Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

Toszka 18:27, 14 lip 2016

Joasiu, bardzo fajnie ci wyszło Z sezonu na sezon wypracujesz formę i nabierzesz wprawy w cięciu
Monka 20:15, 14 lip 2016

Joasia dopisuj do cv - stylistka drzew
Kawa 08:26, 15 lip 2016

Joasia
no!
po pierwszym zdjęciu pomyślałam kurde chyba nie tak
ale później stwierdziłam że jestem w wielkim błędzie!!! bardzo tak!!!
super będzie wyglądał z każdym kolejnym cięciem
anbu 08:50, 15 lip 2016

Joanno pięknie
Makusia 10:00, 15 lip 2016

Asiu wymiatasz- jakbyś się z sekatorami w łapkach urodziła
JoannaDe 11:00, 15 lip 2016

elka_ napisał(a)
Witaj Joasiu

Przeczytałam cały wątek, bardzo ciekawy, dużo dobrych rad, a już ostatnie o cięciu świerków, w sam raz dla mnie

W takim towarzystwie na pewno urządzisz wspaniały ogród, zresztą na tę chwilę już jest na co popatrzeć: olbrzymia magnolia, dojrzałe bukszpany, rododendrony, hortensje, jodła koreańska, olbrzymi cis do formowania, niejeden chciałby mieć na początek tyle rarytasów w swoim ogrodzie

Widzę, że masz żyłkę do cięcia formującego fajna sprawa, na efekty trzeba czasami długo czekać, ale to właśnie jedna z przyjemności ogrodnika. Też niedawno formowałam jałowca-potwora i czekam co z niego wyrośnie

Pozdrawiam i będę zaglądać

Witaj Elu u mnie. Ciesze się ze nowa osoba zagląda i daje znać. Milo mi bardzo.

Rarytaski rzeczywiście są fajne ale tez i kłopotliwe. Doprowadzenie tego wszystkiego do porządnego stanu wymaga czasu i wiedzy. Na szczęście kochane dusze z forum pomagają.

Z ta żyłką do ciecia bym nie przesadzała Ale ciąć lubię, to fakt. W wolnej chwili wpadnę do Ciebie zobaczyć co nawywijałaś z jałowcem.

Pozdrawiam ciepło
JoannaDe 11:06, 15 lip 2016

Toszka napisał(a)
Joasiu, bardzo fajnie ci wyszło Z sezonu na sezon wypracujesz formę i nabierzesz wprawy w cięciu

No dobra Toszka, to teraz dawaj szczerze Bo nie wierze ze nic nie zrobiłam źle. A chciałabym wiedzieć coby na przyszłość uniknąć błędów.

Tak wczoraj chodziłam jeszcze kolo tego świerka, i stwierdziłam ze jest jeszcze za gesty. Pogrzebałam u Ciebie na pinterescie i znalazłam instrukcje jak podciąć same gałęzie. I myślę żeby z wszystkich gałęzi powycinać to co rośnie w dol. Szczególnie patrząc na lewa stronę( niebieska miska na prawo)

Co Ty na to?
JoannaDe 11:20, 15 lip 2016

Moniko, Kamilo, Aniu i Marto, zbiorowo Wam podziękuję. Choć wiem ze nie jest idealnie
Cmoki dla Was.

W realu ten świerk wygląda trochę lepiej. Na zdjęciach mocno zlewa się ze ścianą zieleni za nim.
Toszka 11:52, 15 lip 2016

Na wcześniejszej zapinowanej inspiracji była sosna. Ona w dość naturalny sposób ma przyrosty z igłami w górę. Świerk ma z natury obwisłe gałązki.
Tez patrzyłam na twojego świerka, że jeszcze można by gałązki obciąć ale... radzę najpierw skrócić te gałązki co są, a potem dopiero nadmiar wyciąć definitywnie. Bo ja bym jeszcze świerka z objętości odchudziła, a to dlatego, że jak zacznie przyrosty nowe wypuszczać, a ty będziesz je systematycznie uszczykiwać to od tego miejsca gałązki będą z czasem gęste i ciężkie.
Proponuję zostawić tylko najgrubsze gałązki. Cienizny wycinać.
JoannaDe 14:45, 15 lip 2016

To tak zrobię. Ale to już w następnym tygodniu.

Tymczasem mówię papa. Idę pakować rodzinkę na wyjazd.

Miłego i słonecznego weekendu życzę wszystkim moim gościom.