Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bez roweru

Ogród bez roweru

Mary 19:36, 31 mar 2025

Kasya napisał(a)
Czy dobrze pamietam ze masz cisy przy snietniku ? Jakie i co ile cm sadzone ?
Dobrze pamiętasz. Cisy Wojtek. Nie pamiętałam dokładnie co ile, ale znalazłam stary post z 2018, że na 150cm posadziłam 7 sztuk. Czyli odstępy około 25cm. W tym samym poście widać, że Toszka radziła co 20-25cm.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6461-ogrod-bez-roweru?page=74
Postaram się jeszcze jutro zerknąć w realu.
Mary 20:43, 23 kwi 2025

Wykopałam roślinę i zastanawiam się co tu się zadziało.
Klon Sangokaku zmarniał i usechł. Miałam wykopać, ale brakło czasu na wykopanie i szukanie nowego, więc przez kilka miesięcy był w ziemi. W ubiegłym roku zauważyłam dwa odrosty. Dzisiaj w końcu go wykopałam, żeby się temu bliżej przyjrzeć i ewentualnie odzyskać sadzonki. Podejrzewałam, że to odrosty z podkładki.

Wykopałam i nadal nie wiem co tu się zadziało. Jakoś mało korzeni. Może coś je zjadło?
Myślałam, że Sangokaku jest szczepiony, ale nie widzę miejsca szczepienia. Odrosty nie bardzo mi wyglądają na tę odmianę.
No nie mam pojęcia...
GingerO 21:13, 23 kwi 2025

Znam ten ból utraty pieknej rośliny. Nie wiem co się podziało w tym przypadku, ale skoro nie ma korzeni, to może jakiś podziemny gryzoń je podjadl?