Iwonko my wczoraj walczyliśmy (bardziej mąż ) z jabłonką, która miała z 40 lat. Zrzucała co roku wszystkie owoce i pokrój jej był szkaradny. Już jej nie ma... została jeszcze jedna do wywalenia.
Iwonko, a masz już jakąś odmianę śliwy wybraną? Bo też planuję zakupić śliwę
Iwonko to My dziękujemy za gościnę. Było bardzo miło.Ja otrzymałam od Ciebie Ice Dance w ilości ogromnej, zgodnie z radą będzie przez jakiś czas w doniczkach aż do odpowiedniego ukorzenienia. Zdjęć zrobiłam całe mnóstwo ale pełną fotorelację przedstawie jak e-M wróci z trasy. Wszystkie fotki robiłam jego telefonem. Po kąpieli zasnęłam jak niemowlę i nie zrzuciłam a wcześnie rano Grześ czmychnął do pracy. Jeszcze raz dziękujemy.
Dziękuję. Niestety dziś z ogrodu uciekłam po wypiciu kawy. 35 stopni w cieniu o godzinie 15.00. Nie mam pojęcia, jak rośliny wytrzymują ten ukrop. Masakra jakaś.
Tylko o 7 rano było jeszcze znośnie.
Przywiozłam sobie sadzonki truskawek z południa Polski. I sobie właśnie uświadomiłam, ze jak teraz je posadzę, to połowa padnie. Chyba posadzę je w doniczki i zacieniuję, a na rabatę wysadzę za miesiąc...
Asiu, zasięgnęłam informacji u kuzyna - doświadczonego rolnika i sadownika. Smakowałam owoce ze wszystkich drzewek owocowych, jakie w tym momencie nadawały się do spożycia ( dojrzałe ).
Ze śliwek zapisałam sobie 4 odmiany:
1. Lepotica
2. Kalipso - wcześniejsza,ale jaki cudowny smak
3. Opal
4. Renkloda Ulena - miód w gębie
Ponadto warto posadzić gruszę Konferencja
Brzoskwinię Ufo
Iwonko, Asiu, włączę się do dyskusji, jeśli pozwolicie, bo ja ostatnio musiałam wyciąć jedną śliwę i jedną jabłoń (z tych samych powodów), a trzecią śliwę (też starą) złamała wichura. Mam pytanie do Ciebie, Iwonko: czy te wstępnie wybrane przez Ciebie odmiany to mogą rosnąć pojedynczo, czy też potrzebują drugiego drzewa, tzw. zapylacza? Chętnie posadziłabym np. gruszę konferencję, ale jedną (z powodu małych rozmiarów działki), ale ona właśnie podobno musi mieć drugie drzewko obok...
A jak jest z tymi innymi podanymi przez Ciebie? Coś kuzyn Ci podpowiedział?