Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

Gruszka_na_w... 23:03, 16 lip 2017

Tak jak Margaretka obcinam swoim karłowym dolne listki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasya 07:42, 17 lip 2017

AgataP napisał(a)

Kaśka nie kupuj tylko zapleć sama, jak masz tylko dostęp do leszczyny np.
Ja mam w planach ich więcej, ale potrzebuję czasu bo pręty muszę kupić - dłużej w ziemi wytrzymają, a takowe potrzebne jako paliki.
leszczyny mam 2 szt więc wygolę je na zero, w przyszłym roku będę miała kolejne gałązki w dodatku idealnie proste

no nie mam leszczyny...a w dodatku tak duzo patykow odpowiednio cieniutkich
AgataP 11:06, 17 lip 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Tak jak Margaretka obcinam swoim karłowym dolne listki.

Już je trochę oberwałam, resztę potraktuję podobnie
Ja mam odmianę Maskotka, jak na razie bardzo mi sie podoba ta ich kompaktowość, zobaczę jak smakować będą owoce.
AgataP 11:10, 17 lip 2017

W nas weekend był roboczo - odpoczynkowy.
Najpierw ogarnęłam różankę - wycięłam lnicę i dzwonki, część przesadziłam bo nie przewidziałam że to wszystko będzie takie wielkie. Nałożyło mi się to na róże więc musiałam działać szybko. Zrobiło się pusto, ale zaraz wszystko odbije ponownie.

Stipa jest gigantyczna, jeśli przeżyje tą zimę to już definitywnie wylatuje z róż. Pokłada się na nie i nie podoba mi się to, róż nie widać. Jak stipa wyleci dosadzę tam może szałwie i przetaczniki.

AgataP 11:15, 17 lip 2017

Poza tym weszłam na rabatę bylinową - wszystko porosło, chwasty też jak wszędzie...ogarnęłam z grubsza.
W kwestii przesadzeń to widzę że jesienią muszę przesadzić jeżówki, za bardzo dałam je do tyłu i duszą się z trzcinnikiem. Dam im oddechu nieco może we wrześniu...

Poza tym kłosowiec wyrósł strasznie, przez to łodygi są słabe i się łamią, no trudno. Zobaczymy co będzie w przyszłym roku, na razie nic więcej nie ruszam na bylinówce. No może tylko sadźca bo mi się wysiał sam i zakwitnie w tym roku

sadziec z samosiewu

AgataP 11:17, 17 lip 2017

Rdest wciąż zachwyca, jak kłosowiec się nie poprawi z tą nadmierną wysokością, to jego miejscówkę dostanie rdest, a klosowiec pójdzie pod siatkę

Amnek - będzie kwitł

I porządek przy różance, dosadziłam trzmielinę, zrobiło się biało zielono

AgataP 11:19, 17 lip 2017

Limki jeszcze trochę

Trawiszcza rosną

szarobródek wypuszcza kłosy

AgataP 11:21, 17 lip 2017

Klonik sobie radzi to orange dream jeśli dobrze pamiętam

perukowiec

zawilce

hakone i rodki, muszę powtórzyć ten zestaw

AgataP 11:24, 17 lip 2017

A w warzywniku powoli powstaje ścieżka, ale będzie to proces długotrwały.
Co nie zmienia faktu, że działamy

Ukochane cynie, motyle je kochają. Nie bały się nawet gdy kopałam ziemie pod płyty.

AgataP 11:28, 17 lip 2017

Ale żeby nie było że jest wymuskane to proszę, proces tworzenia warzywnika wciąż trawa rupiecie, głównie drewno, pod czereśnią czekają na segregację
przechowalnik w donicach jeszcze stoi czekając na swoją kolej...

Cukinie szaleją,

słoneczniki wsadziły dziaciaki, tylko groszek cukrowy mi się nie udał. Chyba przerzucę się na fasolkę, wczoraj na obiad zjedliśmy z mężem prawie 0,5 kg własnej żółtej fasolki strączkowej mniam