Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2016

Ogród Małej Mi - sezon 2016

Mala_Mi 17:23, 12 mar 2016

ewa_k napisał(a)
A ja bym z chęcią zamienia swoje piaski na twoją glinę!
Szczególnie jak oglądam porównawcze zdjęcia.
Twoje roczne przyrosty roślin to u mnie wieki
Dlatego zajęłam się produkcją kompostu na dużą skalę. Może to pomoże.

U mamy są piaski na działce.. u dziadków praca w polu była na piaskach.. Innego rodzaju gleby nie znałam.

Tu przeżyłam szok...

Miałam sadzonki malutkich świerków.. pojechałam wkopać na działkę.. pomyślałam niech rosną i tworzą żywopłot od sąsiadów. Wzięłam sadzonki, łopatę i wio na działkę.. a tam zong.... nie wykopałam ani jednego dołka na malutką sadzonkę!!!! Byłam młoda, silna, wysportowana i pracowałam fizycznie... nie wykopałam małego dołka... poległam......

Poprosiłam chłopów co kładli rury wodociągowe o pomoc.. i pobrałam pierwszą lekcję.. nie kopiemy jak sucho i podstawa to dobra i ostra łopata.. i duuużo siły.

Pół łezki na wrzosowisku urabiałam od lipca do późnej jesieni..... moja ziemia nauczyła mnie cierpliwości.. i jak się uda dorwać jakiego chłopa to gonić do kopania
Mala_Mi 17:27, 12 mar 2016

Karol99 napisał(a)

Święte słowa, niby łatwiej ale z drugiej strony nie mieliśmy mętliku w głowach przed stworzeniem nowej rabaty, jeśli wtedy można było ją tak nazwać

I porażki w czterech ścianach były mniej bolesne Poza tym nie wiedzieliśmy że to nasza porażka...bo było ze to porażka z innych powodów Taka błoga nieświadomość

Jak mi się podobały moje pierwsze rabaty Jaka byłam z nich dumna...

Teraz już chyba takiej radochy by nie było.. presja środowiska

A teraz czas dla domu...
jankosia 17:48, 12 mar 2016

Aniu, jak ty pięknie i emocjonalnie opowiadasz o swojej glebie Połowa forum ci tej gliny zazdrości a ty tu mówisz wprost jak jest. Wiesz że u mnie w dużej mierze piaski ale zdaję sobie sprawę z tego że jakiej bym gleby nie miała to i tak zawsze bym chciała i musiała ją ulepszać - taka karma
A gdybym mogła zakładać ogród od nowa? O rany! Przez pierwsze dwa lata tylko bym orała, siała nawozy zielone, orała, kupowała obornik... dużo obornika i orała i znowu siała nawozy... O ile życie byłoby teraz prostsze Ale to się wie po fakcie Bawet jak ktoś trafi najpierw na forum to co z tego? Napatrzy się na cudne ogrody i będzie też chciał od razu pięknie i od razu na gotowe. Przynajmniej ja mam taką słabą wolę Niby doskonale wiem jak wygląda mój ideał ogrodu, ale potem wejdę tu i tam, papatrzam na nowoczesne ogrody i na chwilę chciałoby się taki albo taki... A to nijak do mojego domu i działki nie pasuje. Wejdę na inny wątek i od razu chce mi się czego innego. Słaba wola Całe szczęście że mając ograniczone możliwości finansowe nie da się tak od razu przemeblować ogrodu. Człowiek ochłonie i przypomina mu się czego tak naprawdę chce

Gdybym zakładała ogród od nowa - zainspirowałaś mnie
makkasia 18:11, 12 mar 2016

Aniu Muminek jak zwykle słodki
Na Pomorzu ziiimno straszliwie W Makowie kwitną przebiśniegi i jakiś jeden ogłupiały krokus. Te jarzeniowe irysy stoją z pąkami zamkniętymi jak żołnierze i czekają na lepsze czasy. U Ciebie jak zwykle 3 tygodnie do przodu. Makowo to piach i bez kompostu ani rusz ...ale grzyba też mam. Taaa tak, jak napisałaś wszystko ma swoje plusy i minusy ale generalnie to wszyscy jesteśmy szczęśliwymi ludźmi
ewa_k 18:39, 12 mar 2016

No właśnie, zazdrościmy innym tego czego sami nie mamy....ale patrzymy wybiórczo tylko na pozytywy. Taka nasza w większości natura. Patrzę że żyzna i wszystko super rośnie ale nie widzę ile trudu i siły żeby coś posadzić.
Ale jeszcze bardziej doceniam Twój ogród.
Jest super skomponowany.
elzbieta_g 19:42, 12 mar 2016

Mala_Mi napisał(a)

U mamy są piaski na działce.. u dziadków praca w polu była na piaskach.. Innego rodzaju gleby nie znałam.

Tu przeżyłam szok...

Miałam sadzonki malutkich świerków.. pojechałam wkopać na działkę.. pomyślałam niech rosną i tworzą żywopłot od sąsiadów. Wzięłam sadzonki, łopatę i wio na działkę.. a tam zong.... nie wykopałam ani jednego dołka na malutką sadzonkę!!!! Byłam młoda, silna, wysportowana i pracowałam fizycznie... nie wykopałam małego dołka... poległam......

Poprosiłam chłopów co kładli rury wodociągowe o pomoc.. i pobrałam pierwszą lekcję.. nie kopiemy jak sucho i podstawa to dobra i ostra łopata.. i duuużo siły.

Pół łezki na wrzosowisku urabiałam od lipca do późnej jesieni..... moja ziemia nauczyła mnie cierpliwości.. i jak się uda dorwać jakiego chłopa to gonić do kopania

glinę mam i ja ...poznałam ją jak zamieszkałam na terytorium męża ziemia pod tunelem foliowym na nowalijki wiosenne ...dopiero teraz ....po 10 latach urabiania...można nazwać ziemią
Aniu mam pytanie: czy jak teraz przesadzę lawendę i róże to ich nie uśmiercę ?
Madzenka 19:53, 12 mar 2016

Chciałam zameldować ze u mnie nadal pada, nawet nie myślę co sie dzieje z roslinami w tej mojej glinie....
Dzisiaj połowa traw przy wycinania wyłaziła... Czyżby wygniły?
Kasya 19:55, 12 mar 2016

Madzenka napisał(a)
Chciałam zameldować ze u mnie nadal pada, nawet nie myślę co sie dzieje z roslinami w tej mojej glinie....
Dzisiaj połowa traw przy wycinania wyłaziła... Czyżby wygniły?

ja tez mam takie wrazenie ze za mokro trawy maja i ze stipy w wiekszosci to nie zmarzly a wlasnie wygnily u mnie
Rumianka 20:07, 12 mar 2016

Przyturlałam się z opóźnieniem
Do ogrodu Małej Mi
A cóż to? Nowy wątek?
Czy tylko mi się śni?

Stronek w nim cała masa
Więc dużo do nadrobienia
U Ani zawsze jest pięknie
Gdyż ogród na lepszy zmienia.

Jak fajnie oglądać fotki
Gdzie wszystko bujnie rośnie
To zawdzięczamy Anusi
I nadchodzącej wiośnie.
hanka_andrus 20:23, 12 mar 2016

Dzisiaj Elisko dajesz pokaz kunsztu! Brawooo!