Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 15:08, 30 gru 2016

Ewa, a ten ocet? Do czego ijak używałaś?

Anda 15:22, 30 gru 2016

Ja nie ta Ewa, ale ocet pewnie na chwasty, np. pomiędzy kostka
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Iwk4 15:28, 30 gru 2016

Dziewczyny, a jak ten ocet się sprawdza?
Rozcieńcza się go?
Kto go stosował z pozytywnym skutkiem?
Lomianianka 15:29, 30 gru 2016

Iwk4 napisał(a)
Ewa, a ten ocet? Do czego ijak używałaś?

octem pryskałam i nadal pryskam chwasty (te większe wyrwałam) na to tektura, gazety i co tam było pod ręką, potem piasek, ziemia, rosahumus, gnojówka z pokrzyw. Na początku nie miałam swojego kompostu.
Mam stary bardzo zachwaszczony trawnik, więc większe chwasty traktuję octem. Nie jestem w stanie założyć trawnika angielskiego. Ogromne koszty. Nie używam chemii w ogrodzie, postępuję zgodnie ze wskazówkami moich guru ogrodowiskowych czyli Waldusia i mazana
Lomianianka 15:32, 30 gru 2016

zamiast octu można używać soli np. przy krawężnikach, kostce itp. jak wypali łatwo wycinać wrastającą trawę.
Lomianianka 15:37, 30 gru 2016

Iwk4 napisał(a)
Dziewczyny, a jak ten ocet się sprawdza?
Rozcieńcza się go?
Kto go stosował z pozytywnym skutkiem?

nie rozcieńczam - 10%
Anda 15:41, 30 gru 2016

Iwonko ja octem traktuję tylko co większe chwasty w kostce, których nie dam rady ręcznie wyrwać. Nie rozcieńczam wtedy. Jeśli potraktujesz octem chwasty w trawach, to uważaj, bo ocet niszczy wszystko. Tak można zrobić sobie żółte plamy w trawniku, które długo nie zarastają.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Lomianianka 15:48, 30 gru 2016

Anda napisał(a)
Iwonko ja octem traktuję tylko co większe chwasty w kostce, których nie dam rady ręcznie wyrwać. Nie rozcieńczam wtedy. Jeśli potraktujesz octem chwasty w trawach, to uważaj, bo ocet niszczy wszystko. Tak można zrobić sobie żółte plamy w trawniku, które długo nie zarastają.

jak ustawisz odpowiednio spryskiwacz (strumyk a nie mgiełka) i skierujesz ocet w okolice korzeni to nie wypalisz dużej plamy. A po podlewaniu czy deszczu mała plamka zarośnie trawą i jest niewidoczna.
Anda 15:55, 30 gru 2016

Lomianianka napisał(a)

jak ustawisz odpowiednio spryskiwacz (strumyk a nie mgiełka) i skierujesz ocet w okolice korzeni to nie wypalisz dużej plamy. A po podlewaniu czy deszczu mała plamka zarośnie trawą i jest niewidoczna.

To był tylko taki test, który sobie przeprowadziłam parę lat temu na własnym trawniku. Teraz już tak nie robię Ale dzięki serdeczne za radę
Iwk4 16:39, 30 gru 2016

Dzięki dziewczyny,
mnie najbardziej denerwuje mniszek.
W tym roku sporo go wydłubałam z podjazdu, wyrzuciłam, a dopiero potem doczytałam o pozytywnym działaniu gnojówki z mniszka. Teraz będę zbierać i nastawię gnojówkę

I planuję w tym roku wprowadzić do ogrodu opryski z herbatki tymiankowej i octanu wapnia