Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

paniprzyroda 23:01, 29 lip 2018

Zwyczajnie posiedzieć i kawę wypić... mus się tego nauczyć Pięknie masz.
asiak 07:33, 30 lip 2018

Iwonko my wczoraj walczyliśmy (bardziej mąż ) z jabłonką, która miała z 40 lat. Zrzucała co roku wszystkie owoce i pokrój jej był szkaradny. Już jej nie ma... została jeszcze jedna do wywalenia.
Iwonko, a masz już jakąś odmianę śliwy wybraną? Bo też planuję zakupić śliwę
08:34, 30 lip 2018
Ja zaglądam tylko do obserwowanych wątków, między innymi do ciebie nie zawsze wszystko czytam bo brak czasu, podziwiam za ogarnianie całego forum
Anusia 10:12, 30 lip 2018

Iwk4 napisał(a)

No i dziś dotarła deep blue. Razem z Anią, Darią i Ani mężem. To było bardzo miłe popołudnie. Aniu, dziękuję za odwiedzinki i za miło spędzony z Wami czas. Szałwia posadzona. Nie dziękuję, aby tylko się przyjęła.

Iwonko to My dziękujemy za gościnę. Było bardzo miło.Ja otrzymałam od Ciebie Ice Dance w ilości ogromnej, zgodnie z radą będzie przez jakiś czas w doniczkach aż do odpowiedniego ukorzenienia. Zdjęć zrobiłam całe mnóstwo ale pełną fotorelację przedstawie jak e-M wróci z trasy. Wszystkie fotki robiłam jego telefonem. Po kąpieli zasnęłam jak niemowlę i nie zrzuciłam a wcześnie rano Grześ czmychnął do pracy. Jeszcze raz dziękujemy.
Iwk4 16:38, 30 lip 2018

paniprzyroda napisał(a)
Zwyczajnie posiedzieć i kawę wypić... mus się tego nauczyć Pięknie masz.

Dziękuję. Niestety dziś z ogrodu uciekłam po wypiciu kawy. 35 stopni w cieniu o godzinie 15.00. Nie mam pojęcia, jak rośliny wytrzymują ten ukrop. Masakra jakaś.
Tylko o 7 rano było jeszcze znośnie.

Przywiozłam sobie sadzonki truskawek z południa Polski. I sobie właśnie uświadomiłam, ze jak teraz je posadzę, to połowa padnie. Chyba posadzę je w doniczki i zacieniuję, a na rabatę wysadzę za miesiąc...
Iwk4 17:34, 30 lip 2018

asiak napisał(a)
Iwonko my wczoraj walczyliśmy (bardziej mąż ) z jabłonką, która miała z 40 lat. Zrzucała co roku wszystkie owoce i pokrój jej był szkaradny. Już jej nie ma... została jeszcze jedna do wywalenia.
Iwonko, a masz już jakąś odmianę śliwy wybraną? Bo też planuję zakupić śliwę

Asiu, zasięgnęłam informacji u kuzyna - doświadczonego rolnika i sadownika. Smakowałam owoce ze wszystkich drzewek owocowych, jakie w tym momencie nadawały się do spożycia ( dojrzałe ).
Ze śliwek zapisałam sobie 4 odmiany:
1. Lepotica
2. Kalipso - wcześniejsza,ale jaki cudowny smak
3. Opal
4. Renkloda Ulena - miód w gębie

Ponadto warto posadzić gruszę Konferencja
Brzoskwinię Ufo
Annak 18:13, 30 lip 2018

Iwk4 napisał(a)

Asiu, zasięgnęłam informacji u kuzyna - doświadczonego rolnika i sadownika. Smakowałam owoce ze wszystkich drzewek owocowych, jakie w tym momencie nadawały się do spożycia ( dojrzałe ).
1. Lepotica
3. Opal

Brzoskwinię Ufo

Iwonko, Asiu, włączę się do dyskusji, jeśli pozwolicie, bo ja ostatnio musiałam wyciąć jedną śliwę i jedną jabłoń (z tych samych powodów), a trzecią śliwę (też starą) złamała wichura. Mam pytanie do Ciebie, Iwonko: czy te wstępnie wybrane przez Ciebie odmiany to mogą rosnąć pojedynczo, czy też potrzebują drugiego drzewa, tzw. zapylacza? Chętnie posadziłabym np. gruszę konferencję, ale jedną (z powodu małych rozmiarów działki), ale ona właśnie podobno musi mieć drugie drzewko obok...
A jak jest z tymi innymi podanymi przez Ciebie? Coś kuzyn Ci podpowiedział?
Makao_J 18:22, 30 lip 2018

Ja mam śliwkę Renklodę Ulenę. Bez zapylaczy. Sama jedna. W tym roku masa owoców. Gałęzie leżały na ziemi przez ten ciężar.

Brzoskwinie u nas słabo więc nie doradzę. One muszą mieć osłonięte ciepłe miejsca bo przemarzają i nie owocują.

Testujemy morelkę. Early Orange. Jeszcze nie miała owoców.

Gruszka Klapsa u nas też nie dała rady. 2 razy próbowaliśmy. Coś jej u nas nie pasuje.
asiak 19:21, 30 lip 2018

Iwk4 napisał(a)

1. Lepotica
3. Opal

Brzoskwinię Ufo

Iwonko bardzo Ci dziękuję A czy od tych śliwek, które wymieniłaś odchodzi pestka?
asiak 19:24, 30 lip 2018

Już sobie poczytałam o tych śliwkach, jeszcze raz dziękuję