Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Lomianianka 01:22, 30 gru 2016

Iwk4 napisał(a)
Ewa, zobaczę, co da się zrobić ... Jest jeszcze kwestia spadku na poziomych elementach. To był powód, który sprawił, ze nie kazałam przekładać... Trzeba byłoby wszystko rozbierać i kłaść od nowa pod innym spadkiem. Będę obserwować przy opadach,co się dzieje i podejmę decyzję

Na takiej długości rynny spadek reguluje się rynhakami to zaledwie 2-3 cm
tulucy 08:42, 30 gru 2016

A może skoro niedużo wody, to ozdobna beczka na deszczówkę? Bez zakopywania.

Iwonko plan ogrodu pomógł mi ostatecznie zlokalizować Twój warzywnik

New Dawn piękna jest i na pergoli powinna zjawiskowo wyglądać... Nie mogę się mojej doczekać, kiedy się rozrośnie...
Iwk4 09:52, 30 gru 2016

Dziś znalazłam fotkę, która byla powodem do przesadzenia róży New Dawn.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5743-bawaria?page=8#post_3
4 zdjęcie pokazuje rozmiary róży.
MirellaB 09:54, 30 gru 2016

Ciurkadełko i ścianka po dwóch różnych stronach ogrodu będzie ok

Iwonka, ale czy tam rośnie jeden krzak róży?
Iwk4 10:04, 30 gru 2016

Mirelko, gdzie? Na zalinkowanej fotce? Nie wiem. Ale zobacz, jak wysoko. Moja roza w drugim sezonie mocno się rozrosła. Gdybym jej nie okalala wkolo na trejażu, dawno by go pokonała wielkością. Przesadzilam, póki dałam radę razem ze Zbyszkiem. I tak ją trochę przycielismy, bo ciezko bylo się dostać do niej, by przesadzić. Pewnie sezon będzie się zbierac. Mam jeszcze jedną na scianie domu. Wiosna zdejmiemy ja z trejaza i dostanie podporę na ścianie.

anna_t 12:02, 30 gru 2016

Iwk4 napisał(a)
Dziś znalazłam fotkę, która byla powodem do przesadzenia róży New Dawn.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5743-bawaria?page=8#post_3
4 zdjęcie pokazuje rozmiary róży.

nie znam dobrze ogrodu Kasi ale koniecznie musze zapoznać się z jej wątkiem. ostatnio pisala tez o swojej pomponeli 2 metrowej
anna_t 12:04, 30 gru 2016

Iwk4 napisał(a)
Aniu, nigdy nie robiłam całościowego planu działki z wymiarami. Nie było mi to potrzebne.
Wygląda na to, ze mam dość skomplikowany układ działki. Na dodatek nie jest ona duża. Praktycznie, to przy takim układzie niemal nie ma miejsca na ogród. Jakoś sobie z tym poradziłam i stworzyłam rabaty wokół domu ...

Naniosłam tutaj tylko drzewa, nie narysowałam rabat, bo rysunek nie jest w skali, tylko poglądowy, gdzie co jest posadzone
Tutaj pokazałam rabatę z tulipanowcem i bukiem i listewkowym ogrodzeniem - literki T i B
Dzisiejsza rabata z rododendronami jest na lewo od wejścia. Oddziela ją żywopłot z bukszpanu. Rośnie też tam dość spora jodła koreańska - JK. Po prawej stronie wejścia są hortensje Vanilia Fraize.
Wjazd na posesję jest od strony drogi dojazdowej na pole...

czyli dobrze kombinowalam tylko myślałam ze koło furtki jest jeszcze brama wjazdowa na auta ale hortensje dobrze kojarzyłam
kurcze teraz to ja się tutaj czuję jak u siebie
będzie dalszy ciąg podsumowań rabatowych?
Iwk4 12:48, 30 gru 2016

Ewa, chyba się lepiej znasz na rynnach, niż ja.

Łucjo, beczka moze nie. Ale jakaś donica odprowadzająca dalej wodę moglaby ciekawie wyglądać. Jest to jakieś rozwiązanie.
Czasami jest tak, ze czlowiek sobie coś zakoduje, a potem z tym się meczy, jak nie jest po jego mysli... Faktycznie rura miala byc z drugiej strony...
Iwk4 12:52, 30 gru 2016

Aniu, kojarzyłaś dobrze. Teraz będzie łatwiej odnieść się do planu.
Kolejne rabaty w wolnej chwili
Lomianianka 14:25, 30 gru 2016

Niesamowite zmiany w ogrodzie Iwonko. Masę pracy Was to musiało kosztować a ile ważnych decyzji.
Ogród masz piękny i już dojrzały.
Przede mną jeszcze spore zmiany, stale latam z łopatą i przesadzam, właściwie mam tylko skończone wrzosowisko i różankę. No i na wiosnę zacznę wreszcie tworzyć cienistą rabatę z placykiem kawowym. Czasem zazdroszczę innym, że mają skończone ogrody i pozostała im tylko kosmetyka czyli dopieszczanie.
Ja byłam niecierpliwa i robiłam trochę od końca i na przekór zasadom ogrodniczym. Porady Danusi były bezcenne.... tektura ziemia, ocet .... byle jak najmniej pracy i kopania i szybki efekt, musiało kwitnąć. No i mój orzech włoski.... wszystko pod nim rośnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies