Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

kerii 21:01, 08 maj 2016

m_gocha napisał(a)
Wczesną wiosną kupiłam kłącza host (takie w woreczkach z torfem). Na zdjęciach wyglądały super (sprawdziłam też w internecie wg nazw na opakowaniu) niestety narazie daleko odbiegają od wzorca Jedynie jedna jest w 100% taka jak miała być to White Feather. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie jakie miejsce wybrać dla tej funki?

Mam taką samą, ona musi być w cieniu u mnie niestety nie miała się jeszcze szans zadomowić bo ją w tamtym roku ślimary ogryzły teraz mam w doniczce i faktycznie wypuściła białe liście ale do wersji internetowej jej daleko
m_gocha 22:04, 08 maj 2016

Toszka napisał(a)
White Feather absolutnie do cienia, bo słońce popali młode białe liście. Potem zzielenieją i już tego ryzyka nie będzie.
Dzięki Toszka. Jesteś skarbnicą wiedzy. Szkoda, że później liście całkiem zielenieją
m_gocha 22:07, 08 maj 2016

kerii napisał(a)

Mam taką samą, ona musi być w cieniu u mnie niestety nie miała się jeszcze szans zadomowić bo ją w tamtym roku ślimary ogryzły teraz mam w doniczce i faktycznie wypuściła białe liście ale do wersji internetowej jej daleko
Moja jak na niewielkie zakupione kłącze wygląda w miarę ok! Niestety na funkiach rosnących w gruncie już widać pierwsze efekty działania ślimaków Ależ mnie wkurzają!
kerii 22:17, 08 maj 2016

U mnie jeszcze ślimaków nie widać choć dziś zauważyłam, że coś mi obgryza listki od orlików to pewno te małe w skorupkach, najgorsze to są te czarne paskudne żreją wszystko co widzą
Toszka 22:24, 08 maj 2016

spróbujcie obsypać wokół kawą z cynamonem
m_gocha 22:32, 08 maj 2016

jolka napisał(a)
Gosia, ale u Ciebie wiosna szaleje RH dają czadu, nie wspomnę o cesarskich koronach!! Chyba poczuły, że już "siekiera do pnia drzewa jest przyłożona" Bukszpanowe wycinanki na prawdę budzą szacunek!! Z młodymi przyrostami wyglądają extra. Patrząc na zdjęcia przypomniałam sobie, że miałam kupić hakone Kancik pierwsza klasa. A.. no i piesiunio cudniasty

Macham, pozdrawiam
Jolka gdybyś gdzieś spotkała hakone to daj znać też jestem na kupnie. Świetnie sprawdza się w cieniu i daje super rozświetlający efekt
m_gocha 22:34, 08 maj 2016

Toszka napisał(a)
spróbujcie obsypać wokół kawą z cynamonem
kawą mieloną?
Toszka 22:49, 08 maj 2016

tak, mieloną i cynamon, który ma działanie wysuszające, wręcz parzy (słynny eksperyment ze zjedzeniem łyżeczki cynamonu)
Toszka 22:50, 08 maj 2016

tak, mieloną i cynamon, który ma działanie wysuszające, wręcz parzy (słynny eksperyment ze zjedzeniem łyżeczki cynamonu)

oba "środki" są nieszkodliwe dla roślin, a wręcz nawet przeciwnie
m_gocha 22:58, 08 maj 2016

Jedna z trzmielin (zielono-żółta) już w ubiegłym roku wypuściła pęd o całkowicie żółtym kolorze liści. Wygląda bardzo ciekawie. Tak się zastanawiam, czy gdybym zrobiła z niej sadzonkę, to nowa roślinka zachowa ten niesamowicie żółty kolor czy wróci do matecznej kolorystyki.