Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

polinka 09:35, 20 lip 2018

anna_t napisał(a)

Iwonko zwad nie będzie, my się z Justynką znamy osobiście i wszystko jest ok
tylko nie fajnie się czyta gdy osoby będące pewnego rodzaju ostoją ogrodowiska teraz wypominają "młodym" choć gdyby się cofnąć do pierwszych setek ich wątków to robili i pytali dokładnie tak samo
Ja myślę pozytywnie że nadal jeśli ktoś chce to dużo się tutaj nauczy, te czasy nie minęły. Trzeba tylko trafić na życzliwego doradcę, moze w latach o których pisze Polinka było ich poprostu więcej.
Miłego dnia

Myślę, że aby dzisiaj wynieść wiedzę z forum trzeba poświęcić dużo czasu na czytanie i najwazniejsze trzeba chcieć ją zdobyć! A niestety jest dużo osób, które przychodzą tutaj, wrzucą zdjęcia i liczą od razu na projekt. Jak Toszka zaczyna mówić o przygotowaniu gleby to wielki foch...Oczywiście nie wszyscy, jest kilka osób w projektowaniu, które rady biorą sobie do serca i z przyjemnością obesrwuję jak dziewczyna się cieszy z rosnącego poplonu.
Osobiście bardzo mnie denerwuje jeśli Pani X zadaje pytanie, jest odsyłana do dwóch, trzech wątków gdzie na 100% znajdzie odpowiedz na pytanie a następnego dnia twierdząc, ze przeczytała od deski do deski te trzy wątki, które mają np.po 1000 stron i więcej zadaje identyczne pytanie tylko w inny sposób sformułowane...

Mirka 10:16, 20 lip 2018

Iwk4 napisał(a)

Mirko, chciałam zamówić szałwię deep blu - udało mi się kupić w stacjonarnej szkółce. Chcialam też seslerię jesienną, Ewa mi pisała, ze zamówiła gdzie indziej, pozazdrościłam i podzieliłam swoją, miałam kilka kępek. Teraz są mniejsze, ale ona ładnie przyrasta. Zaoszczędziłam na ogrodzie, wydałam na remont domu
Iwonka i to jest dobra wiadomość, nie tylko ogrodem człowiek żyje Ja też już mało co do kupuję z roślin. Już i z wysiewami kończę. Teraz to jak mi będzie roślin potrzeba to podzielę co mam. Pozdrawiam
Anusia 11:44, 20 lip 2018

Iwonka ty już kupiłaś Deep blue a mi się nie wiem czy rozsiała, czy przy przeprowadzce w inne miejsce nie wykopałam całej. Od razu pomyślałam o Tobie.
jak bardzo chciałaś ją mieć. Chciałam zrobić Ci niespodziankę i przywieść. Teraz to nie będzie niespodzianka Można z niej z marszu zrobić cztery sadzonki.

Iwk4 21:43, 29 lip 2018

Miałam odpisać "jutro" i to chyba było najdłuższe jak dotąd moje jutro. 10 dni trwało. Ale czasu nie da się rozciągnąć.
Zdążyliśmy w tym czasie zakończyć remont salonu, ustawić meble, powiesić żyrandole... Nadal jeden pokój czeka na swoją kolej. Nie mam pojęcia jak pospieszyć fachowca Trzeba czekać.

Zdążyłam też nagle wyjechać na południe Polski na Lubelszczyznę w sprawach rodzinnych. Prócz smutnych chwil związanych z wyjazdem były też wspaniałe rodzinne spotkania po latach, zwiedzanie, choć krótkie, to zobaczyłam nowe miejsca w okolicach Kazimierza Dolnego. Zachwycił mnie Wąwóz Korzeniowy.

Polecam wszystkim ten spacer, kiedy znajdą się na tych terenach. A ja kolejnym razem muszę koniecznie spędzić nocleg w Kazimierzu. Czarujący klimat.
Iwk4 21:50, 29 lip 2018

Wracam do rozważań dotyczących bytności na forum i pomagania innym. Każdy ma swoje racje. Zostało tu napisane właściwie wszystko, co bym sama napisała, gdybym tylko miała tak lotny język. Podziwiam Toszkę za jej dobre rady, często sama korzystam czytając jej wypowiedzi.
Ja się trochę zagubiłam w czasie. Przestałam ogarniać wielość wątków. Dlatego ostatnio zmieniłam ustawienia powiadomień i obserwuję tylko wątki dodane do obserwowanych. Ogranicza to może wszechstronność, ale dzięki temu nie mam poczucia, że tyle mnie omija. Być może tak jest, ale nie sposób czytać wszystkiego i wszędzie.
Iwk4 22:03, 29 lip 2018

Podczas wyjazdu odwiedziłam sad należący do kuzyna. Zajadałam się różnymi odmianami śliw, wiśni, moreli, brzoskwiń, jabłek nie tknęłam, bo za nimi nie przepadam. Dopytałam się, na co może chorować moja śliwa. Okazuje się, że to szarka - choroba, która przenoszona jest przez mszyce. Liście z drzewa przedwcześnie opadają, podobnie jak owoce. Mam tak od dwóch lat. Myślałam, ze opryski pomogą. ... Drzewo do wycięcia. Pewnie w tym tygodniu to zrobimy. Jest też zła wiadomość: na miejscu po tej śliwie nie wolno sadzić kolejnej śliwy. A innego miejsca w części warzywnej brak. Nie wiem, gdzie posadzić nową śliwę.
Iwk4 22:07, 29 lip 2018

Anusia napisał(a)
Chciałam zrobić Ci niespodziankę i przywieść. Teraz to nie będzie niespodzianka Można z niej z marszu zrobić cztery sadzonki.

No i dziś dotarła deep blue. Razem z Anią, Darią i Ani mężem. To było bardzo miłe popołudnie. Aniu, dziękuję za odwiedzinki i za miło spędzony z Wami czas. Szałwia posadzona. Nie dziękuję, aby tylko się przyjęła.
olga80 22:13, 29 lip 2018

Iwk4 napisał(a)
Aniu, jak pięknie napisałaś. Dziękuję.

Minęły cztery lata, jak jestem na forum. W tym roku jakoś mniej czasu było, praca pochłonęła mnie na amen. Teraz inne sprawy wołają.
Ale kiedy mam czas, uciekam do ogrodu. Poleżeć na leżaczku, wypielić zielsko, przesiać kompost, podwiązać pomidorki, zwyczajnie wypić kawę w cieniu na ławeczce i podumać.

Iwonko pięknie prezentuje się zakątek z ławeczką cały ogród wydoroślał i budzi we mnie zachwyt.Tak dawno mnie nie było na forum a sezon ogrodowy w pełni i zdjęć sporo jest czym oczy nacieszyć.
Macha i pozdrawiam
tulucy 22:34, 29 lip 2018

Iwonko ja mam wrażenie (teorię spiskową), że chwasty dojrzewają nawet po ich wyrwaniu
Moje dzisiejsze musiały trafić do wora, bo już z nasionami były i nawet niektóre się rozsiewały... Nie ogarniam wszystkiego w tym roku, coś robię, to inne leży...
Sama wiesz, jak jest
Iwk4 22:42, 29 lip 2018

Łucjo, masz rację z tym ogarnianiem wkoło to jakiś horror. Dziś była Ania ze Skandynawii po krzyżacku. Przestałam się przejmować, ze nie wszystko jest idealne, wręcz idealne nie jest, zielsko rośnie tam, gdzie było pielone i tam, gdzie pielone nie było... Jaki jest więc sens pielić? Nie mam pojęcia.