Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

tulucy 23:14, 04 lip 2017

Iwonko, to może powtórzycie którąś z rosnących? Moja dusza się skręca, że to piszę
Iwk4 23:18, 04 lip 2017

tulucy napisał(a)
W internecie bardzo mi się jeszcze podobała Sweet Laguna - pachnąca mocno ponoć. ale moja sadzonka kiepsko się prezentuje i podejrzewam, że nie zakwitnie w tym roku.

U Ewy chyba obie:
bacowa napisał(a)
2 laguny nareszcie się spotkały.
tulucy 23:20, 04 lip 2017

Iwonko a może ponegocjuj czerwoną pnącą w innym miejscu ogrodu? na obelisku może? ...
Iwk4 23:26, 04 lip 2017

tulucy napisał(a)
Iwonko, to może powtórzycie którąś z rosnących? Moja dusza się skręca, że to piszę

Ładna jest Laguna, w tym miejscu ma jedną wadę: trzeba ją czyścić. Czyli musi być dojście. A ożanka zaszalała z kocimietką w parze iszałwia na przyczepkę, i nie mam gdzie nogi postawić...

To jest powód, dlaczego bym chciała powtórzyć kolor wina.

Jest na rabacie jeszcze MW. Chwilowo przekwitła ...

Jutro jadę na wycieczkę jako pasażer i w drodze powrotnej będę w szkółce. Zobaczę, co będzie na miejscu ...
tulucy 23:29, 04 lip 2017

Powodzenia na pewno trafisz w 10

ps. gdzie znalazłaś tę ożankę? nie mogę w szkółkach na nią trafić...
Iwk4 23:31, 04 lip 2017

Łucjo, może masz rację, by na obelisku dać dla e-Ma Albo przy tej jego czerwonej jest jeszcze miejsce, jak młody bez wytnę, co mi się wysiał ...
Dzięki za pomoc. Przez neta nie kupię, bo mi kolor musi się zgrać... a to niełatwe ...
malgorzata_s... 23:33, 04 lip 2017

Ależ piękne masz te rabatyIwonko jesteś mistrzynią kompozycji
Iwk4 23:35, 04 lip 2017

Ożankę dostałam w zeszłym roku od Ewy bacowej - maleńkie trzy sadzonki. Jedna padła mi zimą, druga prawie, długo się zbierała, a trzecia zaszalała
Ewa ją chyba wysiewała. W tym roku u mnie kwitnie pierwszy raz

Iwk4 23:45, 04 lip 2017

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ależ piękne masz te rabatyIwonko jesteś mistrzynią kompozycji

Gosiu, bardzo lubię ten zakątek. Tak ładnie się przenikają kolory i najładniej wygląda ta rabata o wschodzie i zachodzie słońca, kiedy słońce przenika przez roślinki

Iwk4 23:46, 04 lip 2017

Czasami człowiek planuje, potem wychodzi co innego. Miało być wielkie pielenie.
To była sobota. Obudził mnie głos e-Ma. Prosił, bym wstała, bo potrzebuje kierownika robót... Wstałam, ogarnęłam się w łazience i usiadłam na kanapie. Spojrzałam na zegarek: 5.50 Wczesny poranek. Baaaaardzo wczesny. Kto tak rano wstaje w dzień wolny???
Właśnie ściął wielki krzak tawuły i czeka na decyzję, co dalej?
Fotka z maja:

`Więc zaczęliśmy wymianę. Najpierw wielkie wykopywanie korzeni. Oczywiście Zbyszek wykopywał. Potem sadzenie szmaragdów. Akurat 4 sztuki były na stanie, tzn. rosły sobie, ale zasłaniały ścianę różaną, wiec wymagały przesadzenia. Ziemia mokra po ostatnich opadach, pochmurno, deszczowo, dobra pogoda na takie prace... Przy okazji namówiłam na przesadzenie forsycji pod płot. Tym razem M nie marudził. Dzielnie poradził sobie z krzakiem, którego sama nie dałabym rady przesadzić. Taczka się przydała na przewiezienie ciężaru...

Tuje i forsycja znalazły się pod płotem. Klon zaczął oddychać Nawet róża zaczęła być widoczna.

Na brzegu uzupełniłam lawendę. Ale to jakiś dziwny gatunek. Kiepsko kwitnie, choć zapach świetny. Kiedyś, jak padnie, wymienię na Vivę. Mam kilka krzaczków Vivy i jest o wiele ładniejsza