Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

Kawa 12:55, 03 sie 2016

iwka napisał(a)

ja bym po obu stronach furtki dała takie sama nasadzenia, a za bramą choiny, zrobią trochę zasłonę dla gospodarczych

czyli jak ja
iwka 13:02, 03 sie 2016

Kawa napisał(a)

czyli jak ja
no fakt ale jeszcze może być wszystko z jednego, też chyba będzie dobrze, jakoś nie jestem za mieszaniem kilku gatunków, u siebie mam stare świerki i dosadzane tuje i tak średnio to widzę
tylko czy tak wysoka ściana nie zabierze Ci dużo światła?
JoannaDe 13:05, 03 sie 2016

iwka napisał(a)

ja jeszcze tylko dorzucę od siebie odcienie fioletu i różu, i trawy oczywiście i wypisz, wymaluj mój wymarzony ogród

ja bym po obu stronach furtki dała takie sama nasadzenia, a za bramą choiny, zrobią trochę zasłonę dla gospodarczych

Iwus, trawy się rozumie samo przez się Dużo traw Pewnie i róż się zaplącze ale fiolet to nie wiem, nie wiem.

Kawa napisał(a)

czyli jak ja

Czyli dwa do jednego

Ja myślałam odwrotnie znowu: obie strony furtki choina a za wjazdem aureospicata. I te same tuje w rządku przy domu - te stare są do wymiany.

Źle kombinuję?

JoannaDe 13:13, 03 sie 2016

iwka napisał(a)
no fakt ale jeszcze może być wszystko z jednego, też chyba będzie dobrze, jakoś nie jestem za mieszaniem kilku gatunków, u siebie mam stare świerki i dosadzane tuje i tak średnio to widzę
tylko czy tak wysoka ściana nie zabierze Ci dużo światła?

Widzisz Iwonko, ja chyba tez bardzie za jednolitymi nasadzeniami jestem. Przynajmniej na przodzie. W tym akurat przypadku płot po lewej od wjazdu ''zamyka'' jodła więc mogę się pokusić o inne nasadzenia.

Z założenia przed domem ma być niewysoki zywoplot- 1,60-1,80 myślę maks. Wyżej ale tez nie za wysoko (do 2,50 maks ) po prawej od wjazdu dlatego tuje. To strona zachodnia i parking wiec cień nie przeszkadza.
Toszka 14:45, 03 sie 2016

Zółty jest trudnym tłem do nasadzeń. Na rabacie trzeba by coś ciemnozielonego dosadzić. Szpaler aureospicata jakoś mi nie pasi 3-5 sztuk tak.

Jesli rodków nie da się ręcznie wykopać to pozostaje zakwas i ściółkowanie.
Makusia 14:47, 03 sie 2016

Oj jej jej, ale się wzięłaś do pracy planistycznej
Mogę tylko powiedzieć, że tuje rosną najszybciej. Ograniczyłabym też wybór do dwóch gatunków.
JoannaDe 15:08, 03 sie 2016

Toszka napisał(a)
Zółty jest trudnym tłem do nasadzeń. Na rabacie trzeba by coś ciemnozielonego dosadzić. Szpaler aureospicata jakoś mi nie pasi 3-5 sztuk tak.

Jesli rodków nie da się ręcznie wykopać to pozostaje zakwas i ściółkowanie.

Z tym kolorem to powiedziałaś Toszko na głos to czego ja się po cichu obawiałam. Chociaż nie powiem bo kolor mi się bardzo podoba. Co w zamian zatem? Mówimy o nasadzeniach na prawo od wjazdu. Pociągnąć zywoplot ligustrowy jako kontynuacje? Czy serby? Serby planuje tez po drugiej stronie: miedzy brzoza a cisem ( 5 sztuk powinno wejść )

A jak podsypać rodki? Mam siarkę mielona, krew, mączkę bazaltowa. Wszystko czeka. Czy dobrze będzie jak obkopie rodki na około, ściągnę ziemie z korzeni na ile się da i zasypię nowa mieszanką?

JoannaDe 15:12, 03 sie 2016

Makusia napisał(a)
Oj jej jej, ale się wzięłaś do pracy planistycznej
Mogę tylko powiedzieć, że tuje rosną najszybciej. Ograniczyłabym też wybór do dwóch gatunków.

I kto to mówi Martuś Przyznaj się ile puszek farby zużyłaś na wytyczenie kola I żeby nie było, podziwiam Twoje zacięcie w tym temacie.

Poza tym postanowiłam w końcu coś zacząć i skończyć. Bo skacze z tematu na temat i nic z tego dobrego nie wychodzi. Wiec do końca sezonu na tapecie jest front. I tego się będę trzymać. A jak wyskoczę z czymś innym to mnie mocno naprostujcie na właściwe tory.
Toszka 15:12, 03 sie 2016

tak - tak z rodkami trzeba zrobić. Innego wyjścia nie ma.
Serby przerażają mnie swoim wysokim wzrostem Co na to sąsiedzi?
JoannaDe 15:21, 03 sie 2016

Toszka napisał(a)
tak - tak z rodkami trzeba zrobić. Innego wyjścia nie ma.
Serby przerażają mnie swoim wysokim wzrostem Co na to sąsiedzi?

Moimi jedynymi sasiadami jest kukurydza

Mnie serby nie przerażają bo akurat mam przykład na wiosce. Piękny, gesty zywoplot formowany- cięty z kazdej strony. Jednym słowem trzymany w ryzach od prawie 20 lat. Kiedyś miałam okazje rozmawiać z właścicielem tego żywopłotu - stad wiem. Musze cyknąć fotkę to pokażę. Fakt ze jest wyższy trochę ni ja planuje. Tak 3 m gdzieś ma.

A co byś Toszko miała w propozycjach? Moze ja się zakręciłam i nie widzę nic fajniejszego na ta stronę. Ligustrowy mnie jeszcze kusi. Ładny jest i zimozielony. No i mogę dowolnej wysokości go utrzymać. Wtedy wyszłaby mi taka ligustrowa eLka.