Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bez roweru

Ogród bez roweru

Mary 19:39, 23 paź 2016

To sadzonki bezodmianowe, bardzo różne. Po posadzeniu te różnice są bardziej wyraźnie, a pewnie za jakiś czas będzie to jeszcze bardziej widać, bo gałązki się rozprostują.

Poczochraniec

Po lewej największa sadzonka. Inny kolor wynika stąd, że patrzymy na igły od spodu. Myślę, że te pędy zimą się trochę wyprostują i położą. A wtedy trzeba będzie je obciąć. Czyli może się okazać, że sadzonka z najdłuższymi pędami wcale nie była najwyższa/największa.

Choć wiem, że posadziłam równo, nie wygląda to równo. Teraz już trochę późno na cięcie. Zrobię to wiosną.
asiak 19:50, 23 paź 2016

Super wyszło, na wiosnę ruszą z kopyta
Mary 19:51, 23 paź 2016

Jak patrzę na rabaty przed tym żywopłotem to widzę, że zyskały tło czy raczej obietnicę tła. Ale na zdjęciach nie udaje mi się tego oddać. Może to tylko w mojej głowie.
Rozplenice

Mary 19:58, 23 paź 2016

Hortensja Kyushu świeci na rabacie. Jej żywopłot też się przydał.

Młodsze siostry po bokach też próbują świecić, ale trochę jeszcze za małe są.

A zawilce nie widzą, że zima się zbliża.

Zielona 20:01, 23 paź 2016

Marysiu - dobra robota! Cisy gęste, więc efekt natychmiastowy. Trzymam kciuki, by ładnie i szybko rosły.
polinka 20:02, 23 paź 2016

Jak cis urośnie to będzie fajne tło dla traw. A cis mimo powszechnej opinii wcale tak wolno nie rośnie

Podobają mi się ogrody z leżącymi liśćmi

nawigatorka 20:14, 23 paź 2016

Super efekt z tymi cisami.nie przejmuj się że są nierówne.ja sądziłam kiedyś takie 1,3 metra każdy inny a teraz po dwóch latach tworzą piękna ścianę. 50 cm to faktycznie gesto.jaki rozstaw wg Ciebie byłby optymalny? 70 cm?

natka098 21:42, 23 paź 2016

No pięknie wyglądają i jak się fajnie zazębiają, już teraz tworzą ładny żywopłot, myślisz że jak najwęziej można taki prowadzić?
Gosiek33 22:16, 23 paź 2016

Równiutko posadzone, jeśli jakieś niedociągnięcie widzisz to rośliny to poprawią
Mary 22:52, 23 paź 2016

Tess – Dlaczego było mnie za dużo? Bo za dużo swoich przemyśleń napisałam i się małe zamieszanie zrobiło.
Cisy posadziłam i pokazałam.
Anka – Skoro już ustaliłyśmy, że jesteś w warszawskiej grupie to wypada coś o Tobie wiedzieć. Więc dotyczytać trochę muszę.
Sądzisz, że najciekawsze są te wątki, w których coś się sadzi? Czasem paradoksalnie ciekawsze są te w których nic się nie sadzi, a tylko rozważa się co posadzić.
Marta (No nie mogę pisać Zielona, bo przecież sama napisałaś, że nie jesteś już Zielona) – Jak sadziłam wczoraj cisy to kropiło. Ale w ciągu dnia pogoda się polepszyła. Dzisiaj już całkiem ładnie było i nawet miałam nadzieję, że uda mi się zdjęcia w słońcu zrobić. Ale wychodziło na krótko i nie chciało świecić tam gdzie trzeba.
Gosia – Strasznie byłam dumna z siebie jak wymyśliłam tytuł wątku. Wątki zwykle są „z”, a mój jest „bez”. Może kiedyś będzie „z”. Swoją drogą wątek szefowej też zawiera pewną formę negacji w nazwie.
W okresie kwitnienia tulipanów mam trochę słońca, bo klony nie mają jeszcze liści.
Miałam rododendrona Cunningham White w moim poprzednim miniogródku. Jakoś mnie nie zachwycił. Bardzo krótko kwitł i na początku kwitnienia był różowy. Trochę jestem na rododendrony obrażona. Szukałam innych białych, ale jakoś nic mi nie wpadło w oko. Dzisiaj perisy podobają mi się bardziej niż rododendrony.
Kasiu – Witaj Kasiu podwarszawska. Ogród miał być biały w założeniu, ale co z tego wyjdzie to się okaże. Już widzę, że dryfuję w kierunku kremowego, bo śnieżna biel jest zimna w odbiorze. A mój dom ma elewację w ciepłych odcieniach i to jakoś nie gra. Jakieś czekoladowe kosmosy też się pojawiły i limonkowe jeżówki. No zobaczymy co z tego wyjdzie.
Odnośnie niechlujstwa budowlańców. Żeby zakopać 4m folii 60cm pod ziemią trzeba się narobić. Wydaje mi się, że to raczej skutek przekonania, że śmieci pod ziemią nie szkodzą. Posypie się z wierzchu ziemią i założy trawnik. Czasem działania budowlańców to skutek naszych-inwestorów zaniedbań. Myślę sobie, że gdybym postawiła kontener na cały czas budowy to śmieci lądowałyby w kontenerze. Ale tego nie zrobiłam. Oczywiście z oszczędności. Liczyłam, że będą sprzątać, zbierać w jednym miejscu. Naiwne to było. Ale w przypadku mojego ogrodu to nie budowa jest problemem. To przede wszystkim stare śmieci. Pozostałości starego gospodarstwa? Do tego dokładają się lata przez które działka nie miała ogrodzenia i stanowiła miejsca wyrzucania niepotrzebnych resztek ogrodowych i budowlanych. W okolicy mam puste działki i sąsiedzi nadal wyrzucają tam resztki z ogrodu. Tłumaczę, że MPO to wywozi, więc wystarczy zapakować w worek. Ale to niewiele daje, bo się przyzwyczaili i jakoś nie widzą problemu.