Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bez roweru

Ogród bez roweru

Mary 19:14, 19 sty 2026

Eupraksja napisał(a)

O kurczę, one tak cały rok ryją, czy zimą tylko? Może zamiast trawy jakaś łąka kwietna na przyszłość, której zimowe przekopywanie nie zaszkodzi?

Jesienią. Zimą ryją w lesie.
Łąka kwietnia nie przejdzie. Po pierwsze to przy samej drodze, samochody wjeżdżają. Po drugie moja ulica to niestety miejsce spacerowe dla okolicznych mieszkańców z psami. Łąka kwietna wyglądać będzie jak nieuporządkowany teren. Wiem z doświadczenia, że to oznacza niefajne niespodzianki. Muszę mieć przed ogrodzeniem uporządkowany teren, żeby niespodzianek uniknąć.
Tess 20:13, 19 sty 2026

Co to "niefajne niespodzianki"? Psie kupy? Czy coś innego?
Tam masz słońce czy cien?
Magara 23:08, 19 sty 2026

Marysia, mam spore forumowe zaległości, ale temat dzików i nasadzeń mnie zaintrygował, bo też mam go z tyłu głowy.
Czy ja dobrze rozumiem, że chodzi o nasadzenia antydzikowe na przedpłociu?
Jeżeli coś źle doczytałam to sorki.
Ale jeżeli dobrze - to czy myślałaś o czymś kolczastym?
Moja Mama i wszyscy Jej sąsiedzi się z tym tematem borykają. Od zeszłego roku sadzą rosy rugosy i berberysy. Sadzonki stosunkowo tanie, efekt ładny da się zrobić, dziki trzymają się z dala, podobno
P.S. Jeszcze irga by do kompletu pasowała, teraz mi przyszło do głowy
Mary 16:35, 20 sty 2026

Tess napisał(a)
Co to "niefajne niespodzianki"? Psie kupy? Czy coś innego?
Tam masz słońce czy cien?

Psie kupy.
Mary 17:12, 20 sty 2026

Przy samym ogrodzeniu jest pasek na nasadzenia. Dalej jest trawa aż do samej drogi.
Nie mam planu sadzenia roślin zamiast trawnika z kilku powodów.
1. Jak przyjeżdża kurier czy goście to muszą się gdzieś zatrzymać czy zaparkować.
2. Wspomniane psy.
3. W tym roku po długim oczekiwaniu kładą w mojej ulicy wodociąg. Zgodnie z planem ma być po drugiej stronie bez wykopu. Ale trzeba poprawadzić przyłącze. No i wiadomo, że przy takich pracach różne szkody są nieuniknione. Jak skończą to w końcu będzie szansa na drogę. Zrobią drogę to może dowiem się czy planują po mojej stronie chodnik. Wtedy można pomyśleć o jakimś docelowym rozwiązaniu. Teraz to robota na marne.