Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

Kawa 09:52, 31 maj 2017

Joluś no super akcja z sikoreczką

u mnie w zeszłym roku była taka ktora uderzyła w budynek niestety nie przeżyła ale padła sobie w pudełeczku z trawą

czekam na fotki
ren133 13:55, 31 maj 2017

Czy mi się zdaje czy jakoś mało zdjęć ogrodu?
sylwia_slomc... 14:48, 31 maj 2017

jolanka napisał(a)

Pryskalam wczoraj jakimś gotowcem ale nie jest dobry Dzisiaj poprawilam innym, zobaczenia jutro Masakra jakaś. Pisardi to oblepione całe. Róże może nie az tak, ale tez Ręcznie to na pewno nie dałabym rady. Najpierw chemia, potem zrobię czosnek

U mnie mszyce nie najgorsze nawet , gorzej z zielonymi gąsieniczkami co liście orlikom pod domem zjadły do zera I zmasowany atak komarów od dwóch dni, włażą do nosa do oka...wszędzie....i repelenty nie pomagają ani trochę

Co do mszyc miała jedna róża ta na pegoli , ale ja fukam chemią jeśli tylko biedronek nie ma , jak są biedronki to one robotę robią za mnie
katel 19:44, 31 maj 2017

Jolu super z Ciebie ratowniczka . Mszyce i u mnie przypuściły atak i komary też
jolanka 20:17, 31 maj 2017

Odpowiem zbiorowo i wgram zdjęcia
Dziewczyny, nawet nie wiecie ile radości dała mi świadomość, że sikoreczka przeżyła Ponieważ po raz pierwszy w życiu miałam taką sytuację bałam sie jak diabli, że zrobię coś, co zamiast pomóc, zaszkodzi.
Dziękuję za Wasz uśmiech

Oto nasz bohaterka zaraz po znalezieniu jej w wodzie. To znaczy, zdjęć od razu nie robiłam, dopiero jak przeniosłam ją pod krzaki aby nikt jej nie upolował, wytarłam troszkę z wody i próbowałam karmić ziarnami najpierw siemienia lnianego a później slonecznikiem

cdn
jolanka 20:23, 31 maj 2017

Po jakiejś pół godzinie, kiedy udało mi się pensetką włozyć sikorce kilkanaście ziarenek (ziarna slonecznika musiałam kroić bo były dla niej za duże i nie mogła przełykać), przeniosłam ją do pudełka po butach wylozonego miękką sciereczką.
zauważyłam, że otwierała dziobek wtedy, gdy poruszałam mocniej pudelkiem - wtedy dawałam jej ziarenka.

cdn
Gosiek33 20:29, 31 maj 2017

toż to dziecię sikorki cudna jest... na przyszłość nie karm gdy w takim stresie biedaczka jest
jolanka 20:36, 31 maj 2017

Po kolejnej pól godzinie doszłam do wniosku, że piórka same to tak szybko nie wyschną. Sikoreczka nawet nie próbowała nimi poruszać
Zabrałam pudełko do łazienki i suszarką do wlosów - zimnym powietrzem - ardzo delikatnie ją suszylam. Myslałam, że będzie się bała ale nie
Wystawiała dziobek i główkę w kierunku powietrza

Wynioslam ją z powrotem na taras. Pozwoliła wziąć się na ręce Wczepiła sie wtedy bardzo mocno pazurkami w moje palce.

Potem dalej do pudelka i karmienie slonecznikiem

Wyglądała juz lepiej. Kiedy ją karmiłam połykała sprawnie ziarenka i mocno łapała mnie wtedy za palec, normalnie dziobała mnie daj więcej

cdn
jolanka 20:42, 31 maj 2017

Wreszcie zaczęła sie ruszać, kręcić łepkiem. Potem otrzepywała się - suszyła już się sama

jolanka 20:43, 31 maj 2017

A to ostatnie jej zdjęcie przed odlotem - najpierw tylko kilka metrów i to bardzo nisko nad trawnikiem. Po minucie odleciala