Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Dorota123 15:01, 06 lip 2017

Świetne te Twoje rzeźby bukszpanowe.
Margerytka40 15:06, 06 lip 2017

Podziwiam Cię za te buksy,rewelacja. Co tam kulki,stożki. Takie potffffory ciąć to mistrzostwo
Kawa 15:25, 06 lip 2017

Gosia wycieczka super!!
mam nadzieję że odpoczęłaś!
buksy wow szacun kobieto
m_gocha 01:11, 07 lip 2017

pestka56 napisał(a)
Kapitalne masz bukszpany i podoba mi się, że strzyżesz w takie nieoczywiste kształty.
Jezioro piękne Muszę wygooglać te Alpy Julijskie.
Kasia dzięki za bukszpany Powiem szczerze, że wolę takie "kształty nieoczywiste" niż bardziej oczywiste
A co do Alp Julijskich to byłam zachwycona nie tylko ich pięknem ale również tym, że nie ma w nich takich dzikich tłumów jak w Tatrach (w ogóle nie ma tłumów ), nie widziałam ani jednego papierka, butelki itp., woda jest tak krystalicznie czysta w strumykach, że ma się ochotę napić się wprost z niego

Powiem szczerze, że cała Słowenia mnie zachwyciła. Polecam!
m_gocha 01:13, 07 lip 2017

Dorota123 napisał(a)
Świetne te Twoje rzeźby bukszpanowe.
Dorotko dzięki . Dzisiaj zaczęłam ciąć mniejsze bukszpany, tzn. kulki i obwódki - ale to już pestka w porównaniu z wczorajszym cięciem i bieganiem po drabinie
m_gocha 01:28, 07 lip 2017

Margerytka40 napisał(a)
Podziwiam Cię za te buksy,rewelacja. Co tam kulki,stożki. Takie potffffory ciąć to mistrzostwo
Asia, wielkie dzięki Powiem Ci, że dzisiaj zaczęłam ciąć kulki i obwódki to tzw.bułka z masłem w porównaniu z wczorajszym strzyżeniem.
Ogrodnicy z reguły cieszą się jak im wszystko rośnie, nabiera masy... W moim przypadku wolałabym aby zdecydowanie wolniej rosły te moje bukszpany, bo pomimo corocznego cięcia wciąż nabierają masy i już jeden zaczyna "pożerać" drugiego. Tnę praktycznie cały przyrost (ładniej by wyglądały, gdyby je ciąć ciut zostawiając nowego przyrostu) a i tak powiększają się te potfooory

Taka mnie też wczoraj naszła refleksja (może głupia ), że kto będzie to wszystko ciął jak trochę lat przybędzie albo zdrowie nie pozwoli już latać po drabinach?

Tfu,tfu czarne myśli
m_gocha 01:33, 07 lip 2017

Kawa napisał(a)
Gosia wycieczka super!!
mam nadzieję że odpoczęłaś!
buksy wow szacun kobieto
Kamila, wycieczka extra! Co do wypoczynku to nie bardzo był na to czas bo było to dość wszystko intensywne - wczesne wstawanie, krótki sen, intensywnie zapełniony każdy dzień i dość długa podróż. Ale wrażenia super! . Może kiedyś tam jeszcze wrócę tak już na spokojnie z możliwością nawet poleniuchowania

Za buksy dzięki
m_gocha 01:37, 07 lip 2017

Takie tam foteczki na dobranoc

Fajne było światło po burzy i deszczu - takie żółto-ciepłe

Pozdrawiam wszystkich nocnych marków
m_gocha 17:09, 07 lip 2017

Dzisiaj pada deszcz.... Niestety nie dokończyłam strzyżenia bukszpanów
Trochę się martwię, żeby jakiegoś grzyba nie chwyciły po tym cięciu. Nie zdążyłam nic opryskać profilaktycznie (zresztą nigdy do tej pory nie pryskałam) a tu ciepło i dżdżysto - idealne warunki dla różnych grzybów

Kilka dni temu silna ulewa i wiatr położyły mi część czosnków. Fakt, że są już częściowo przyschnięte ale dość fajnie wyglądają na rabatach. Więc wpadłam na taki pomysł - ścięłam je kilka centymetrów nad ziemią. W otwory w łodydze wsunęłam cienkie patyki na jak najdłuższą jej część. W ten sposób uzyskałam "mobilne" czosnki - bo można je teraz stabilnie wbić gdzie nam pasuje jako wypełniacz .
Fajnie mogą wyglądać np. w trawach - ja na razie umieściłam kilka z nich w hortensji bo deszcz mnie przegonił do domu

Krótka relacja poniżej

pestka56 17:47, 07 lip 2017

Na ten pomysł z czosnkami wpadłam w zeszłym roku. Mam je m.in. w trawach i trawy zaczęły je wykładać. Na patykach fajnie stały do późnej zimy.