Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bez roweru

Ogród bez roweru

LIDKA 04:20, 19 sie 2025

Marysia strat roślinnych współczuje.

A właściwie dlaczego przestałaś pokazywać ogród na fotkach?
tulucy 08:07, 19 sie 2025

Przykro bardzo. Ale wszystko powinno się odbudować za jakiś czas. Tylko teraz widok na pewno przygnębiający.
Przytulam.
Agatorek 08:19, 19 sie 2025

Trzymam kciuki, żeby te rośliny odbiły.
Mary 21:41, 19 sie 2025

Dzięki za wsparcie, Dziewczyny.

Lidka musiałabym wciąż pokazywać to samo, bo niewiele się zmienia. Najwięcej zmienia się tam, gdzie jeszcze nic nie posadzone. Fotek też mam niewiele. Zwykle takie byle jakie tylko dla celu dokumentacji.
Eupraksja 00:13, 26 sie 2025

Mary napisał(a)

Przez kilka dni nie miałam wody, bo zepsuła mi się studnia. Gdybym wiedziała, że nie będę miała wody, podlałabym ogród z wyprzedzeniem. Niestety niektóre rośliny nie wytrzymały.

Marysiu, smutno teraz na pewno, ale chyba jest szansa, że te rośliny, którym zamarły liście, jeśli nie były świeżo przesadzane, szybciej po prostu w tym roku weszły w tryb jesienny...? Sama sobie tak tłumaczę, widząc co się dzieje w moim starym ogrodzie, gdzie aktualnie nikt nie mieszka - też kilka krzewów zupełnie jakby zaschło. Naprawdę na naszych oczach zmienia się klimat...
Mary 21:06, 03 wrz 2025

Eupraksja napisał(a)

Marysiu, smutno teraz na pewno, ale chyba jest szansa, że te rośliny, którym zamarły liście, jeśli nie były świeżo przesadzane, szybciej po prostu w tym roku weszły w tryb jesienny...? Sama sobie tak tłumaczę, widząc co się dzieje w moim starym ogrodzie, gdzie aktualnie nikt nie mieszka - też kilka krzewów zupełnie jakby zaschło. Naprawdę na naszych oczach zmienia się klimat...

Myślę, że jest tak jak napisałaś. Wiele roślin szybciej weszło w jesienny tryb.
Kilka bylin i traw było wiosną odmładzanych. Obawiam się, że trzeba będzie to odmładzanie powtórzyć. Niektóre rośliny źle znoszą takie przesuszone karpy.
Tess 23:04, 03 wrz 2025

Mary napisał(a)
Wykopałam roślinę i zastanawiam się co tu się zadziało.
Klon Sangokaku zmarniał i usechł. Miałam wykopać, ale brakło czasu na wykopanie i szukanie nowego, więc przez kilka miesięcy był w ziemi. W ubiegłym roku zauważyłam dwa odrosty. Dzisiaj w końcu go wykopałam, żeby się temu bliżej przyjrzeć i ewentualnie odzyskać sadzonki. Podejrzewałam, że to odrosty z podkładki.

Wykopałam i nadal nie wiem co tu się zadziało. Jakoś mało korzeni. Może coś je zjadło?
Myślałam, że Sangokaku jest szczepiony, ale nie widzę miejsca szczepienia. Odrosty nie bardzo mi wyglądają na tę odmianę.
No nie mam pojęcia...

Nie pomogę, bo też nie mam pojęcia. A nie miał za mokro?
Mój klon Sangokaku już drugi rok choruje, schną mu gałązki po całości.
Mary 21:09, 07 wrz 2025

Rósł blisko wielkiego dębu. Nie mógł mieć za mokro.
Mary 21:44, 07 wrz 2025

Wczoraj moimi sąsiedzi zrębkowali materiał po przycinaniu gałęzi.
I dostałam prawie 1m3 takiego towaru.
Radość wielka.
Eupraksja 21:54, 07 wrz 2025

Mary napisał(a)

Wczoraj moimi sąsiedzi zrębkowali materiał po przycinaniu gałęzi.
I dostałam prawie 1m3 takiego towaru.
Radość wielka.

Bosko! Zrębki są cudowne <3 A jeszcze o tej porze roku to nawet z zielonymi liśćmi, więc i azotu nie braknie! Jaki masz plan na wykorzystanie tego cuda? Pokompostujesz najpierw?