Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 12:32, 08 cze 2016

Kawa napisał(a)
tak ligustrowy (po prawej stronie)

tutaj 26.03.2015

a tutaj teraz (na wprost)- płotu nie widać!

Normalnie miód na moje serce

A powiedz kochanieńka ile razy w sezonie go tniesz?

Coraz bardziej przekonuje się do tego ligustra/ligustru? Podoba mi się i przypomina mi bukszpan tylko nie śmierdzi Krążą mi po głowie myśli żeby posadzić go na froncie coby się od ulicy trochę przesłonić.
Kawa 12:35, 08 cze 2016

wiesz jakoś nie liczę jak widzę że za bardzo buja na boki i do góry nie równo to wyrównuję
ostatnie cięcie robię końcem sierpnia żeby gałązki zdążyły zdrewnieć przed mrozami a pierwszy raz cięłam w tym roku chyba w kwietniu później raz w maju no teraz za jakiś tydzień pewnie ciachnę
on lubi cięcie
i tak w sumie mi ładnie urósł bo na poczatku to się bałam go ciąć ale teraz już wiem ze mu to na zdrowie wychodzi

no i nie śmierdzi to fakt teraz będzie kwitł białymi kwiatkami a na zimę ma czarne owoce
JoannaDe 12:41, 08 cze 2016

margaretka3 napisał(a)

Ad. 1 Mozga trzcinowata
Ad. 2. Łoboda purpurowa

Trawa rzeczywiście trochę się panoszy, ale jest bardzo ładna i bardzo fotogeniczna

Witaj Margaretko w u mnie i dziękuję za podpowiedzi. Trawka rzeczywiście ładna i o ile dobrze pamiętam zimozielona. Mozę ja zostawię tylko wkopie ja w doniczce. To powinno ja trochę ograniczyć.

Łoboda to niestety nie mój typ. Wygoglalam i nie chcę. Chętnie oddam w dobre ręce.
JoannaDe 12:44, 08 cze 2016

Kawa napisał(a)
wiesz jakoś nie liczę jak widzę że za bardzo buja na boki i do góry nie równo to wyrównuję
ostatnie cięcie robię końcem sierpnia żeby gałązki zdążyły zdrewnieć przed mrozami a pierwszy raz cięłam w tym roku chyba w kwietniu później raz w maju no teraz za jakiś tydzień pewnie ciachnę
on lubi cięcie
i tak w sumie mi ładnie urósł bo na poczatku to się bałam go ciąć ale teraz już wiem ze mu to na zdrowie wychodzi

no i nie śmierdzi to fakt teraz będzie kwitł białymi kwiatkami a na zimę ma czarne owoce

To i tak często tniesz. No i wszystko jasne. Nie ma się co szczypać tylko równać. Muchas Gracias !
margaretka3 12:45, 08 cze 2016

Zanim oddasz łobodę w dobre ręce, zobacz jak u Pszczółki wygląda na ostatnim zdjęciu, obok bukszpanów
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=1357#post_9

Poczytałam sobie Twój wątek, nieżle działasz. Roboty wiele, a jak się teraz ma cis? Niezły okaz, szkoda, ze tak zaniedbany. Moi sąsiedzi mają bukszpana, ma chyba ponad 3 metry, ale tak koszmarnie zaniedbany, że aż przykro patrzeć, a niestety mam go na widoku.
Kawa 13:07, 08 cze 2016

margaretka3 napisał(a)
Zanim oddasz łobodę w dobre ręce, zobacz jak u Pszczółki wygląda na ostatnim zdjęciu, obok bukszpanów

Poczytałam sobie Twój wątek, nieżle działasz. Roboty wiele, a jak się teraz ma cis? Niezły okaz, szkoda, ze tak zaniedbany. Moi sąsiedzi mają bukszpana, ma chyba ponad 3 metry, ale tak koszmarnie zaniedbany, że aż przykro patrzeć, a niestety mam go na widoku.

ładnie wśród zieleni wygląda
JoannaDe 14:42, 08 cze 2016

margaretka3 napisał(a)

Macie racje dziewczyny. Ladnie w tej zieleni się odbija.Moze rzeczywiscie dam mu szanse. Na razie niech rośnie. Oddać zawsze można.

A cis ma się średnio. Niby coś tam odbija ale spodziewałam się większych ruchów Zrobie zdjęcie to zaraz wrzucę.
JoannaDe 15:00, 08 cze 2016

Cis:
zaraz po tragicznym cieciu:

teraz:

Mam wrażenie ze nic się nie zmieniło

przed

po
JoannaDe 15:04, 08 cze 2016

Cos tam niby rośnie ale jak to w takim tempie będzie odbijać to na starość się doczekam zasłonięcia tych gołych korzeni.

Kawa 15:10, 08 cze 2016

coś się ruszył ale szału rzeczywiście nie ma
ale może on się musi zregenerować wielki jest

ps. dopiero teraz zobaczył twój dopisek o siłowni - extra !