no fakt ale jeszcze może być wszystko z jednego, też chyba będzie dobrze, jakoś nie jestem za mieszaniem kilku gatunków, u siebie mam stare świerki i dosadzane tuje i tak średnio to widzę
tylko czy tak wysoka ściana nie zabierze Ci dużo światła?
Widzisz Iwonko, ja chyba tez bardzie za jednolitymi nasadzeniami jestem. Przynajmniej na przodzie. W tym akurat przypadku płot po lewej od wjazdu ''zamyka'' jodła więc mogę się pokusić o inne nasadzenia.
Z założenia przed domem ma być niewysoki zywoplot- 1,60-1,80 myślę maks. Wyżej ale tez nie za wysoko (do 2,50 maks ) po prawej od wjazdu dlatego tuje. To strona zachodnia i parking wiec cień nie przeszkadza.
Z tym kolorem to powiedziałaś Toszko na głos to czego ja się po cichu obawiałam. Chociaż nie powiem bo kolor mi się bardzo podoba. Co w zamian zatem? Mówimy o nasadzeniach na prawo od wjazdu. Pociągnąć zywoplot ligustrowy jako kontynuacje? Czy serby? Serby planuje tez po drugiej stronie: miedzy brzoza a cisem ( 5 sztuk powinno wejść )
A jak podsypać rodki? Mam siarkę mielona, krew, mączkę bazaltowa. Wszystko czeka. Czy dobrze będzie jak obkopie rodki na około, ściągnę ziemie z korzeni na ile się da i zasypię nowa mieszanką?
Poza tym postanowiłam w końcu coś zacząć i skończyć. Bo skacze z tematu na temat i nic z tego dobrego nie wychodzi. Wiec do końca sezonu na tapecie jest front. I tego się będę trzymać. A jak wyskoczę z czymś innym to mnie mocno naprostujcie na właściwe tory.
Mnie serby nie przerażają bo akurat mam przykład na wiosce. Piękny, gesty zywoplot formowany- cięty z kazdej strony. Jednym słowem trzymany w ryzach od prawie 20 lat. Kiedyś miałam okazje rozmawiać z właścicielem tego żywopłotu - stad wiem. Musze cyknąć fotkę to pokażę. Fakt ze jest wyższy trochę ni ja planuje. Tak 3 m gdzieś ma.
A co byś Toszko miała w propozycjach? Moze ja się zakręciłam i nie widzę nic fajniejszego na ta stronę. Ligustrowy mnie jeszcze kusi. Ładny jest i zimozielony. No i mogę dowolnej wysokości go utrzymać. Wtedy wyszłaby mi taka ligustrowa eLka.