Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 22:28, 06 cze 2016

Przekwita rododendron american beauty.

Za chwilę będzie trzeba oberwać kwiatki, by swobodnie z rozet mogły wybić nowe przyrosty i zawiązać się nowe pąki

Nova Zembla zwariowała. W jednej oberwałam kwiaty, myśląc, ze coś ją zaatakowało - choć prawdopodobnie był to grzyb, kwiaty nie otworzyły się, a zaczął wypuszczać już przyrosty nowe.
Drugiego zostawiłam na przeczekanie.

I dziś zaczął otwierać kwiaty. Rano jeden pąk, wieczorem już 8 pąków pękało pokazując kwiaty.
Nie chce zrozumieć, ze czas rododendronów był w maju, a teraz wszyscy czekają na róże. I co ja mam powiedzieć?

Anusia 22:28, 06 cze 2016

Iwk4 napisał(a)

Aniu, poznałaś mnie od razu, jak tylko weszłam. Przywitałaś bardzo ciepło, to było niesamowite, a wcale wcześniej się nie widziałyśmy. Jesteś bardzo ciepłą osobą, masz dużo cierpliwości w opiece nad córeczką, nie zazdroszczę ci, ale widać, jak darzysz ją miłością i pięknie się opiekujesz, choć to niełatwe być z Darią 24 godziny na dobę. Każdy czasami potrzebuje wytchnienia. Życzę ci, byś czasami miała czas dla siebie Aniu, cudownie się z wami rozmawiało, tworzycie fajną parę z mężem. Nie chciało mi się wyjeżdżać, czuję niedosyt

Dziękuję za ciepłe słowa i dodanie otuchy w codziennej prozie życia. Chyba wszyscy czujemy niedosyt. Wszystko jest do nadrobienia i fajnie, że możemy się zgrać i tworzyć fajną grupę ludzi o podobnych zainteresowaniach.
Masz tyle roślin, że ja cały czas mam wrażenie, że jestem co chwilę w innym ogrodzie. Macham z Żuław
Iwk4 22:46, 06 cze 2016

Aniu, bylinami łatwo można się obłowić. Łatwo się mnożą, dzielą, sieją.
Gorzej z krzewami, iglakami - te już trzeba odżałować i kupić
W tym roku wysiewałam krwawnik terakota. Ciekawa go jestem, ładnie się rozrósł na bylinowej rabacie, ale nie wiem, czy zakwitnie w tym roku.
Mam też z siewu 6 rozplenic Moundry. Młode są i nie wiem, czy przezimują. Na razie nabierają masy. Zawsze 6 darmowych sadzonek. Wysiewałam więcej, ale one trudno kiełkują. Dobre i to

Tak mi nagadałaś o twojej niebieskiej rabacie, ze będę dążyć do podobnego zestawienia niebieskiego Dziś posadziłam na niej kocimiętkę od Ewy bacowej. Taką wysoką. U Ewy cały szpaler cudnie wygląda. Ja cierpliwie będę czekać wiosny, aby ją po podzielić
Zaczyna kwitnąć szałwia

Iwk4 22:51, 06 cze 2016

Anusia napisał(a)

Masz tyle roślin, że ja cały czas mam wrażenie, że jestem co chwilę w innym ogrodzie.

Aniu, ja mam ogród naokoło domu. Zatem są to zakątki, niekoniecznie wszystkie widoczne naraz. Na fotkach jest zatem kolorowy zawrót głowy

A wczoraj Zbyszek powiedział mi, ze lubi kolorowy ogród.
Ja mu mówię, ze on jest kolorowy.
A on pokazuje mi zakątek bylinowy i mówi:
tam jest fioletowo i niebiesko

No tak, ale na innych rabatach są inne kolory. I weź tu facetowi dogódź
A ja się tak pilnuję, by bylinowa była w odcieniach niebieskiego i żółtego
Anusia 22:53, 06 cze 2016

A ja tak z tym kolorem poszalałam, że nawet na folkowej ostróżka letnia zakwitła w kolorze fioletowym W tym sezonie w moim ogrodzie dominują kolory fioletowy, niebieski i biało-kremowy Wyłamują się jedynie róża Solo i Gefyld, ich kolor czerwony jest takim dodatkiem. Oczywiście folkowa rabata i tak rządzi się swoimi prawami i troszkę ożywi Uciekam już lulu, dobrej nocy.
Anusia 22:58, 06 cze 2016

Jeszcze dodam tylko, że lubię u Twojego męża jego poczucie humoru
Makao_J 23:04, 06 cze 2016

Czosnków główkowych zazdraszczam. Kiedyś i ja sobie kupię a na razie poczekam aż Twoje zakwitną to nacieszę oczu. Ślicznie będzie
Iwk4 23:28, 06 cze 2016

Anusia napisał(a)
Jeszcze dodam tylko, że lubię u Twojego męża jego poczucie humoru

Przekażę mu to. Ja też go lubię takiego wesołego. Rozbraja moją powagę
Iwk4 23:30, 06 cze 2016

Makao_J napisał(a)
Czosnków główkowych zazdraszczam. Kiedyś i ja sobie kupię a na razie poczekam aż Twoje zakwitną to nacieszę oczu. Ślicznie będzie

Aniu, jesienią zupełnie niedrogo można było kupić na wyprzedaży wysyłkowej. Kupowałam, choć nie planowałam. Zwyczajnie skusiła mnie cena
Luki 08:32, 07 cze 2016

Nadrobiłem wycieczkę, spotkanie, i fotki ogrodu. Tak patrzę i już mnie wyprzedziłaś, bo róże już u Ciebie kwitną czosnki bardziej zaawansowane, uczę się cierpliwości