Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z Pszenicznej ...

Z Pszenicznej ...

kasja83 07:50, 24 mar 2016

uuu mamo-ceny roślinek powalają-już widzę huragan, które przeleci mój portfel
tulucy 07:55, 24 mar 2016

Piękna ta leszczyna.
Ja mam jakąś zwykłą, w dodatku biedna cierpi, wsadzona pod sosną, może jej się poprawi, jak sosnę przytniemy.
Karol99 07:59, 24 mar 2016

Makao_J napisał(a)

A ile lat ma ta Twoja leszczyna? Bo dostałam wpis u siebie że leszczyna jest bardzo problematyczna i że strasznie po latach się rozłazi.

Dzikie leszczyny, takie leśne są problematyczne bo dużo częściej wypuszczają odrosty niż hodowlane. Ja mam jakąś odmianową i nie ma z nią żadnego problemu, rośnie w jednym pniu, odrosty puszcza może z 5 razy w sezonie, ale rosną powoli i z łatwością można je usunąć.
anna_t 08:10, 24 mar 2016

AgataP napisał(a)

Właśnie mi odpisała babka
Jarząb który mnie interesuje 250 cm 140-180 zł no to trzech od razu sobie nie strzelę

muszą mieć całkiem sporego a tobie sie przeciez nie spieszy, może poszukaj dalej mniejszego?
one chyba szybko rosną?
napisalam do nich o to co mnie interere, ciekawe jakie ceny
AgataP 09:09, 24 mar 2016

margaretka3 napisał(a)
A o którego jarząba pytałaś? Trochę niższy Flanrock, tak ok. 180 w mojej szkółce kosztował 35, a 2 m 55 zł. Różnice w cenie między różnymi szkółkami są ogromne. Wczoraj wypatrzyłam parocję odm. Burgundy za 40 zł, patrzę w necie, jedną ofertę znalazłam za 300 zł, tej samej wielkości.

Gosiu, pytałam o Jarząb Autumn Spire, też rośnie kolumnowo ale nie jest tak wąski jak Flanrock no chyba że coś mylę
Więc widzisz, najlepiej jechać w odwiedziny do pięknego ogrodu i przy okazji zrobić sobie zakupy w takich szkółkach
Tym bardziej że nie zależy mi na ogromnych drzewkach, mam czas poczekam aż urosną te mniejsze
Interesowałam się też odmianą Jarząb szwedzki - Sorbus Joseph Rock, raczej kolumnowo nie rośnie, ale za to pięknie się przebarwia.

W tej szkółce jest też dodong, ale już o cenę nie pytałam
Kasya 09:12, 24 mar 2016

AgataP napisał(a)

Gosiu, pytałam o Jarząb Autumn Spire, też rośnie kolumnowo ale nie jest tak wąski jak Flanrock no chyba że coś mylę
Więc widzisz, najlepiej jechać w odwiedziny do pięknego ogrodu i przy okazji zrobić sobie zakupy w takich szkółkach
Tym bardziej że nie zależy mi na ogromnych drzewkach, mam czas poczekam aż urosną te mniejsze
Interesowałam się też odmianą Jarząb szwedzki - Sorbus Joseph Rock, raczej kolumnowo nie rośnie, ale za to pięknie się przebarwia.

W tej szkółce jest też dodong, ale już o cenę nie pytałam

http://www.encyklopediadrzew.pl/encyklopedia.php?r=1662
AgataP 09:13, 24 mar 2016

Makao_J napisał(a)
Agata a powiedz o co chodzi z tym ciężkim usuwaniem leszczyny. Czy jest z tym większy problem niż z usunięciem drzewa owocowego z ogrodu??

Aniu, pojęcie względne co to znaczy ciężko - dla jednych będzie problem jak złamią szpadel, a dla drugich jak muszą ciągnikiem wyrywać.

Sądzę, że dobry szpadel, widły i można się jej pozbyć. A jak nie to wyciąć nisko, zalać octem lub innym specyfikiem i załatwione.

Czemu tak dopytujesz o karczowanie? Mi nie wpadło to jeszcze do głowy, sąsiad ma całe pobocze posadzone. Ścina co 2 lata na pniu i wybija na nowo, jest wtedy zjawiskowo bordowa Stąd mój pomysł na mocne cięcie
AgataP 09:14, 24 mar 2016

anna_t napisał(a)

muszą mieć całkiem sporego a tobie sie przeciez nie spieszy, może poszukaj dalej mniejszego?
one chyba szybko rosną?
napisalam do nich o to co mnie interere, ciekawe jakie ceny

Aniu, odpisali że pracują od 29.03 - można już wtedy podjechać
AgataP 09:15, 24 mar 2016

kasja83 napisał(a)
uuu mamo-ceny roślinek powalają-już widzę huragan, które przeleci mój portfel

Kasja to jakiś koszmar, wcześniej Gosia napisała jakie ceny są u Niej, rozbieżność masakryczna. Chyba zdecyduję się na mniejsze drzewka, przynajmniej w cenie jednego będę miała 3 lub 4
AgataP 09:16, 24 mar 2016

Kasya napisał(a)

http://www.encyklopediadrzew.pl/encyklopedia.php?r=1662

No i wszystko jasne, a w szkółkach podają nazwy jak leci... obłęd
Dziękuję bardzo za wyjaśnienia
I tak mi się podoba że go sobie chyba sprawię