Tak sobie to wymyśliłam
wejście przy terenie do utwardzenia, ze względu na huśtawkę dla dzieci oraz kasztanowca, masa liści i kasztanów do zbierania. Najprawdopodobniej zastosuję podkłady kolejowe, luźno ułożone ze szczelinami na macierzankę.
ścieżka na obecną chwilę trawiasta, by kosiarką wjechać z trawnika i wyjechać z drugiej strony. Tam jest pod leszczyną cień więc będzie ławka, bo nic nie urośnie, poza tym będzie to dobre miejsce do odpoczynku.
cały teren otoczony ścieżką i trawnikiem chcę obsadzić właśnie molinią, będzie wypływać z rabaty z hortensjami ( pas po lewej stronie)
za ścieżką w stronę świerków chcę dosadzić derenie, od lewej strony w odmianie White Gold - zielone gałązki zimą, a latem biało-zielone liście, będą się dobrze odbijać od świerków, potem Midwinter Fire a na końcu po lewej stronie na tle tulipanowca i miskantów chciałabym Botone Rouge, bo ma czerwone gałęzie zimą, a jesienią ładnie przebarwia się na czerwono chyba
To będzie średnie piętro, niżej będą hortensje VF, rozplenice, rozchodniki , astry krzaczaste, owsica wiecznie zielona + rabata trawiasta która już jest za huśtawką. Do tego jeszcze berberysy erecta i niskie kompaktowa iglaczki.
Ma to być mało obsługowa rabata, w dereniach możliwa linia do podlewania, w moliniach wąż ze zraszaczami mgiełkowymi

na wszelki wypadek.
Teren do zmian to jakieś 250-300 m2.