Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

AgataP 09:18, 24 mar 2016

Nie, no Kasya utknęłam tam, czytam i czytam, teraz będę mądrzejsza
margaretka3 09:31, 24 mar 2016

AgataP napisał(a)

Gosiu, pytałam o Jarząb Autumn Spire, też rośnie kolumnowo ale nie jest tak wąski jak Flanrock no chyba że coś mylę
Więc widzisz, najlepiej jechać w odwiedziny do pięknego ogrodu i przy okazji zrobić sobie zakupy w takich szkółkach
Tym bardziej że nie zależy mi na ogromnych drzewkach, mam czas poczekam aż urosną te mniejsze
Interesowałam się też odmianą Jarząb szwedzki - Sorbus Joseph Rock, raczej kolumnowo nie rośnie, ale za to pięknie się przebarwia.

W tej szkółce jest też dodong, ale już o cenę nie pytałam

Autum Spire to Flanrock To jak nic przyjeżdżasz i jedziemy robić zakupy
To duża szkółka, specjalizująca się w drzewach i krzewach Wyślę Ci namiary choć w ofercie mają i tak o wiele więcej odmian niż na stronie.
Edit. Doczytałam u Karoli o pomidorach. To musisz przyjechać zdegustować moje 45 odmian w lipcu
AnnaCh 09:33, 24 mar 2016

No normalnie chyba sobię kupię tego jarząba 'Flanrock'
Juz wymyśliłam dla niego miejsce, będę go z okna jadalni podziwiać
Dzięki Agatko za temat zapodany.
AgataP 09:53, 24 mar 2016

margaretka3 napisał(a)

Autum Spire to Flanrock To jak nic przyjeżdżasz i jedziemy robić zakupy
To duża szkółka, specjalizująca się w drzewach i krzewach Wyślę Ci namiary choć w ofercie mają i tak o wiele więcej odmian niż na stronie.
Edit. Doczytałam u Karoli o pomidorach. To musisz przyjechać zdegustować moje 45 odmian w lipcu

Jak pragnę zakwitnąć, motyla noga tyle odmian, toć cały dzień zejdzie na konsumpcji Ja też sobie pomaluję świat na pomidorowo, może już w przyszłym roku. Pojadę do Karoli, wymuszę na Niej zeznania jak najlepiej rosną i wprowadzę u siebie w czyn.
Miejsce na warzywniak szykuję mocno osłonięte, brak wiatrów.
I słonko od 9 rano do 17 ej. Jak przygotuję teren będę plany nasadzeń robić

Widzisz te szkółki to tak chcą zarabiać perfidnie na nas
Gosiu co ile sadzić Flanrocka? chciałam ze 3 szt kupić.
Wymyśliłam sobie, że będzie rósł przed żywopłotem grabowym i pośród hortensji. Wyprowadzę go wysoko na poziom grabów jak urosną. Ale może być pięknie jesienią - graby żółte, jarząbek czerwony

Doczytałam że Joseph Rock jest też piękny ale niestety duży, bardziej kolumnowy jest znowu Coral Pink.
AgataP 09:54, 24 mar 2016

AnnaCh napisał(a)
No normalnie chyba sobię kupię tego jarząba 'Flanrock'
Juz wymyśliłam dla niego miejsce, będę go z okna jadalni podziwiać
Dzięki Agatko za temat zapodany.

Najpierw Aniu trzeba go znaleźć ? Może u Ciebie w okolicy coś będzie?
Daj znać, bo ja znalazłam tylko w necie w znośnej cenie .
AgataP 09:57, 24 mar 2016

A ponieważ pogoda się wyklarowała, słońce pięknie grzeje to chyba przeprowadzę dziś akcję "uratuj kasztanowce"
Preparat już przyszedł, dziś je podleję zupką indiańska - Apacz 50Wg.
Niech giną wszystkie szrotówki.
Jak się rozpędzę to może wysadzę jeszcze krzak pęcherznicy i skończe sadzenie grabów żywopłotowych. Idę do roboty
margaretka3 10:05, 24 mar 2016

AgataP napisał(a)

Jak pragnę zakwitnąć, motyla noga tyle odmian, toć cały dzień zejdzie na konsumpcji Ja też sobie pomaluję świat na pomidorowo, może już w przyszłym roku. Pojadę do Karoli, wymuszę na Niej zeznania jak najlepiej rosną i wprowadzę u siebie w czyn.
Miejsce na warzywniak szykuję mocno osłonięte, brak wiatrów.
I słonko od 9 rano do 17 ej. Jak przygotuję teren będę plany nasadzeń robić

Widzisz te szkółki to tak chcą zarabiać perfidnie na nas
Gosiu co ile sadzić Flanrocka? chciałam ze 3 szt kupić.
Wymyśliłam sobie, że będzie rósł przed żywopłotem grabowym i pośród hortensji. Wyprowadzę go wysoko na poziom grabów jak urosną. Ale może być pięknie jesienią - graby żółte, jarząbek czerwony

Doczytałam że Joseph Rock jest też piękny ale niestety duży, bardziej kolumnowy jest znowu Coral Pink.

Nie wiem, co ile, zależy ile masz miejsca, co najmniej 2 lub 2,5 metra. Magda z Ogrodu niby nowoczesnego ma te jarząby, u niej sie zachwyciłam. Może ona Ci podpowie.
Agata, nie wiem, czy dobrze wiem, ale jeśli one są szczepione na pewnej wysokości, to chyba nie da się ich już wyżej wyprowadzić. Tak mi się wydaje.
Makao_J 10:36, 24 mar 2016

AgataP napisał(a)

Aniu, pojęcie względne co to znaczy ciężko - dla jednych będzie problem jak złamią szpadel, a dla drugich jak muszą ciągnikiem wyrywać.

Sądzę, że dobry szpadel, widły i można się jej pozbyć. A jak nie to wyciąć nisko, zalać octem lub innym specyfikiem i załatwione.

Czemu tak dopytujesz o karczowanie? Mi nie wpadło to jeszcze do głowy, sąsiad ma całe pobocze posadzone. Ścina co 2 lata na pniu i wybija na nowo, jest wtedy zjawiskowo bordowa Stąd mój pomysł na mocne cięcie

Tak tylko się pytam. Przestraszyłam się że to jakiś potwór nie do usunięcia w razie czego
Margarete 12:04, 24 mar 2016

Dzieki za przepis na ciasto. Zadałam tam jeszcze pytania uzupełniające. spojrzysz ?
kasja83 12:12, 24 mar 2016

AgataP napisał(a)

Kasja to jakiś koszmar, wcześniej Gosia napisała jakie ceny są u Niej, rozbieżność masakryczna. Chyba zdecyduję się na mniejsze drzewka, przynajmniej w cenie jednego będę miała 3 lub 4

Agatka myślę, że też będę musiała iść tym tropem-bo chciałabym obsadzić chociaż część rabat-żeby tak łyso nie było.