Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

polinka 10:44, 21 sie 2018

Iwonko, soki robię w takim sokowniku. To nowocześniejsza wersja tych starych aluminiowych
http://www.biedronka.pl/pl/product,id,86838,name,sokownik-6-l

Cukru nie dodaje do owoców, staramy się w miarę możliosci jak najmniej słodzić. Wiadomo, że te domowe soki bez dodatku cukru smakują inaczej niż te sklepowe ale przyzwyczailiśmy się i w sezonie staram się przetwarzać tyle owoców aby na kolejny cały sezon był zapas soków.

Nalewka z aronii jest mega szybka i prosta ale niestety słodka

1 kg aronii
1 kg cukru
150 liści wiśni
1,5l wody
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
0,5 l spirytusu

Wszystkie składniki oprócz kwasku i spirytusu zagotować, ostudzić, dodać kwasek, przecedzić przez gęste sitko i dodać spirytus. Rozlać do karafek lub butelek i poczekać do BN na degustację

Przeważnie wieczorem ją robię i zostawiam na całą noc do ostygnięcia.

Toszka 11:15, 21 sie 2018

No, te domowe soki to są z owoców. A tym sklepowym warto dobrze się przyjrzeć, bo taki np. malinowy jest z czarnej marchwi, buraków...przy łucie szczęścia z dodatkiem czarnej porzeczki....a przy wielkim szczęściu trafisz na taki, który ma dodatek AŻ 3% malin...
Iwk4 13:07, 21 sie 2018

Polinko, super, dzięki za przepisy.
Skopiuję sobie i poszukać muszę drzewa wiśniowego.

Toszka, czasami te składy się długo czyta w sklepie. Czytałaś kiedyś skład herbaty np. z hibiskusa? Już myślałam, ze nie kupię W końcu machnęłam ręką na etykietę.

Ewa, tak, w miejscu po śliwce będzie aronia. To było idealne miejsce na drzewo. Niestety nie można sadzić śliwki na tym samym miejscu, co rosła chora śliwka. Jak kupię Lepotikę, będę z nią biegać po warzywniku i przymierzać. Wszystko będzie zależeć od pokroju drzewka. Zbyszek zaproponował mi jedno miejsce, nie zaakceptowałam, bo by śliwka rosła na linii magnolia-kącik wypoczynkowy i by mi zasłaniała magnolię...

Sylwia, z tego wszystkiego mam jeden ważny wniosek: mniej prywaty, więcej o ogrodach. Nigdy nie wiadomo, kto czyta i jak wykorzysta to, co piszemy o naszych prywatnych sprawach. Nikogo nie znamy tak naprawdę, a ile osób niezalogowanych czyta, tego nie wiemy. I nie wiemy, kto stoi po drugiej stronie. Nie znaczy to jednak, że nie mamy mieć przyjaciół. Życzę nam wszystkim, by miały bratnie dusze. I Anioła Stróża. Bo samemu żyć trudno i smutno.

Iwk4 13:47, 21 sie 2018

Rabatka przy kąciku wypoczynkowym.
Gazania - mam pierwszy raz. Potrzebuje wodę, słońce...

Malutka jeszcze Bonika i lilie

edit: Poprawiłem nazwę. Dziękuję Gosiu za naprowadzanie na nazwę. Szukałam w necie, bo wyleciała nazwa z głowy o źle zidentyfikowałam
malgorzata_s... 14:00, 21 sie 2018

Iwonko to różowe to chyba gazania raczej ulubione kwiaty mojego Emusia nie osteoOsteo ma inne kwiaty.
frezja 14:12, 21 sie 2018

Iwk4 napisał(a)

Ewuniu, dziękuję. Jeszcze będę, ale te sprzeczki nie są na moje nerwy
Zbyt dużo przykrości jeden do drugiego. Ja tak nie lubię.
Ufam ludziom i ufam, ze każdy nosi w sobie dobro. Nie każdy tylko o tym wie

Co tu się dzieje na forum ?? rzadko teraz bywam...a może i dobrze...hmmm
roma2 19:02, 21 sie 2018

Iwonko, dziękuję za odwiedziny i miłe wpisy. Coś mi internet szwankuje i dobijam się do Cię po raz trzeci. Uśmiecham się, gdy czytam niedzielne ciche potyczki z drzewem. U nas na wsi, co prawda psy w niedzielę szczekają , co więcej, najbliższy sąsiad kosi trawę, ale ja jednak wolę cicho sobie coś tam podłubać by nikomu nie przeszkadzać. Jeśli zdecydujesz się na dżem z aronii (dodatki owoców takich jak jabłka, maliny czy śliwki serdecznie polecam), to z naleśnikami czy omletem już brzmią mi niezwykle smakowicie. Ponieważ, nie przepadam za słodkim, zużywam ich sporo jako przekładaniec do ciast. Znakomicie równoważą słodycz ciasta. Nalewkę robię jak Polinka, tylko daję mniej cukru i sok z cytryny. Soków nie robię z kolei, bo nie ma chętnych. Buziaki!
eda 10:33, 22 sie 2018

Iwonka świetnie siwy wygląda u ciebie na dekoracjach ogrodowych ja też się zastanawiam nad tym żeby z brązu pomału w siwy jak mi wyjdzie haaa zobaczymy buziolki i miłegoo
Toszka 10:46, 22 sie 2018

Iwk4 napisał(a)

Toszka, czasami te składy się długo czyta w sklepie. Czytałaś kiedyś skład herbaty np. z hibiskusa? Już myślałam, ze nie kupię W końcu machnęłam ręką na etykietę.

Ja czytam wszelkie składy. A Młode czyta bardzo skrupulatnie i potrafi bardzo szybko to zrobić i wyselekcjonować mniejsze zło

Kiedyś w samolocie siedziało tuż koło mnie dziewczę i by nie marnować czasu tłumaczyła na polski służbowe sprawy. Rzecz dotyczyła umowy na parówki dla jednej znanej sieci supermarketów.
Tak, wiem, podglądałam...i w miarę podglądania podglądałam co raz śmielej i przecierałam oczy ze zdumienia...a dziewczę nie protestowało

Były trzy rodzaje parówek - od najtańszych po najdroższe. Wartości podane były w tonach.
Wszystko było OKej dopóki dziewczę nie zaczęło przeliczać cen na kilogramy.
Kilogram najtańszych parówek wyniósł 0,02 grosze...
Finalnie obie przeliczałyśmy czy to nie pomyłka. Nie była
frezja 12:44, 22 sie 2018

Iwonko, dziękuję za priva; ale dziwne, że nie mogę odpisać..może coś jeszcze się poprawi ;(
Tylko 2 opcje : "powrót do listy wiadomości" i "usuń wiadomość".