Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2016

Ogród Małej Mi - sezon 2016

Mala_Mi 17:54, 02 cze 2016

iwonkap napisał(a)

co to za śliczności ?

Baaa.. konia z rzędem dla tego co wie.. Pan powiedział, że wrotycz, na kartce pisało (pismo odręczne) Leucantemum.

Leucantemum to nic innego jak jastrun czyli złocień czy margerytka.

Mam złocienie i są podobne. I to będzie to, ale jaka odmiana??? Kupione w Wojsławicach Ja wściekle różowe i jasnoróżowe.. i inne złocienie i margerytki. Ale te wściekłe różowe są najbardziej podobne. Kolor nie wyszedł, ale to jaskrawe jest ..

Mala_Mi 18:02, 02 cze 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Ale to nie jest 'Neon'? Piękna! Jak sroka jestem - też chcę.

Ewa, jak zwykle pomieszałam nazwy.. mój mózg pracuje wielotorowo..

Ta na fotach to Mały Szaman, ja mówię Szamanka, bo piękna jak kobieta
Little Medicine Man Nawet po ulewach stoi, jest niska, kwitnie wcześnie i kwitnie długo. Bardzo trwały kwiat. I świeci na rabacie. Foty nie oddaj koloru.. tzn kolor oddają, ale nie oddają tego świecenia.

To piwonia która dla mnie nie ma wad..

Neon ma "brzydszy" kolor.. mniej świeci , jest wyższa i ciutkę późniejsza. Rośnie u mnie 3 sezon i jakoś nie przyrasta Kwiat ma dużo mniejszy
Foto tegoroczne

Foto zeszłoroczne

A to Szamanka do porównania..

Mala_Mi 18:09, 02 cze 2016

Magdai napisał(a)
Aniu melduje, że podarowany mi kiedyś przez Panią przywrotnik ma się świetnie

Co się głowiłam co za Magda Dobrze, że dałaś odnośnik do starego wątku.. ale okoliczności przyrody jak u Ciebie się znalazł to już nie pamiętam.. grunt że dobrze rośnie i się podoba Moje chabazie jak moje dzieci.. dobrze, jak adopcja udana..

Podziel go wiosną lub jak przekwitnie i tak będziesz go ciachać. Z nasion też się wysiewa.. ale jakoś niezbyt inwazyjnie.. pojawia się tu i tam.. mam za tłustą ziemie dla niego. On takiej nie lubi, bo się pokłada..
Mój ma już mi .. po dupcie.. po deszczy eM dostanie białej gorączki, bo będzie leżał na trawniku.. a nie chcę go ciąć puki piwonie kwitną..

yolka 18:13, 02 cze 2016

Ok. myślę,że we wrześniu jest dobry czas na skubanie
Mala_Mi 18:32, 02 cze 2016

yolka napisał(a)
Ok. myślę,że we wrześniu jest dobry czas na skubanie

Bardzo dobry

A teraz żegnam sie z forum.. przepraszam resztę gości.. ale nie jestem w stanie odpisać..

Alicja169 18:43, 02 cze 2016

Mala_Mi napisał(a)

Baaa.. konia z rzędem dla tego co wie.. Pan powiedział, że wrotycz, na kartce pisało (pismo odręczne) Leucantemum.

Leucantemum to nic innego jak jastrun czyli złocień czy margerytka.

Mam złocienie i są podobne. I to będzie to, ale jaka odmiana??? Kupione w Wojsławicach Ja wściekle różowe i jasnoróżowe.. i inne złocienie i margerytki. Ale te wściekłe różowe są najbardziej podobne. Kolor nie wyszedł, ale to jaskrawe jest ..

prawdopodobnie to jest Złocień Różowy
Wrotycz Różowy Pyrethrum
(Chrysanthemum coccineum)\ odm.'Robinson Giant Mix'
kupiłam nasiona i wysiałam ale marnie wyszedł, nie wiem czy ze dwa się ostały
Miał być na nalewkę (wg receptury Waldka - "jeżyka", który zniknął z forum )
Bogdzia 18:44, 02 cze 2016

To ja o tą piwonie pytalam co Ewa , tez ją chcę, piękna.
Kasiek 19:41, 02 cze 2016

Zobacz co znalazlam na temat tej piwonii...Juz kiedys porownywalismy
https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=paula+fay&search_in=posts&commit=Szukaj

To Paula Fay.
Mala_Mi 20:43, 02 cze 2016

Kasiek napisał(a)
Zobacz co znalazlam na temat tej piwonii...Juz kiedys porownywalismy
https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=paula+fay&search_in=posts&commit=Szukaj

To Paula Fay.

To nie Paula Fey. O Pauli trwały dyskusje na inną piwonię co kupiłam jako Nn z założenia, ale była za 5 zł na wyprzedaży. I nad nią deliberowałyśmy.

Szamanka była kupiona jako odmianowa i była oznaczona metkami. I raczej nią jest.

Paula wg literatury dorasta do 90 cm, a Little do 60 cm, to robi różnicę. Little jest ponad połowę niższa od moich innych piwonii.

Twoja

Moja

Są bardzo podobne.. prawie identyczne, ale różnią się wzrostem. Inne nazwy Szamanki to Fen Yu Nu, DANCING BUTTERFLIES .
Ta ostatnia nazwa mi się podoba

A szukałyśmy imienia dla tej.. i ta by pasowała.. bo jest wyższa, nie kolos, ale zdecydowanie większa.

Szkoda, że Piwonii wątek zamknięty,... mogła by nam pomóc.. ona pisała by robić foty kwiatu na koniec kwitnienia.. muszę zapamiętać obcykać.
Mala_Mi 20:48, 02 cze 2016

Alicja169 napisał(a)

prawdopodobnie to jest Złocień Różowy
Wrotycz Różowy Pyrethrum
(Chrysanthemum coccineum)\ odm.'Robinson Giant Mix'
kupiłam nasiona i wysiałam ale marnie wyszedł, nie wiem czy ze dwa się ostały
Miał być na nalewkę (wg receptury Waldka - "jeżyka", który zniknął z forum )

To na foto to złocień różowy na 100%..i pod taką nazwą go kupowałam.. jeszcze 2009 roku. Myślałam, że jak się nazywa różowy to kupię różowy.. i kupiłam I kolor był odjazdowy..

Może tu będzie widać jak świeci..

Nie widać..
mówisz nalewka ze złocienia.. to teraz wiem dlaczego tak go uwielbiają ślimaki.. naleweczkę maja za darmo.