Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 00:26, 05 lip 2017

jolanka napisał(a)
Ja tez się witam i pobuszuje u Ciebie trochę Wycieczka wspaniała, uwielbiam oglądać zdjęcia z takich wojaży
Witaj Jolanko Wycieczka faktycznie była superowa bo oprócz tradycyjnego zwiedzania zabytków, sporo było innych atrakcji m.in. np. jaskinia Skocjańska Jama (jedna z największych w Europie), Alpy Julijskie (góra Vogel), plażowanie nad Adriatykiem
m_gocha 00:53, 05 lip 2017

Co mnie zafascynowało jeżeli chodzi o sprawy związane z szeroko pojętym ogrodniczkowaniem? Przy drodze jako dzikie zarośla mnóstwo perukowców z cudnymi peruczkami - zdjęcia robione z autokaru więc jakość bardzo kiepska

Zadziwiły mnie również dziko rosnące czosnki - wzdłuż autostrady niekiedy aż się fioleciło od sporych główek kwiatowych (wyglądem przypominały Purple Sensation).

Dałabym sobie głowę uciąć, że również dziko rosła rutewka (takie biało popielate mgiełki)

W drodze na Vogel (Alpy Julijskie) spotkać można było różne roślinki, np. takie błekitne kwiatuchy

albo taki powojnik górski
m_gocha 01:06, 05 lip 2017

Jeżeli jestem przy temacie gór to również cudowne kosodrzewiny i jeszcze cudowniejsze widooooooki

Jednym słowem - Alpy Julijskie są piekne!
m_gocha 01:29, 05 lip 2017

No to skoro jestem przy górach i górskich roślinkach to jeszcze chwilka na jaskinię Skocjańska Jama i niesamowite kamienne twory

W drodze do jaskini przechodziliśmy zboczem porośniętym lasem. A w nim cały łany przekwitniętych już niestety ciemierników. Przyznam, że miałam ogromną chęć wykopać sobie (tylko czym?) jeden z nich... no ale trochę miałam skrupuły i w efekcie wszystkie ciemierniki zostały na miejscu

A to co potrafi stworzyć natura

wychodząc z jaskini całe zbocza góry porośnięte były języcznikiem zwyczajnym (choć on tylko z nazwy był dla mnie zwyczajny - niesamowicie duży i bujny)

m_gocha 01:37, 05 lip 2017

A na koniec powrót do bardziej ogrodowych tematów ale również podpatrzone
Gdyby ktoś nie miał pomysłu jak ozdobić mur, ogrodzenie

Mam nadzieję że mi Pani Danusia wątku nie zamknie za moją trochę prywatę Ale myślę, że wybaczy bo tematy z zielenią, ogrodami i naturą tylko wrzucałam
pestka56 18:18, 05 lip 2017

Dzięki za wycieczkę
m_gocha 00:22, 06 lip 2017

pestka56 napisał(a)
Dzięki za wycieczkę

Kasia to jeszcze zabiorę Cię do podnóża Alp Julijskich nad urokliwe jezioro Bled. Niesamowicie czysta woda a w momencie gdy świeci słońce woda wręcz błękitno-turkusowa

m_gocha 00:30, 06 lip 2017

Rozpoczęłam postrzyżyny moich bukszpanów

Wczoraj pod nożyce poszły dwa mniejsze (z trzech największych)
przed...

i po zabiegu

przed...

i po zabiegu
m_gocha 01:00, 06 lip 2017

Dzisiaj fryzurkę przygładziłam największemu potfooorowi
przed...

część fryzurki już grzeczniutka

niestety potrzebna już drabina aby ogarnąć potfoooora

i po.... ponad 4 godzinach gotowe

jeszcze wprawdzie potrzebne drobne poprawki ale to już jutro
pestka56 10:42, 06 lip 2017

Kapitalne masz bukszpany i podoba mi się, że strzyżesz w takie nieoczywiste kształty.
Jezioro piękne Muszę wygooglać te Alpy Julijskie.