Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Toszka 22:47, 19 maj 2017

Pamiętam ten plan i nawet zastanawiałam się czemu go zarzuciłaś... a tu proszę, niespodzianka
Iwk4 23:14, 19 maj 2017

Malgosik napisał(a)
żal się żegnać z tulipanami
dobrze że inne odmiany dopiero zaczynają
a grusze u mnie już dawno przekwitły

U mnie tulipany później wystartowały. I długo kwitły.
Exotic w tym roku nie spotkały się z Quin of Nigth. Te drugie praktycznie zakwitły, gdy oberwałam łebki exoticom.
Niewiele ich zostało z roku poprzedniego.

Iwk4 23:15, 19 maj 2017

Tutaj nowe zestawienie: miały być Roccoco (?) i Quin of Nigth.

Na tej rabacie połączyłam z Upstar z B(czy aby to one?)

Sebek 23:20, 19 maj 2017

Queen of The Night są późne, ciekawe jakby grały z liliokształtnymi, które teraz kwitną? Exotic jest wczesny, do hiacyntów się nadaje
Iwk4 23:24, 19 maj 2017

Toszka napisał(a)
Pamiętam ten plan i nawet zastanawiałam się czemu go zarzuciłaś... a tu proszę, niespodzianka

Toszko, nie zarzuciłam planu. On był bardzo dobry. Łuki jest specem
Tylko nie sposób było go realizować, kiedy trwała budowa części gospodarczej. Na fotkach się tego nie pokazuje. Realizowałam rabaty, a na miejscu, gdzie powinien być trawnik, przez niemal cały zeszły rok leżały deski, blacha i kupa żwiru. Dopiero jesienią odzyskałam ziemię. Wiosną wywieźliśmy sporo piasku, a w to miejsce przyjechał czarnoziem ( 2 przyczepy), mieszałam z obornikiem, gliną i kompostem. Trawnik posialiśmy na takiej mieszance. Niewielki kawałek, ale wreszcie połączył rabaty w całość.
Pozostał podjazd, ale w tym roku nie damy rady...
Wygląda na to, ze łatwiej założyć ogród, niż zrobić podjazd, hi, hi
Nie spieszę się, bo musimy pociągnąć jeszcze prąd do siłowników przy bramie i zakopać linię wodną, abym mogła nawadnianie na rabaty rozciągnąć...
Iwk4 23:34, 19 maj 2017

Sebek napisał(a)
Queen of The Night są późne, ciekawe jakby grały z liliokształtnymi, które teraz kwitną? Exotic jest wczesny, do hiacyntów się nadaje

Widzisz Sebek, rok temu tego nie wiedziałam. Połączyłam czarny z białym, pomieszałam, a jak cebulki wykopywałam, nie byłam pewna, czy dobrze je rozdzielę. Zostawiłam razem. Rok temu był tydzień, gdy kwitły razem,
8 maja 2016

w tym roku było inaczej. Szczerze mówiąc, Exotici - jestem na tak.

Bardzo ładne, długo kwitły, rozmnożyły się, na rabacie ładnie widoczne, jasną plamę robiły.
Quiny pewnie ładnie by się na żwirku odbijały. Na mnie wrażenia nie zrobiły. I co roku jest ich u mnie mniej. Białe dokupię jesienią. Tych ciemnych już mi wystarczy
Iwk4 00:05, 20 maj 2017

bacowa napisał(a)

Masz brzydką lawendę?, wiosną bałam się że z mojej nic nie będzie , a ona właściwie dopiero teraz odbija.

Ewo, mam trzy rodzaje lawendy: Piękną, mniej piękną i brzydką. I nie wiem dlaczego tak różnie to wygląda?
Pod klonem w zaciszu soczyście zielona. Zero oznak przemarznięcia.

Tu z tyłu - średnio ładna. A dwa krzaczki z przodu - musiałam jeszcze raz ciąć. Widać, że odbija, ale wolniej

Iwk4 00:09, 20 maj 2017

MonikA napisał(a)
Iwonko czosnki u minie takie jak i u ciebie, liście brzydkie ;(, ale taka ich natura (podobno) muszę pomyśleć w czym to zamaskować, ale już nie w tym roku

Tulipanki pięknie kwitną

Przycięłam listki czosnkom, a one dalej żółkną. Muszą koniecznie być za czymś większym
Zaczynają kwitnąć, z godziny na godzinę

Iwk4 00:15, 20 maj 2017

Hmmm, tej kocimiętki miał kot nie lubić. Tarzał się w jej zapachu dziś

Basilikum 08:00, 20 maj 2017

Iwonko ja czosnkom obcinam liscie calkiem u dolu, jakies 3 cm zostaja. No i w nogach Maja zazwyczaj cos wyzszego wiec tego nie wiadac.

Wypieknial Twoj ogrod ale to w pelni Twoja zasluga

Toszko zalozysz ten watek? napisac do Danusi? Dziewczyny juz poszukaly, ze takiego nie ma.