Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

AgataP 09:05, 30 maj 2017

jolanka napisał(a)

A ja nie prasuję od razu po praniu Tylko to co potrzebne na bieżąco Hihi

Łucja, początkowo chcialam aby ogród zrobic szybko. teraz wiem, że będzie to trwalo kilka lat. Oczywiście, bardzo bym chciala inaczej ale ponieważ robię w większości sama więc nie przeskoczę ograniczeń. Po prostu musze zaakceptowac rzeczywistość, Trudno
U mnie chyba pierwszy będzie Louis Odier, kolor widzię tez u Winchester Cathedral.

Po pierwsze pranie - nienawidzę prasować, kupiliśmy więc elektryczną suszarkę do prania. Teraz wszyscy domownicy nauczeni obsługi mogą mnie skutecznie wyręczyć. ( więcej czasu dla mnie w ogrodzie)
Ogród - też wszystko sama, chyba że prace typu postawienie ogrodzenia, ułożenie płyt chodnikowych, konstrukcje różne wtedy mąż. Ostatnio uczę syna kosić trawę ( będzie więcej czasu dla mnie w ogrodzie )
Poza tym sprzątam w domu co 2 tygodnie, jak komuś przeszkadza to wie gdzie stoi odkurzacz, kuchnia sprzątana na bieżąco. A co, niech tylko się odezwą

Louis będzie u mnie pierwszy, jest tak zapączkowany aż miło. A to dopiero jego drugi rok u mnie. Uwielbiam jego zapach.
ren133 09:40, 30 maj 2017

I gotowanie i zakupy też sama?
Filomena 10:03, 30 maj 2017

jolanka napisał(a)

...
Łucja, początkowo chcialam aby ogród zrobic szybko. teraz wiem, że będzie to trwalo kilka lat. Oczywiście, bardzo bym chciala inaczej ale ponieważ robię w większości sama więc nie przeskoczę ograniczeń. Po prostu musze zaakceptowac rzeczywistość, Trudno
...

Ja chciałam się wyrobić w 3 lata. Ogród tworzę już 12-ty rok i koncepcja dopiero wychodzi jako tako. Przestój zdrowotny i inne życiowe priorytety niestety ograniczają nasze marzenia. Ale przyjemność jest też w ciągłym w tworzeniu, ulepszaniu, reagowaniu na aktualne potrzeby i chciejstwa. Tworząc ogród nauczyłam się respektu do życia, czerpania przyjemności z każdego drobiazgu i cierpliwości.

Też czekam na róże!
Kindzia 10:20, 30 maj 2017

Jolcia...przeceniasz mnie...nie wiedziałam, że są dwa...i droździk, i drozd!
Myślałam, że po prostu zdrobniłaś mu imię
jolanka 21:17, 30 maj 2017

frezja napisał(a)

Chwilę poczekaj, one już powoli żółkną. Ważną rzeczą jest, aby w okresie po przekwitnięciu nie obrywać liści. Tulipanowi dostarczamy wody, dopóki liście nie zaczną wysychać. Podlewanie jest bardzo ważne, gdyż właśnie cebulki regenerują się po kwitnieniu i zbierają odpowiednie zapasy, aby móc równie pięknie zakwitnąć w przyszłym roku.

Ok, tak zrobię. Liczę na to, ze popada Żartuje, wiem, że muszę sama
Marga 21:21, 30 maj 2017

Też mi się wydawało, że w max 2 lata ogród będzie gotowy. Alez się pomyliłam. Teraz mi się wydaje, że nigdy nie dam rady go skończyć
Mala_Mi 21:25, 30 maj 2017

jolanka napisał(a)
[

Aż mnie zatkało na widok tej piwonii.... C U D N A
jolanka 21:26, 30 maj 2017

tulucy napisał(a)
Jolu, no a ja już kilka lat się tak bawię, bo robiłam najpierw dostępne kawałki, potem niby całość, aż się koncepcja zmieniła...
U mnie kolor pokazało już sporo, Cardinal R., Nuits de Young, Winchester, Mary rose, St. Swithun, kilka historycznych, Louiska też. I tak kilka dni już pokazują i nic dalej...

Ja prasuję hurtem, żeby dzieci miały wszystko złożone w szafach. Rano nienawidzę, bo zawsze potem się boję, że żelazko nie wyłączone

Zazdroszcze tym, którzy potrafią i mogą zaplanować od razu wszystko a potem tylko realizują Ja latam z roślinami bez przerwy i końca nie widać. A koncepcja zmienia mi się, jak mówi mój eM , trzy razyvdziennie Wesoło chociaż.
Dzisiaj oblecialam róże i pączki w kolorze ma sporo. Chyba pierwsza będzie albo Minerwa albo Louis Odier. Winchester C. tez ma pękające pąki i róża, którą kupiłam jako Eyes for You ale coś się nie zgadza Chyba będzie pomyłka

Kiedy musiałam myśleć o dziecku to nawet prasowałam wieczorem ale odkąd nie muszę to raj na ziemi
jolanka 21:28, 30 maj 2017

kasja83 napisał(a)

U siebie też to podejrzewam, bo wyrosły w rabacie bardzo nieregularnie.

Czosnków podobno się nie wykopuje ale obawiam się, że stołówkę dla nornic zostawię
jolanka 21:38, 30 maj 2017

AgataP napisał(a)

Po pierwsze pranie - nienawidzę prasować, kupiliśmy więc elektryczną suszarkę do prania. Teraz wszyscy domownicy nauczeni obsługi mogą mnie skutecznie wyręczyć. ( więcej czasu dla mnie w ogrodzie)
Ogród - też wszystko sama, chyba że prace typu postawienie ogrodzenia, ułożenie płyt chodnikowych, konstrukcje różne wtedy mąż. Ostatnio uczę syna kosić trawę ( będzie więcej czasu dla mnie w ogrodzie )
Poza tym sprzątam w domu co 2 tygodnie, jak komuś przeszkadza to wie gdzie stoi odkurzacz, kuchnia sprzątana na bieżąco. A co, niech tylko się odezwą

Louis będzie u mnie pierwszy, jest tak zapączkowany aż miło. A to dopiero jego drugi rok u mnie. Uwielbiam jego zapach.

Powinna chyba też o tym pomyśleć bo nie znoszę prasowania. Wystarczy, ze wrzucam do pralki To tez wysiłek
Wiesz, te trudniejsze męskie prace to tez niestety muszę zaplanować sama EM nie lubi robót ogrodowych, poza tym, ponieważ nigdy tego nie robił, zwyczajnie inżynier to on nie jest Tak naprawdę to mi nie przeszkadza tylko czasu potrzebuje A z tym cos ostatnio problem
Hihi, muszę tez ze sprzataniem zrobić tak jak Ty. Super Kupione
LO ter mam drugi rok i zaczynam się bać. Ma tyle przyrostów, ze zagłuszy sąsiadów Spryskalam go bo w UB roku miał skoczka i plamistość Może uda mi się to ograniczyć