Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 17:48, 04 paź 2017

Pokombinowałam nieco - zrobię sobie jeszcze z ciemną zielenią cisów

Iwk4 18:18, 04 paź 2017

Agata, lubię, jak pokazujesz swoje zakątki w taki naturalny sposób. Jak jest pięknie, to jest. A jak w trakcie prac, to ładnie opisujesz co i jak. Ja juz dobrnęlam do obsadzenia ostatnich zakątków. Mam sporo mniej miejsca.
Został mi jeszcze trawnik na jednej części.
Wendy79 18:35, 04 paź 2017

AgataP napisał(a)

Mam kocimiętkę kubańską, niestety jest trochę sponiewierana bo rosła pod lnicą. Przesadziłam ją w inne miejsce. A szukasz niebieskokwitnących wyższych bylin? Jakiś konkretny czas kwitnienia?
Ja sobie dokupiłam świecznice i krawanicę, przyszły nie duże, ale ładne.
W piątek może uda mi się je posadzić + roślinki od Bożenki.

Mam młode kubanki z siewu i są dosyć niskie (kwitły już) i jestem ciekawa czy faktycznie później będą wyższe. Myślę jeszcze i kłosowcu.
Dasz namiar na priv, gdzie kupowałaś?
Gruszka_na_w... 20:24, 04 paź 2017

AgataP napisał(a)

Aga tak jesienne, mówisz nie potrzeba podpór? W tym roku są młodziutkie i trochę się przewalają - od deszczy także. Myślałam zrobić im coś takiego na wszelki wypadek

https://pl.pinterest.com/pin/370984088035166110/

Zrób te podpory. Przynajmniej z jednej strony. U mnie wyskoczyły na 1,80 i po deszczu mają tendencje do pokładania. Dobrze, ze za plecami mają ogrodzenie.

Bardzo lubię jesienne rabaty. Chyba nawet bardziej niż letnie bylinówki.

A odnośnie pergoli

Biel i solidna konstrukcja to dość mocny akcent kolorystyczny. Przez większą część roku będzie to się mocno rzucało w oczy. Dotychczasowa konstrukcja pergoli wynika z naturalnego kształtu rabaty. Ten zakręt wprowadzi element chaosu (oko będzie chciało, żeby to było kontynuowane, a to się nagle urwie przechodząc w bylinówkę).

Jeśli Cię drażni nieciekawy wygląd zapłocia, to może jednak przesłonić ten widok do wyboru czymś zimozielonym pasującym do róż i bylin lub jakimś krzewem o tych samych walorach( bez czarny Black Lace lub Black Tower i na tym tle białe róże??)
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 21:55, 04 paź 2017

No to mnie jednak nie pasuje... Tam na prawo od drzewa masz montanę na płocie? Ja bym poszła w zimozielone pnącze. Chyba że poleciałabyś pergolą po całości, ale to dużo, za dużo. Chyba że tylko elementy powtarzane...
Masz zagwozdkę ale poradzisz sobie
AgataP 09:36, 05 paź 2017

Wendy79 napisał(a)

Mam młode kubanki z siewu i są dosyć niskie (kwitły już) i jestem ciekawa czy faktycznie później będą wyższe. Myślę jeszcze i kłosowcu.
Dasz namiar na priv, gdzie kupowałaś?

Aga w pierwszym roku ( też wysiewałam) rzeczywiście były kępiaste, potem porosły na 50-60 cm, sama byłam zaskoczona. Przesadziłam je spod lnicy, bo się zrobił chaos. Zobaczymy w przyszłym roku. Przy okazji posadziłam jeszcze z przechowalnika jedną roślinkę z wysiewu...nie kwitła w tym roku i za jasną cholerkę nie jestem pewna na 100% ale - na 90% stawiam że to krwiściąg

A moje zakupy realizowałam tutaj, rośliny są zawsze dobrze zapakowane.

https://albamar.pl/
AgataP 09:39, 05 paź 2017

Iwk4 napisał(a)
Agata, lubię, jak pokazujesz swoje zakątki w taki naturalny sposób. Jak jest pięknie, to jest. A jak w trakcie prac, to ładnie opisujesz co i jak. Ja juz dobrnęlam do obsadzenia ostatnich zakątków. Mam sporo mniej miejsca.
Został mi jeszcze trawnik na jednej części.

Iwonka liczę na rzeczowe opinie i pomoc więc nie będę maskować różnych rzeczy.
Każda z nas przechodzi przez to - najpierw musi być beee by potem było wow
Ciesz się że nie pokazuję innych naturalnie zachwaszczonych zakątków Tam wchodzę kilkanaście razy w roku i nie mam na razie pomysłu na ten teren.

U Ciebie to już wymuskane wszystko, ślicznie jest... teraz to już tylko przyjemność podziałaś sobie w ogrodzie - przesadzić, dosadzić, upiększyć
AgataP 09:41, 05 paź 2017

tulucy napisał(a)
No to mnie jednak nie pasuje... Tam na prawo od drzewa masz montanę na płocie? Ja bym poszła w zimozielone pnącze. Chyba że poleciałabyś pergolą po całości, ale to dużo, za dużo. Chyba że tylko elementy powtarzane...
Masz zagwozdkę ale poradzisz sobie

Łucja no to chyba będzie mnie czekało przesadzanie róż... ale w końcu jest szpadel, ziemia to i chęci się znajdą Jak tylko przyjdzie ładniejszy dzień, bez opadów przynajmniej to będę bezwzględna - wyjdę i zmierzę się z tym miejscem
Anda 09:45, 05 paź 2017

AgataP napisał(a)

Dla mnie to wyglada bardzo naturalnie z tymi bialymi brzozami w tle, ale ja mam oko fotografa, to pewnie inaczej patrze niz prawdziwy ogrodnik

Agata, trudny wybor, ale tez mysle, ze dasz rade Jestes na miejscu i lepiej to widzisz niz ja na fotkach.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 11:05, 05 paź 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zrób te podpory. Przynajmniej z jednej strony. U mnie wyskoczyły na 1,80 i po deszczu mają tendencje do pokładania. Dobrze, ze za plecami mają ogrodzenie.

Bardzo lubię jesienne rabaty. Chyba nawet bardziej niż letnie bylinówki.

A odnośnie pergoli

Biel i solidna konstrukcja to dość mocny akcent kolorystyczny. Przez większą część roku będzie to się mocno rzucało w oczy. Dotychczasowa konstrukcja pergoli wynika z naturalnego kształtu rabaty. Ten zakręt wprowadzi element chaosu (oko będzie chciało, żeby to było kontynuowane, a to się nagle urwie przechodząc w bylinówkę).

Jeśli Cię drażni nieciekawy wygląd zapłocia, to może jednak przesłonić ten widok do wyboru czymś zimozielonym pasującym do róż i bylin lub jakimś krzewem o tych samych walorach( bez czarny Black Lace lub Black Tower i na tym tle białe róże??)

Jeżeli pergola zakręcałaby należałoby ją doprowadzić do jakiegoś punktu - np. drzewa i spiąć róg tej rabaty takimi samymi nasadzeniami.

Teraz są dwie różne rabaty: z pergolą i różami w klimacie różu i bieli oraz srebra (to mocne punkty tej rabaty) - jedna. A druga to ta z drzewem i innymi roślinami (nie widzę jakie) ale wizualnie odbiegająca od klimatu bieli i różu.

Cisy jako płot są zawsze dobre i mocne w wyrazie(zwłaszcza w zimie i na wiosnę - ten płotek cisowy powinien być gdzieś indziej jeszcze, żeby nie były to jedyne 5 cisów jako płot w całym ogrodzie, chodzi mi o tę powtarzalność struktur); cisy przy białej pergoli z różami nie są złe w odbiorze.

Jeżeli pergola ma zakręcać, to wszystko co na zakręcie musi być spójne ze stroną lewą i prawą.

Pomysł Gruszki też wart rozważenia. Za bzem zniknie wizualnie siatka, bo pnie brzóz są dobrym towarzystwem.

Mnie nie udaje się pokonać jeżyn ze skarpy, jedynie wycinanie 2 razy w roku. Nic ich nie rusza.