Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

jolanka 15:57, 13 maj 2020

tulucy napisał(a)
A pytałaś, czemu czyszczą? Tylko porządkowo, czy mają jakiś plan??

Tylko porządkowo. Ten właściciel już dwa razy dostał odmowę przekształcenia tego z lasu na działki.Pewnie porządkuje aby mnie to las przypominało i znowu wystąpi
TAR 15:58, 13 maj 2020

jolanka napisał(a)
Dziewczyny, odpowiem zbiorowo.
Dopadłam właściciela tej leśnej działki i dowiedziałam się, ze to, dorobią to jest czyszczenie. Ma zgodę leśniczego (leśniczówka jest w lesie kilometr dalej - mogę oczywiście zadzwonić). Leśniczy odwlekał z pozwoleniem ze względu na suszę, pozwolił teraz po deszczach.
Cóż, formalnie wszystko jest w porządku.
Widziałam dzisiaj kilka kosów- mamusiek, które odprowadzały młode ptaki po moim ogrodzie. Może ten pierwszy lęg już się zakończył i ptaki sobie jakoś poradzą. Oby.
Ale mam teraz goło za ogrodzeniem

Właśnie robię tę rabatę pod ogrodzeniem

Jolu a nie mozesz zadzwonic do lesniczego i mu powiedziec, ze gniazda ptasie tam sa w tych krzakach i zeby sie troche zastanowil czy dobrze robi, zawsze mozna na niego skarge zlozyc wyzej.

u nas tez kosy z mlodymi przylatuja ale wczoraj widzialam starego jak z ogromniasta dzdzownica lecial w krzaki musi tam byc jeszcze jakis maly podlot.
sylwia_slomc... 16:05, 13 maj 2020

Ja pier........lę, ale się wnerwiłam tą wycinką
Anda 16:05, 13 maj 2020

Dziwię się, że leśniczy nie trzyma się przepisów i w okresie lęgu pozwala na porządki. Te można robić między lutym a listopadem przecież.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 19:40, 13 maj 2020

W Poznaniu, w miejscu gdzie pracuję, nasze biuro mieści się w przedwojennej dzielnicy z dużą ilości starodrzewu. Za płotem jest już teren szpitalny z ogromnym parkiem. Budynek szpitala oddalony jest jednak około 1 km od naszego budynku a my w zasadzie siedzimy jakby w parku. Jesienią 2018 r. ktoś podjął decyzję o przygotowaniu terenu pod rozbudowę szpitala i wiecie co zrobili? Zamiast w miejscu gdzie miałaby stanąć nowa część szpitala, wyciąć drzewa, wycięli je zupełnie w innych miejscach, m. in. tuż przy naszym płocie. Szerokość wycinki to około 15 m.
Do tej pory rozbudowa szpitala nie nastąpiła.
Jaki to miało sens???
jolanka 19:51, 13 maj 2020

TAR napisał(a)

Jolu a nie mozesz zadzwonic do lesniczego i mu powiedziec, ze gniazda ptasie tam sa w tych krzakach i zeby sie troche zastanowil czy dobrze robi, zawsze mozna na niego skarge zlozyc wyzej.

u nas tez kosy z mlodymi przylatuja ale wczoraj widzialam starego jak z ogromniasta dzdzownica lecial w krzaki musi tam byc jeszcze jakis maly podlot.

Tarciu, gdybym wiedziała o tej sytuacji wcześniej to tak, ale ja się zorientowałam jak robota furczala na całego. Teraz to już tylko wojenka z leśniczym a krzaków i tak nie ma
Na pewno porozmawiam sobie z leśniczym to może w przyszłości zastanowi się kiedy będzie dawał pozwolenie na „oczyszczanie” lasu. wrrr
jolanka 19:52, 13 maj 2020

Helen napisał(a)
W Poznaniu, w miejscu gdzie pracuję, nasze biuro mieści się w przedwojennej dzielnicy z dużą ilości starodrzewu. Za płotem jest już teren szpitalny z ogromnym parkiem. Budynek szpitala oddalony jest jednak około 1 km od naszego budynku a my w zasadzie siedzimy jakby w parku. Jesienią 2018 r. ktoś podjął decyzję o przygotowaniu terenu pod rozbudowę szpitala i wiecie co zrobili? Zamiast w miejscu gdzie miałaby stanąć nowa część szpitala, wyciąć drzewa, wycięli je zupełnie w innych miejscach, m. in. tuż przy naszym płocie. Szerokość wycinki to około 15 m.
Do tej pory rozbudowa szpitala nie nastąpiła.
Jaki to miało sens???

No właśnie, na zeza nie można zwalić
jolanka 19:56, 13 maj 2020

Anda napisał(a)
Dziwię się, że leśniczy nie trzyma się przepisów i w okresie lęgu pozwala na porządki. Te można robić między lutym a listopadem przecież.

Nie wiem, co nim kierowało. Podejrzewam, ze odpowie mi, iż z powodu „zagrożenia pożarowego” To jest ten teren, gdzie dwa lata temu przeszła trąba powietrzna. Po uporządkowaniu tego terenu las zaczął się odnawiać i porosło mnóstwo samosiejek i krzaczorów. Ptaki miały raj ale....
jolanka 19:57, 13 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja pier........lę, ale się wnerwiłam tą wycinką

No właśnie, głupota ludzka i bezduszność nie zna granic
TAR 20:43, 13 maj 2020

jolanka napisał(a)

Nie wiem, co nim kierowało. Podejrzewam, ze odpowie mi, iż z powodu „zagrożenia pożarowego” To jest ten teren, gdzie dwa lata temu przeszła trąba powietrzna. Po uporządkowaniu tego terenu las zaczął się odnawiać i porosło mnóstwo samosiejek i krzaczorów. Ptaki miały raj ale....

ale jakiemus jełopowi to najwyrazniej przeszkadzalo