Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 23:18, 19 lip 2018

Mirka napisał(a)
Iwonka i wybrałaś, zamawiałaś roślinki u Finki.
Ja jakoś nie mogę się zdecydować, za dużo chciejstw.

Mirko, chciałam zamówić szałwię deep blu - udało mi się kupić w stacjonarnej szkółce. Chcialam też seslerię jesienną, Ewa mi pisała, ze zamówiła gdzie indziej, pozazdrościłam i podzieliłam swoją, miałam kilka kępek. Teraz są mniejsze, ale ona ładnie przyrasta. Zaoszczędziłam na ogrodzie, wydałam na remont domu
Iwk4 23:24, 19 lip 2018

Monia81 napisał(a)

Iwonko pięknie to ujęłaś Ja wchodząc w tamtym roku na O miałam pewne obawy, to było pierwsze forum w moim życiu na którym się pojawiłam... bardzo lubię czytać książki, a zeszły rok upłynął mi na czytaniu wątków i z tego właśnie jestem najbardziej zadowolona czytając od początku poznawałam Was bardziej, robiłam notatki, płakałam, śmiałam się i to zostało mi do dzisiaj teraz się cieszę bo spotkałam tu fantastycznych ludzi, otwarły się drzwi do nowych przyjaźni a to chyba w życiu najważniejsze myślę, że to tak jest w tym życiu, my się zmieniamy i otaczający nas świat też się zmienia, trzeba tylko garściami brać od życia wszystko co dobre buziaki wielkie

Moni, jesteś stałym bywalcem u mnie i bardzo ci dziękuję za to. To, co napisałaś, to dokładnie tak, jak ja na początku bycia na forum. I te wszystkie wątki, doświadczenia, nauka są o niebo lepsze, niż jakakolwiek gazeta ogrodnicza, gdzie bardzo pobieżnie potraktowane są tematy, a tu można się na bieżąco dopytać. Szanuję to, co napisałaś. Bardzo mądrze. Dziękuję ci za to. Buziaki.
Iwk4 23:27, 19 lip 2018

mirela napisał(a)

ps. Gdzie kupowałaś Black Beauty ?

Mirelko, Black Beaty przysłała mi Milka - Irenka. Miała sporo siewek, które jak pisała usuwała z rabaty, więc poprosiłam o kilka siewek. Posadziłam jako 4 kępki. Rok temu były jeszcze malutkie, teraz już nabierają masy.
Zana 23:30, 19 lip 2018

Iwk4 napisał(a)
Aniu, jak pięknie napisałaś. Dziękuję.

Minęły cztery lata, jak jestem na forum. W tym roku jakoś mniej czasu było, praca pochłonęła mnie na amen. Teraz inne sprawy wołają.
Ale kiedy mam czas, uciekam do ogrodu. Poleżeć na leżaczku, wypielić zielsko, przesiać kompost, podwiązać pomidorki, zwyczajnie wypić kawę w cieniu na ławeczce i podumać.

Trochę mnie mniej było na forum, taka kolej rzeczy.
Nie miałam czasu na udzielanie się u młodszych ogrodniczek, czasami z telefonu czytałam, co nowego na wątkach, nie mniej zaległości są. Ale też chyba innych stałych bywalców było mniej.
Kiedy tu trafiłam, powstawało kilka nowych ogrodów, razem się wspieraliśmy i uczyliśmy od starszych stażem. To było dla mnie bardzo ważne doświadczenie. Teraz jest sporo nowych wątków, mało osób tu do mnie zagląda, a kilka osób, które ceniłam za dobre rady rzadziej teraz bywa na O...
Aniu, zawsze lubię twoje wpisy i zdjęcia zarówno w twoim wątku, jak i u innych. Tak ciepło się robi w sercu ...

Dziękuję, bardzo się wzruszyłam ostatnim zdaniem.

Ostatnio sobie myślałam o tym, jak dużo wątków, które czytałam z zapartym tchem i z niecierpliwością czekałam na nowe w nich zdjęcia, zniknęło z O. Szkoda, bardzo żałuję i myślę, że nie tylko ja. Tak sobie myślę, że ludzie przychodzą na forum tworząc ogród, po rady, po naukę. A potem kiedy on już jest, rośnie, nie potrzebują tych porad. Tym bardziej cenię te osoby, "stare wyjadaczki", które cały czas są, służą radą i pomocą, pisząc faktycznie czasami "milion" razy to samo.

Obejrzałam kolejną porcję soczystych fotek a juro wrócę do zalinkowanych wspominek z pierwszego roku.
Iwk4 23:33, 19 lip 2018

Dziewczyny, na resztę odpiszę jutro.
Potrzebuję ciut czasu, aby rozwinąć temat, bo się lekki bałagan zrobił, a zwad tutaj nie chcę.
Teraz pora spać. Miłych, pięknych snów. Dobranoc.

alis 23:44, 19 lip 2018

Zana napisał(a)

Dziękuję, bardzo się wzruszyłam ostatnim zdaniem.

Ostatnio sobie myślałam o tym, jak dużo wątków, które czytałam z zapartym tchem i z niecierpliwością czekałam na nowe w nich zdjęcia, zniknęło z O. Szkoda, bardzo żałuję i myślę, że nie tylko ja. Tak sobie myślę, że ludzie przychodzą na forum tworząc ogród, po rady, po naukę. A potem kiedy on już jest, rośnie, nie potrzebują tych porad. Tym bardziej cenię te osoby, "stare wyjadaczki", które cały czas są, służą radą i pomocą, pisząc faktycznie czasami "milion" razy to samo.

Obejrzałam kolejną porcję soczystych fotek a juro wrócę do zalinkowanych wspominek z pierwszego roku.

Anulka, podpisuję się pod Twoimi słowami obiema rękami.

Z tego miejsca dziękuję tym Wszystkim, którzy są, służą radą i nie zniechęcają się wielokrotnymi pytaniami i wątpliwościami takiego laika ogrodowego jak ja
zabaewa 00:00, 20 lip 2018

Ale nostalgicznie się zrobiło u Iwonki. Eeeech. No cóz… by tu powiedzieć. Tak to już jest na forum. Ludzie przybywają, ludzie są, ludzie odchodzą - jak w życiu. Forum trwa nadal. O. ma jedną - cenioną przeze mnie (i sądzę, że przez wielu forumowiczów) cechę - to brak hejtu, złości, złośliwości. O. jest dobre - dzięki nam wszystkim - ogrodnikom. Ogrodnictwo jest czystym dobrem - i to zaraźliwe jest I amba - i niech tak zostanie
anna_t 08:17, 20 lip 2018

Iwk4 napisał(a)
Dziewczyny, na resztę odpiszę jutro.
Potrzebuję ciut czasu, aby rozwinąć temat, bo się lekki bałagan zrobił, a zwad tutaj nie chcę.
Teraz pora spać. Miłych, pięknych snów. Dobranoc.

Iwonko zwad nie będzie, my się z Justynką znamy osobiście i wszystko jest ok
tylko nie fajnie się czyta gdy osoby będące pewnego rodzaju ostoją ogrodowiska teraz wypominają "młodym" choć gdyby się cofnąć do pierwszych setek ich wątków to robili i pytali dokładnie tak samo
Ja myślę pozytywnie że nadal jeśli ktoś chce to dużo się tutaj nauczy, te czasy nie minęły. Trzeba tylko trafić na życzliwego doradcę, moze w latach o których pisze Polinka było ich poprostu więcej.
Miłego dnia
08:57, 20 lip 2018
Anno_t

punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia ty odbierasz to jako wypominanie ...zupełnie nie potrzebnie tak to postrzegasz ...ale to jest twoje nastawienie do tych wpisów

Znasz Bogdzie i jej watki ...ile ta kobieta sie rad naudzielała ....ciagle jedno i to samo ...dzis tez troszke sie wycofała ...powdów jest wiele ....zawsze uczyła młodszych .... i do dzis to robi tylko juz mniej czasu poswieca na forum ....a przyczyn jest wiele i nalezy to uszanować ))

ale tylko jak ktoś chce to wystarczy sie poswiecic i poprostu zimowa pora dotrzec do tych informacji ....łatwo i szybko nie będzie ....ale na tym polega ogrodniczkowanie ...to wielotetni proces w którym kazdy sie uczy coraz to nowych rzeczy .... starszym ogrodzie sa inne problemy niz nowym ....nowe plagi ciagle sie pojawiaja których kilka lat temu nie było ...trzeba sie ciagle czegos uczyć

napisałam ci że ty tez teraz jako juz doświadczona ogrodniczka mozesz udzielac nowoprzyjetym rad ....jak doświadczysz na sobie jak to jest to wtedy zrozumiesz o czym my tu piszemy ...i nie ma to nic wspólnego z wypominaniem
mogłabys pomagac nowym choćby w taki sposób jak to do niedawna robił Sebek ....czytać nowe watki i pytania i podsyłac ludziom chocby linki do zapoznania sie na dany temat ( bo jak sie zna forum jako tako to sie łatwo przez wyszukiwarke do tych materiałów dociera) ...albo nawet podsyła całe watki co stylistycznie pasuja komuś ...Sebek tez kilka lat poswiecił na udzielanie takiej pomocy ...tez teraz go mniej ....i nie chodzi tu o wypominanie

życie każdego idzie do przodu i pewne etapy juz nalezy ograniczyc a swój czas poświecić innym dziedzinom które akurat nadeszły w nazym życiu

to naturalny proces rozwoju kazdego człowieka

anna_t 09:18, 20 lip 2018

Justyna wiesz że to temat rzeka i będziemy mogły tak w kółko? Iwona nas zastrzeli!
Napisałam bardzo dużo ale skasowałam, bo chyba obie się rozumiemy i wiemy o co chodzi