetna widokowo, w końcu mieszkasz w parku krajobrazowym

Imponująca lista i ważne że zrealizowana - u mnie lista też jest ale nie poodhaczana jeszcze..
Odpoczywaj pracusiu!

Małgoś, tak widoków u mnie nie brakuje. Cały czas się zachwycam okolicami jak zawożę dzieci do szkoły/przedszkola bo są w tym samym miejscu.
Bażanty chodzą przy drodze, zamglone łąki, lasy, pola rzepaku i polodowcowa rzeźba terenu... górki pod które z wywieszonym jęzorem wjeżdżamy na rowerze lub zjeżdżamy z wiatrem we włosach... i ta zmienność pór roku
Już niedługo szron i szadź będzie malować okolice my w śniegu będziemy chodzić tropem saren a dom będzie witać nas zapachem dymu z kominka
AgataP 10:27, 04 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
Jaka przestrzeń
Jesień piękna, bylinówka uroczo zasypia
Mówisz, że liście na rabatach zostawiasz i na to wiosną kompost? To tam gdzie mam liście też tak zrobię Mam nadzieję, że jutro nie będzie lało i z trawnika poodkurzam

Aniu wyszłam z założenia, że jeśli mam nieść je na komostownik to równie dobrze zostawiam je na rabatach. Przemielone z kosiarki też. Teraz tworzą kołderkę dla nowo posadzonych grabów i limek, w przyszłym roku zasypię całą rabatę kompostem więc po co się męczyć - wszystko wróci do ziemi tylko z korzyścią dla niej.
Reszta liści w workach, te z orzecha zabrali, a resztę zostawiam na rok lub dwa przy kompostowniku. Jak się przetworzą, przegniją wyłożę na rabatę bylinową. Tam wiosną zawsze dokładam kompost i obornik, mieszam z wierzchnią warstwą i zaczyna być widać efekty.
Pozdrawiam Aniu i Twoją pracowitość także
AgataP 10:29, 04 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Sposób na lodówkę u mnie nie działa ... .

Ewa kurna nie załapałam z tą lodówką? może dlatego że mam w głowie iż muszę swoją lodówkę odmrozić
wieczorem zajrzę do Ciebie... teraz wracam do pracy, na dodatek mam dzieciaki w domu, bo chore...
AnnaCh 10:42, 04 lis 2016

No to tam gdzie mam na rabatach też zostawię, a może i jutro z odkurzacza wysypę pod cisy
Ktoś pisał, że zostawia liście i je ddżownice wciągają pod ziemię
Margarete 16:34, 04 lis 2016

AgataP napisał(a)

Małgoś, tak widoków u mnie nie brakuje. Cały czas się zachwycam okolicami jak zawożę dzieci do szkoły/przedszkola bo są w tym samym miejscu.
Bażanty chodzą przy drodze, zamglone łąki, lasy, pola rzepaku i polodowcowa rzeźba terenu... górki pod które z wywieszonym jęzorem wjeżdżamy na rowerze lub zjeżdżamy z wiatrem we włosach... i ta zmienność pór roku
Już niedługo szron i szadź będzie malować okolice my w śniegu będziemy chodzić tropem saren a dom będzie witać nas zapachem dymu z kominka

Ale fajnie to napisałas...
To chyba sie nazywa szczęscie...nie stan kasy, konta, nowa bryka ale stan ducha, że człowiek cieszy sie drobiazgami i tym że jest razem w tym własnie miejscu
Buziaki.
Bogdzia 18:32, 04 lis 2016

AgataP napisał(a)

Oj bo się do Ciebie wprowadzimyFaktycznie to piękne tereny.Pozdrówka.
AgataP 19:24, 04 lis 2016

Bogdzia napisał(a)

Oj bo się do Ciebie wprowadzimyFaktycznie to piękne tereny.Pozdrówka.

Bałagan u mnie, bo robota na górze, a składowisko wszystkiego w salonie, ale fotel z widokiem na ogród jest i drogę znasz....
Wendy79 22:43, 04 lis 2016

Gratuluję realizacji planu. U mnie nie jest niestety tak pięknie,ale są rzeczy ważne i ważniejsze. To, że nieszczęścia chodzą parami, sprawdza się niestety po raz kolejny, więc ogród musi poczekać... Ściskam podwójnie, bo ostatnio mało zaglądam.