Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Anda 22:06, 29 lis 2016

Iwk4 napisał(a)

Ewuniu, w przejściu na taką donicę z kratką jest za mało miejsca. I nie chcę tam drewnianej ...

A ta trzmielina zrzuca liście na zimę?

Tak. Wolałabyś coś zimozielonego?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Iwk4 22:07, 29 lis 2016

asiak napisał(a)

hm... na pewno wiedziałaś

Hm, od teraz już tak
perukowiec żółty
Iwk4 22:08, 29 lis 2016

Anda napisał(a)

Tak. Wolałabyś coś zimozielonego?

Tak. Skoro ma stać przed domem także zimą ...
Nie może to być też nic drogiego, gdyby trafiły się temperatury -20
Chyba, że miałabym chować na zimę ...
Anda 22:19, 29 lis 2016

Iwk4 napisał(a)

Tak. Skoro ma stać przed domem także zimą ...
Nie może to być też nic drogiego, gdyby trafiły się temperatury -20
Chyba, że miałabym chować na zimę ...

Liściaste to mogłyby być Cotoneaster dammeri, tylko one tak trochę jak płaczące wyglądają, bo wypuszczają długie baty. Można je super ciąć. Z pewnością ładnie wygląda Euonymus fortunei. Poza tym pozostają iglaste. Tych jest duuużo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
22:20, 29 lis 2016
Ładniejszy bordowy perukowiec (jak dla mnie) Ana ma przed wejściem w donicy już chyba ze 3 lata (na pewno)
Iwk4 22:27, 29 lis 2016

Tak, pytałam się Any, jak zabezpiecza na zimę, nawet sobie gdzieś instrukcję zapisałam...Myślę, ze takie zabezpieczenie pianką bąbelkową i styropianem dotyczy każdego zimowania ...
Nie umiem się zdecydować na coś jednego.

Anda mi tu łaciną sypie, co chwilkę muszę prosić wujka google o pokazanie fotek, ale bynajmniej fachowo. Anda, ty tak z pamięci?
Cotoneaster dammeri - to irga. Mam i się zachwycam. Mogłabym mieć jeszcze jedną, hi, hi
Euonymus fortunei- to trzmielina. Zawsze mi się podobała i jeszcze na pniu nie mam
W szkółce widziałam obie i prawdopodobnie wybór padnie na jedną z nich.
Anda - bardzo ci dziękuję za typy
Anabell 22:28, 29 lis 2016

Iwonko - znajdziesz lampki po marketach, a bądź czujna zaraz po świętach.
W Ikea i Kaufland kupowałam po 3, 99. na dwa paluszki, inne z Ikea kulki 4 cm średnicy po 9, 99 wiszą dwa lata są baterie słoneczne.

Dziś wybrałam się tylko po lampki led do ogrodu. Chcę już założyć, rozprowadzić kable do gniazd, potem robię wszystko na raz.

W ubiegłym roku kupiłam 3 zestawy zewnętrznych oświetleń, bardzo grube porządne przewody poświeciły krótko. Teraz wyjęłam sprawdzić co z nimi, jeden zupełnie nie świeci, w drugim 3 lampki migają. Potrzebowałam nowe i stało się, kupiłam 4 sznury po 500 lampek z ciepłym białym światłem i 3 szt po 300 szt czerwonych.

stwierdziłam, że z Ikea są najtrwalsze razem z zasilaczami.
MirellaB 22:30, 29 lis 2016

Iwonka na szybko zaglądam. Lustro chcesz w ogrodzie?
Zana 22:40, 29 lis 2016

Trzmielinę na pniu mam w ocieplonej donicy na balkonie. Ubiegłą zimę przetrwała bezproblemowo. Teraz testuję tuję Whipcord (taka kudłata). Kilka lat w nieocieplonych donicach miałam krzewuszkę na pniu i brzozę szczepioną zwisającą, uśmierciłam niestety zbyt dużą ilością nawozu.
Iwk4 22:42, 29 lis 2016

Zatem sprawa załatwiona na ten moment.

Ale chcę tu jeszcze jedną rzecz napisać:

Jakiś czas jestem już na forum. Początkowo odpowiadałam na każdy post, cytując go, udzielając wyczerpującej odpowiedzi. Ale taki sposób nabija sporo tekstu, zaśmieca pamięć serwera, nie jestem przekonana, czy to dobry sposób, podobnie , jak powielanie wielu zdjęć poprzez cytowanie kilku, a nie jednego, do którego się chcemy odnieść

Innym sposobem odpowiadania osobom, jest zwracanie się po imieniu do tych osób.

Od jakiegoś czasu nie nadążam z odpowiadaniem na posty. Bardzo przepraszam, jeśli ktoś czuje się dotknięty, albo wydaje mu się, że go pominęłam. Tak nie jest. Ale czas mamy wszyscy ograniczony. Nie udaje mi się odpisać każdemu z osobna, czasami uciekam do odpisania wszystkim naraz, podsumowaniu dyskusji...
Chciałabym też dać radę wszystkich odwiedzić, ale to też jest niewykonalne.

Czas dzielę pomiędzy obowiązki domowe i forum. A że w weekendy rodzinka: M i dzieci zjeżdżają do domu, staram się więcej czasu im poświęcić wtedy. W weekendy jest mnie tu zatem mniej Mam nadzieję, ze rozumiecie sytuację.

Pozdrawiam zatem wszystkich zaglądających. Zarówno tych, co zostawiają ślad, jak i tych, co tylko czytają Nie wszyscy przecież mają czas coś napisać. Rozumiem to

Moja Irga na pniu: