Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 23:02, 08 maj 2016

Czy te małe roślinki na zdjęciu poniżej to mogą być siewki jeżówki? Późną jesienią rozrzuciłam w tamtej okolicy troche nasion z przekwitłej jeżówki.
m_gocha 23:15, 08 maj 2016

Toszka napisał(a)
tak, mieloną i cynamon, który ma działanie wysuszające, wręcz parzy (słynny eksperyment ze zjedzeniem łyżeczki cynamonu)

oba "środki" są nieszkodliwe dla roślin, a wręcz nawet przeciwnie
Super, jutro spróbuję Czy ta mieszanka ma odstraszać ślimaki czy je... unicestwiać?
m_gocha 23:18, 08 maj 2016

Dopiero dzisiaj, zwalniając z całotygodniowego biegu, zauważyłam jak ostatnio zrobiło się zielono i kolorowo
Toszka 23:21, 08 maj 2016

raczej odstraszać niz unicestwiać. Unicestwić nieekologicznie moga tylko niebieskie granulki, ale trzeba tak sypać by ptaki nie jadły, a jednocześnie pamiętać że granulki wabią ślimaki i dopiero unicestwiają... albo zrobić ekologicznie zrobić herbatkę tymiankową wg. przepisu Mazana (herbicydy) i psikać ślimaki. Nie próbowałam jeszcze, ale Mazan napisał, że herbatka paraliżuje skutecznie ślimaki na kilka dni, a resztę robią ptaki i pogoda.
kerii 23:27, 08 maj 2016

Ja sypie granulkami i faktycznie je wabią a potem smród ale u mnie tyle tego, że cały ogród by mi zjadły, skubane nawet do domu wchodzą.
m_gocha 23:40, 08 maj 2016

Toszka napisał(a)
raczej odstraszać niz unicestwiać. Unicestwić nieekologicznie moga tylko niebieskie granulki, ale trzeba tak sypać by ptaki nie jadły, a jednocześnie pamiętać że granulki wabią ślimaki i dopiero unicestwiają... albo zrobić ekologicznie zrobić herbatkę tymiankową wg. przepisu Mazana (herbicydy) i psikać ślimaki. Nie próbowałam jeszcze, ale Mazan napisał, że herbatka paraliżuje skutecznie ślimaki na kilka dni, a resztę robią ptaki i pogoda.
Niebieskie granulki stosuję w mniej dostępnyh miejscach ogrodzie i jeżeli inwazja ślimaków mnie do tego zmusi. Przyznam, że widok po nich nie jest zbyt przyjemny dla oka. Teraz tym bardziej nie chciałabym stosować tych granulek, bo mam małego szczeniaczka, który w ogrodzie pomimo pilnowania pakuje wszystko do mordki Toszka dasz przepis lub namiar na tą herbatkę tymiankową?
m_gocha 23:49, 08 maj 2016

ryby też poczuły wiosnę
Toszka 23:55, 08 maj 2016

herbatka tymiankowa

Jak mieliśmy plagę gołych ślimaków to granulki sypałam za płotem wzdłuż granicy, tak by psy nie sięgały.
m_gocha 00:03, 09 maj 2016

Toszka napisał(a)
herbatka tymiankowa

Jak mieliśmy plagę gołych ślimaków to granulki sypałam za płotem wzdłuż granicy, tak by psy nie sięgały.
Toszka wielkie dzięki za link.
W ubiegłym roku też sypałam wzdłuż ogrodzenia a te z ogrodu starałam się codziennie wieczorem zbierać... i zawsze był potem problem co z nimi zrobić
anbu 07:28, 09 maj 2016

Ciekawe info na temat walki ze ślimakami. Ciekawa jestem kiedy mnie zaatakują