Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bez roweru

Ogród bez roweru

Mary 22:18, 07 wrz 2025

Początkowo sąsiedzi chcieli wykorzystać część w formie zrębków w swoim ogrodzie, do którego musieliby ten materiał zawieźć. Jednak później doszli do wniosku, że tu jest za dużo liści. Już wcześniej im powiedziałam, że chętnie przygarnę takie ścinki i nawet lepiej, gdy będą w nich zielone liście. Oddali mi wszystko.
Zapakowałam wszystko do kompostowników. W jednym wzrost temperatury już widoczny, bo był częściowo zapełniony i ma 900l. Zobaczymy co będzie dalej. Może trochę wody by się przydało albo grzybni do kompostowania drewna. Będę obserwować.
Od jakiegoś czasu myślę o kupieniu kolejnych kompostowników 900l. W większych kompostownikach kompostowania jest łatwiejsze. Może 1, a może od razu 2. Jesienią mam tony liści.
Tess 16:35, 30 wrz 2025

Mary napisał(a)
Kopciuszkowanie w ziemi trwa.

Przez kilka dni nie miałam wody, bo zepsuła mi się studnia. Gdybym wiedziała, że nie będę miała wody, podlałabym ogród z wyprzedzeniem. Niestety niektóre rośliny nie wytrzymały. Dwie z trzech kalin zmierzają w kierunku utraty prawie wszystkich liści. Dzielżany są w opłakanym stanie. Zbyt wiele liści nie zostanie także na hortensjach Limelight. 16 wietlic zostało wyciętych do ziemi, bo tylko pojedyncze liście były zielone. Dzielone wiosną tawułki są suche. Dzielone wiosną molinie są jakieś karłowe. Świecznica Brunette też jakaś mikra.

Smucę się...

byłam pewna, że napisałam odnośnie tego powyżej, ale nie ma. To chyba nie napisałam.
Strat współczuję

Gdybyś chciała jakieś rosliny, to zapraszam.
Eupraksja 00:30, 06 paź 2025

Hej hej, i jak się mają Twoje rośliny teraz, kiedy się ochłodziło i woda dłużej pozostaje w glebie? Podniosły się trochę, czy już pozostały w trybie jesiennym?

Nowy kompostownik też planowałam, ale pod wpływem rozmów tutaj póki co po prostu przegrabiam liście w miejsca, gdzie nie sadzę nic jeszcze, więc zakup jakby stracił sens, na kuchenne odpadki i chwasty nasze dwa w pełni wystarczają, przynajmniej na razie. A jakie kompostowniki planujesz? Drewniane czy plastikowe?

A zrębki z liśćmi pewnie że lepsze, przynajmniej nie ma problemu niedoboru azotu
Mary 20:30, 06 paź 2025

Tess napisał(a)

byłam pewna, że napisałam odnośnie tego powyżej, ale nie ma. To chyba nie napisałam.
Strat współczuję

Gdybyś chciała jakieś rosliny, to zapraszam.

Wydaje mi się, że rośliny nie padły całkiem. Niektóre pewnie będą wymagać ponownego odmładzania, ale myślę, że przeżyły.
Zobaczymy wiosną. Za propozycję bardzo dziękuję. Żurawki od Ciebie to nie zauważyły, że nie było wody. Rosną w cieniu i chyba im tam dobrze.
Mary 21:35, 06 paź 2025

Eupraksja napisał(a)
Hej hej, i jak się mają Twoje rośliny teraz, kiedy się ochłodziło i woda dłużej pozostaje w glebie? Podniosły się trochę, czy już pozostały w trybie jesiennym?

Nowy kompostownik też planowałam, ale pod wpływem rozmów tutaj póki co po prostu przegrabiam liście w miejsca, gdzie nie sadzę nic jeszcze, więc zakup jakby stracił sens, na kuchenne odpadki i chwasty nasze dwa w pełni wystarczają, przynajmniej na razie. A jakie kompostowniki planujesz? Drewniane czy plastikowe?

A zrębki z liśćmi pewnie że lepsze, przynajmniej nie ma problemu niedoboru azotu

To co wyglądało źle to już się nie polepszy. Tryb jesienny.

Kolejne kompostowniki już kupione. Plastikowe. PROSPERPLAST Compothermo. Mam teraz trzy 340l i trzy 900l. Mąż się śmieje, że kompostownię zakładamy.

Trochę za mało tych liści w zrębkach. Temperatura wzrosła na krótko. W weekend robiliśmy wertykulację, więc sporo trawy poszło na kompost. Może po wymieszaniu tej trawy ze zrębkami coś się ruszy.

U mnie teraz gramy z dzikami. Dziki robią z trawnika puzzle, a ja je składam. Po kilku dniach dziki robią kolejne puzzle, więc znów składam. Już cztery takie cykle przeszliśmy. Teraz postawiłam zrobić szach-mat i wczoraj wysypałam resztki środka odstraszającego dzikie zwierzęta. Rano kolejnych puzzli nie było. Dziki chyba myślą nad kolejnych ruchem.
Wciąż się zastawiam po co one to robią. Odpadków tam nie ma. Żołędzie leżą sobie spokojnie obok i nie są zjadane. O szkodniki glebowe chyba chodzi. Jeszcze miałam taką teorią, że w tej ich akcji chodzi o posadzenie nowych drzew. Teren pod dębem rozryty, żołędzie spadają w dołki, nowe drzewa rosną.
Agatorek 07:34, 07 paź 2025

Całkiem możliwe, że dziki chcą więcej dębów na tej trawie
Mary 14:19, 12 paź 2025

Soltex, Antyjeleń.
Środek odstraszający na dzikie zwierzęta.
Resztka, którą miałam nie zadziałała. Kupiłam nowy, wysypałam. Zastosowałam dawkę potrojoną w stosunku do zalecanej.
Wczoraj układanie puzzli, wysypanie środka. Dziś znów teren zryty. Skuteczność środka zerową.

mirkaka 14:47, 12 paź 2025

U mnie przed ogrodzeniem to samo,
mirkaka 14:55, 12 paź 2025

Mary napisał(a)

To co wyglądało źle to już się nie polepszy. Tryb jesienny.

Kolejne kompostowniki już kupione. Plastikowe. PROSPERPLAST Compothermo. Mam teraz trzy 340l i trzy 900l. Mąż się śmieje, że kompostownię zakładamy.

Trochę za mało tych liści w zrębkach. Temperatura wzrosła na krótko. W weekend robiliśmy wertykulację, więc sporo trawy poszło na kompost. Może po wymieszaniu tej trawy ze zrębkami coś się ruszy.

U mnie teraz gramy z dzikami. Dziki robią z trawnika puzzle, a ja je składam. Po kilku dniach dziki robią kolejne puzzle, więc znów składam. Już cztery takie cykle przeszliśmy. Teraz postawiłam zrobić szach-mat i wczoraj wysypałam resztki środka odstraszającego dzikie zwierzęta. Rano kolejnych puzzli nie było. Dziki chyba myślą nad kolejnych ruchem.
Wciąż się zastawiam po co one to robią. Odpadków tam nie ma. Żołędzie leżą sobie spokojnie obok i nie są zjadane. O szkodniki glebowe chyba chodzi. Jeszcze miałam taką teorią, że w tej ich akcji chodzi o posadzenie nowych drzew. Teren pod dębem rozryty, żołędzie spadają w dołki, nowe drzewa rosną.

Dziki szukają pędraków, korzonków, jakiś cebulek